Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jól értelmezem az elállási...

Jól értelmezem az elállási jogban foglaltakat?

Figyelt kérdés

"22. § (1) A fogyasztó a 20. §-ban biztosított jogát

a) a 2. mellékletben található nyilatkozat-minta felhasználásával; vagy

b) az erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozat útján"

Az elállási jogomat gyakorolhatom telefonon, postai levélben, emailben is, nem vagyok köteles a weboldalon közzétett elállási nyilatkozatot használni. Így ha webshop alapból a visszaküldött csomag mellé kéri a honlapukon közétett elállási nyilatkozatot, azt nem vagyok köteles küldeni, ha már más formában jeleztem a szándékom.

"25. § A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel. Nem felel a fogyasztó az értékcsökkenésért, ha a vállalkozás a 11. § (1) bekezdésének i) pontjában előírt tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget."

Nem vagyok köteles az eredeti csomagolásban visszaküldeni és a számlát se követelhetik hozzá.

"(2) A 22. §-nak megfelelő elállás vagy felmondás esetén a vállalkozás a fogyasztónak visszajáró összeget a fogyasztó által igénybe vett fizetési móddal megegyező módon téríti vissza. A fogyasztó kifejezett beleegyezése alapján a vállalkozás a visszatérítésre más fizetési módot is alkalmazhat, de a fogyasztót ebből adódóan semmilyen többletdíj nem terhelheti."

Ha én készpénzzel fizettem a futárnak, akkor nem vagyok köteles bankszámlaszámot megadni (ha kérnek sem), ekkor készpénzben kell visszatéríteniük az összeget.

2021. febr. 19. 05:46
 1/3 anonim ***** válasza:

Jól értelmezed.

Bár hozzáteszem, hogy egy elállási nyilatkozaton vagy egy utaláson nem tudom mit kell akadékoskodni, csak annyit érsz el vele, hogy egy sima elállás helyett ami pikk pakk megvan és adott esetben pár napon belül visszakapnád a pénzed beléd fog álln ia cég is és majd kihúznak mindent az utolsó határidő utolsó percéig merő kibaxásból...

2021. febr. 19. 07:49
 2/3 anonim ***** válasza:
Jogilag igen, gyamorlatilag rábaszol
2021. febr. 19. 08:23
 3/3 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy a kérdező eldobta a csomagolást, sok cég meg ezt is kéri vissza, hogy - csökkentett áron - újból el tudja adni a dolgot. Pedig nem követelhetik vissza. (Én mondjuk ezzel nem értek egyet, ez már a kereskedők szívatása.)
2021. febr. 20. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!