Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a lakásunk 50%-a az én...

Ha a lakásunk 50%-a az én nevemen van, a feleségem halála esetén -amennyiben végrendeletében rám hagyta az ő másik 50%-át, köteles vagyok e a gyerekeknek adni belőle, vagy szabadon rendelkezhetek a teljes 100 %-al?

Figyelt kérdés

#végrendelet #gyerekek része #köteles rész végrendelet esetén
2021. febr. 20. 22:56
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
73%
8 Először ki kell tagadnod a köteles résszel rendelkező örökösöket, a megfelelő indokokkal. Ezen az oldalon szerepel, hogy mik lehetnek azok. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a kitagadás az örökségből jogos, akkor nem jár neki a köteles rész. Itt bővebben olvashatsz róla: [link]
2021. febr. 21. 06:48
 12/19 anonim ***** válasza:
85%

Egyaltalan nem biztos, hogy a kerdezoe a gyerek. Lehet, hogy a feleseg elozo hazassagabol szarmazik a gyerek, es a feleseggel nincs kozos gyerek.

Nem marad ra, csak a kotelesresz. A kotelesresz - nagyon leegyszerusitve a szamolast - kb 30%.

Ha pedig valamilyen sulyos ok miatt erdemtelenne valik ra, akkor valoban kizarhato, de az erdemtelenseghez nem eleg egy csaladi vita, egy csaladi osszeveszes.

Tehat a kerdezo eseteben, vegrendelet hianyaban, a torvenyes oroklesi rend szerint a fel lakast orokolne gyerek. De, mivel az ervenyes vegrendeletben az anya a ferjere hagyta az o 50%-at, a gyerek az 50%-nak a kb. 30%-ara jogosult, mint kotelesresz.

DE: a ferj - aki nem biztos, hogy a gyerek apja - haszonelvezeti joggal rendelkezik elete vegeig a teljes lakas felett, a gyerek kotelesresze felett is. Tehat a gyerek nem lakoltathatja ki a lakasbol a ferjet azert, hogy hozzajusson a lakas felenek a 30%-ahoz.

Szamszerusitsuk.

Tegyuk fel, hogy a teljes lakas 30 millio erteku. Fele-fele aranyban tulajdonosok a hazaspar tagjai, 15 - 15 millio.

Egyikuk meghal, es egy gyerek van. A feleseg ervenyes vegrendeletben a ferjre hagyja az o 50%-at. A gyerek jelentkezik a kotelesreszert, es kovetelheti a 15 millio 30%-at, kb. 5 milliot. De, ehhez csak akkor juthat hozza, ha a ferj is meghal, mert a ferjnek - hiaba a kotelesresz - egesz eleteben haszonelvezeti joga van a teljes lakasra. Ha el akarja adni, akkor a gyerekkel egyeztetnie kell, mint a lakas resztulajdonosaval, hiszen a kotelesresz reven tulajdonossa valik. (es ertelemszeruen, ha a gyerek nem el az elovasarlasi jogaval mint resztulajdonos, akkor az eladasi ar felenek a 30%-at jogosult megkapni. Az adasveteli szerzodesen pedig az o alairasa is ott kell legyen).

2021. febr. 21. 07:05
 13/19 anonim ***** válasza:
46%

8

Ez már elég indok lehet, hogy kitagadd a köteles részből a gyereket:

" a tőle várható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá"

2021. febr. 21. 07:27
 14/19 anonim ***** válasza:
43%

Ha a feleséged az ö részét végrendeletben rád hagyja, akkor ebböl a gyereknek jár a köteles rész értékben - mivel végrendelet nélkül ennek a fele az övé lett volna. A köteles rész a törvényes örökség egyharmada, azaz a fele lakás (a feleséged része) felének (mert ennyit örölkölt volna), azaz a lakás egynegyedének egyharmada, azaz a lakás értékének 1/12-ed része az, ami neki jár. Ez értelemszerüen nem természetben, hanem pénzben jár.

A végrendelet nem egyenlö a kitagadással, az nem egyszerü eljárás.

2021. febr. 21. 08:02
 15/19 anonim ***** válasza:
12.:Hát én úgy vettem ahogy alapból szokás,hogy az ő gyerekeik,mert nekem ez jött le,az is lehetséges amit te írsz,de ezt majd talán a kérdező pontosítja,ha úgy van,mert amit leírt az elég gyér.
2021. febr. 21. 14:56
 16/19 anonim ***** válasza:
Előzőhöz:Pl. engem az érdekelne a legjobban,hogy miért sajnálja a gyerekeitől,hogy mindent magának akar,ez nem normális viselkedés szülő és gyerek között,biztos van inkoda,hogy miért fontos ez neki.
2021. febr. 21. 15:01
 17/19 anonim ***** válasza:
indoka
2021. febr. 21. 15:01
 18/19 anonim ***** válasza:
50%
Szerintem a kérdéshez nem tartozik hozzá a kérdezö magánügyeinek kitárgyalása. Feltehetöen van oka arra, ha nem akarja, hogy a gyerek kapjon a lakásból, de a kérdés szempontjából eleve lényegtelen.
2021. febr. 21. 17:22
 19/19 anonim ***** válasza:
0%
18.:Nem hinném,hogy lényegtelen.Mert szerintem senki sem,én legalábbis 100%-ban nem szeretnék egy olyan embernek hasznos segítséget nyújtani,még csak tanács szintjén sem,(ezért is nem tettem eddig se) aki pl. csak simán pénzsóvár.Na persze,ha erről lenne szó,ezt úgyse írná a kérdező,mert senki se vallaná be ezt magáról,mivel tudná hogy utána leshetné hogy valaki is segítséget nyújtson feléje.Persze nem biztos,hogy ez a helyzet,de azért ez is benne lehet a pakliban.
2021. febr. 21. 17:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!