Végrehajtási eljárástól való elállás esetén milyen módon tudom visszaigényelni az illeték egy részét?
Mi a teendő az illeték visszatérítése ügyében, ha az adózó nem a NAV-tól érkezett irat alapján fizette meg az eljárási illetéket (bírósági illeték stb.):
Az eljárási illeték megfizetése történhet:
– illetékbélyeggel (az eljárást kezdeményező iraton, vagy az eljáró hatóság felhívására)
– bankkártyával (elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül, ha a technikai
feltételek ehhez adottak) 8
– készpénz-átutalási megbízással (csekken),
– átutalással,
– készpénzzel házipénztárba,
– bevallás alapján
Meddig lehet benyújtani a kérelmet?
A megfizetett eljárási illeték visszatérítésére a túlfizetés visszaigényléséhez való jog elévülésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
Hol lehet benyújtani a kérelmet?
A kérelmet főszabályként a lakóhely (cég esetén székhely) szerinti NAV szervhez kell benyújtani.
A megrongálódott, tévesen felragasztott, továbbá feleslegessé vált illetékbélyeg értékének
visszatérítése kérhető továbbá az eljáró hatóság / bíróság székhelye szerinti NAV szervtől is.
A kérelemmel meg kell küldeni az illetékbélyeget, vagy azt az iratot, amire felragasztották.
Nincs helye a visszatérítésnek, ha
– alapos a gyanú, hogy az illetékbélyeg hamisított, vagy azt már korábban felhasználták;
– az illetékbélyeg elválasztott részekből van összeillesztve, vagy olyan mértékben
csonka, hogy a hiányzó részből korábbi használatra lehet következtetni, vagy nem a
felbélyegzett teljes iratot, hanem annak csak egy részét vagy az iratról elválasztott
(eltávolított) illetékbélyeget nyújtották be;
– az ügyfélnek adóhatóság által nyilvántartott köztartozása van.
Az első két esetben az illetékbélyeget – ha már felragasztották, az irattal együtt – elismervény
ellenében az állami adóhatóság visszatartja, és szükség esetén felelősségre vonást kezdeményez.
Köszönöm a választ.
Esetemben illetékbélyegről nincs szó, mert a végrehajtási eljárást elektronikusan indítottam, ezért az illetéket is az elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül fizettem be.
Viszont közben én is találtam erről leírást, úgyhogy még egyszer köszönöm a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!