Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebben az esetben van elállási...

Ebben az esetben van elállási jogom vagy nagyon okosan lettem átverve?

Figyelt kérdés
Facebook marketplacen hirdettem hogy keresek motoromba hengerszettet. A motorblokk minarelli am6-os. Felkeresett egy személy hogy neki van eladó hengerszettje. Küldött képeket furcsálltam a henger alakját, megkérdeztem biztosan kompatibilis-e. Kompatibilis, igen, ő is am6-on használta. Megérkezett a henger, kibontottam, és látom, hogy a kipufogót nem rugósan, hanem csavarosan lehet hozzáilleszteni. Írtam ismerősömnek, aki ért is ehhez, és szembesített vele, hogy egy d50b0 hengert kaptam. Ebben az esetben felszólíthatom az eladót (a csomag átvétele óta nem válaszol, szóval tudatosan húzott le) hogy adja vissza a pénzem, vagy csak magamból csinálnék mégnagyobb hülyét?

2021. ápr. 18. 16:29
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Magánszemély az eladó, nincs elállási jogod.

Viszont teoretikusan a szerződéstől elállhatsz hibás teljesítés miatt, de hacsak nem nagyobb összegről bedzélünk felesleges rá időt pocsékolni

2021. ápr. 18. 16:33
 2/6 A kérdező kommentje:
25 ezer forint volt az összeg. Csak ebből a pénzből tudnék új hengert venni magamnak.
2021. ápr. 18. 16:47
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Megvan gondolom a beszélgetés. Szólj neki, hogy nem gvan a beszélgetés, nem azt kaptad, amit ígért, azaz jogi felelősségre vonás esetén nem fog jól kijönni belőle, gyorsabb és olcsóbb, ha most még peren kívül lerendezitek. Te visszaadod a blokkot ő meg a pénzt.
2021. ápr. 18. 16:55
 4/6 anonim ***** válasza:

Küldhetsz neki 8 ezerért egy közjegyzői felszólító levelet, ami arról szól, hogy pereled, ha a tévedésbe ejtést bíróságon kívül nem rendezi veled, beleértve ezen levél költségét is. 15 ezer Ft a perindítás (ebben nincs bent a beadvány ára, azt megírhatod magad is, nem kell hozzá ügyvéd)

[link]

Ptk.

1. A szerződési akarat hibája

6:90. § [Tévedés]

(1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési jognyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette. Lényeges körülményre vonatkozik a tévedés akkor, ha annak ismeretében a fél nem vagy más tartalommal kötötte volna meg a szerződést.

(2) Ha a felek a szerződéskötéskor lényeges kérdésben ugyanabban a téves feltevésben voltak, a szerződést bármelyikük megtámadhatja.

(3) Nem támadhatja meg a szerződést az, aki a tévedését felismerhette vagy a tévedés kockázatát vállalta.

6:91. § [Megtévesztés és jogellenes fenyegetés]

(1) Akit a másik fél szándékos magatartásával tévedésbe ejt vagy tévedésben tart, a megtévesztés hatására tett szerződési jognyilatkozatát megtámadhatja.

2021. ápr. 18. 19:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Hibás teljesítés esetén természetesen van lehetőséged. Ez jogi értelemben nem elállási jog, mert az eladónak a hibás teljesítést kell kijavítania, így hogyha ő felajánlja, hogy ad egy olyan alkatrészt ami megfelel neked, akkor nem állhatsz el (de gondolom neked ez is megfelelne).

Egyébként felszólítani, "megfenyegetni" (nyilván a jogi eljárás belebegtetésére gondolok, nem arra hogy megvered ha nem adja vissza a pénzed) érdemes, de tényleges jogi eljárást kezdeményezni nem, és ezt valószínűleg ő is tudja.

Motorokhoz egyébként nem értek, de nem elképzelehtő hogy van belőle több féle is? Mi van, ha tényelg azon használta, mert neki egy másfajta am6-os volt (mondom nem értek hozzá egyáltalán, csak arra gondolok, hogy pl Suzuki Vitara sebességváltó sem illeszekdik a típuson belül minden motorhoz)

2021. ápr. 19. 14:06
 6/6 anonim válasza:
Nem egészen értem, most marketplace-en vagy jófogáson vetted végül? Hashtagben jófogást írsz. Azt tudom, hogy a Vaterán van kártérítési program, nézd meg, hátha a jófogáson is.
2021. máj. 19. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!