Csak szerintem nagyon korai a 14 év beleegyezési korhatárnak?!
De hány éves kornál húzod meg a határt, ami alatt már nem beszélhetünk felelős döntésről?
Szerintem a 14 év éppen elég alacsony. Igazából 14-18 év között is nagyon könnyen hoznak felelőtlen döntést a fiatalok. A szex terén is. Sőt, szivárványszínű világunkban nem lehet különbséget tenni hetero- és homoszexuális kapcsolat között, így egy 14 éves gyerekkel akár egy 30-40 éves azonos nemű is közösülhet. Azelőtt homoszexuális kapcsolatokra 18 év volt a határ, de az Európai Unió a jogharmonizáció keretében KÖTELEZETT minket arra, hogy ugyanott legyen mindkét esetre a beleegyezés alsó korhatára.
Egyébként van valami kiskapu a 14 évnél is. Valahogy úgy van, hogy ha 12 éves elmúlt, a partnere meg 18 év alatti, és persze mindkét fél önként ment bele, akkor nem számít nemi erőszaknak (ami tkp. azt jelenti, hogy nem büntetendő). Lehet, hogy nem pontosan idéztem, de valami ilyesmi szabály van.
Ezt valami pszichologia teszthez vagy hasonló módszerhez kötném, és ez alapján döntődne el a dolog, de a felnőttnek nyilvánítást is valahogy így oldanám meg, mondjuk ez még a könnyebb verzió, lehetne pl valamilyen vizsga 18 éves kor krönyékén, mint egy érettségi, de persze teljesen más kérdésekkel, tesztekkel, és pl aki azon átmegy, felnőtt, aki nem az később ismételhet.
Gyerekeknél ez nyilván nehezebben kivitelezhető, de szerintem pszichologusok stb itt is ki tudnának valamit dolgozni, hogy mi alapján lehet megállapítani, hogy valaki felelős döntést hozott, vagy csak rávették, ahogy a 6 éves és 50 éves példádban írod, pl egy 6 éves ennek a megfontolt döntésnek egyértelmüen nem felelne meg, egy 14 éves esetén meg pl szintén valami pszichologia teszt döntene.
#18 Ez aranyos, hogy azt hiszed az a fiatal, aki még nem képes eldönteni hogy érett-e a szexhez az majd eldönti szex előtt időben, hogy elmegy egy tesztet megcsinálni, hogy majd szexelhet-e már.
Ez nem így működik. A beleegyezési korhatár nem a 14 év alatti fiatalt korlátozza, hanem a nála idősebb partnerét, hogy ne tegye meg, mert megbüntetik érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!