Egy Youtube videó (zene) ellinkelése lehet becsületsértés?
Az történt hogy egy kedves hölgyismerősöm új facebook profilképe alá kommentben elküldtem ezt: https://www.youtube.com/watch?v=bWMdwCkRZSk
Kb 1 hétre rá jött egy ügyvédi levél, valószínűleg a kedves hölgy rokonjától mert a feladó vezetékneve ugyanaz mint a kedves hölgyé, hogy becsületsértést követtem el, távolítsam el a videót (??? gondolom a linket) és fizessek kártéréítésként 100.000Ft-ot erre a bankszámlára és eltekintenek a pertől.
Indoklás az hogy a videóban elhangzottak esetünkben olyan mintha azt én személy szerint mondtam volna, biztos a véleményem tükrözi. (Amúgy utóbbi igaz, tükrözi.)
Nyilván nem fogok 100 ezret fizetni, szerintetek ha tényleg bíróságra viszi engem elmarasztalnak egy youtube videó miatt becsületsértés címszóval?
Kifogják nevetni a bíróságon, főleg azért is mert a nő is tudta volna törölni a videót, illetve ő is tudta volna jelenteni a facen:)
Egy egyszerü csalóval álsz szembe szerintem.
Aki nagy nyilvánosság előtt
a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Szerintem belefér az "egyéb ilyen cselekmény" kategóriába, de hogy a bíróság mennyire venné ezt szigorúan, az más kérdés..
"a videóban elhangzottak esetünkben olyan mintha azt én személy szerint mondtam volna, biztos a véleményem tükrözi. (Amúgy utóbbi igaz, tükrözi.)"
az tök jó, ha ezt így le is írták, mert akkor a felszólításban ott a válasz is: ez a véleményed. a törvény pedig védi a vélemény nyilvánítás szabadságát.
becsületsértés az volna, ha tényként állítasz valamit és nem véleményként fogalmazod meg. (keress rá a Puzsér-Hajdú becsületsértési perre).
te tudod, mennyire fontos neked ez a dolog, ha nagyon kekeckedni akarsz és beleállni a dologba, akkor beszélj egy jó ügyvéddel és védd meg a véleményed, pereljenek csak!
de én a helyedben az egyszerűen törölném a kommentet és tiltanám az összes érintettet Facebookon is, meg a telefonhívásaikat is. aki egy baráti kérés (illetve esetleg a kommentem moderálása) helyett ügyvédi felszólítást küld, azzal nincs okom többé tartani a kapcsolaltot...
Utolsó! Nem kötekedésből, de hadd javítsalak ki. Becsületsértésnél nem szükséges tényt állítani. Az a rágalmazásnál van. Becsületsértés pl ha azt írom valakiről nagy nyilvánosság előtt, hogy pl "te büdös tolvaj, te büdös patkány stb stb" Egyéb ilyen cselekmény lehet pl egy leköpés, egy hajrángatás stb. Ez is becsületsértés, tettleges becsületsértés.
Szerintem egy videó belinkelése is megfelhet az egyéb cselekmény kritériumának, de minden egyedi esetben mérlegeli a bíróság, hogy ez még véleménnyilvánítás-e, vagy abba már nem fér bele.
#5 patkánynak nevezni valakit mindenképp vélemény, mert ugye tényszerűen nem az. hogy mennyire becsületsértő, vagy mennyire elfogadható vélemény nyilvánítás azt valóban esetileg mérlegelik.
tolvajnak lenni már büntetőjogi tényállás, így ott fontosabb a különbségtétel, hogy mennyire érezhető, hogy ez vélemény és nem tényállítás.
ahogy írtam, szerintem egy Facebook komment a legritkább esetben ér meg hosszas pereskedést (rövid meg nem nagyon van). aki meg ügyvédi felszólítást küld egy Facebook kommentre válaszul, az pláne nem olyan fontos ismerős, hogy túl sok időt pazaroljon rá az ember...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!