Ahhoz hogy a munkáltatóm mostantól heti 5 helyett 6 napot dolgoztasson, nem kell szerződésmódosítás?
Kitalálta a főnök hogy mostantól hétvégén is dolgozunk, és szerinte nem kell ehhez nekünk aláírni semmit, mert megtehetik.
Pont múlt héten járt le a próbaidőm, valószínűleg felmondok de szerintem 3 hónapig majd hétvégénis dolgoztatni akar.
A szerződésben nincs semmi a 6 napról vagy a hétvégéről, átolvastam. Még "készenléti idő" vagy hasonló sincs.
Tehát a kérdés hogy a munkáltató tényleg hasraütésszerűen mondhatja hogy mostantól hétvégén is munka van?
Igen.
Főleg, ha rólad van szó, akkor heti 190 óra is lehet, ha a főnök úgy dönt, fizu nélkül.
Ha elrendelt túlóráról van szó, akkor nem.
Ha viszont arról,hogy módosul a munkarend, munkaidő, akkor igen, új munkaszerződést kell csinálnia.Plusz, ez heti 48 óra lenne, nem szabályos.
#2 Valami túlóráról beszélt de ő se tudta igazából, a hr-esére hivatkozott viszont ő meg nem itt dolgozik helyileg hogy tudjak vele beszélni.
#3 Napi 8 van bele írva. Lehet hogy eleve a szerződés sem oké? Vagy ha valamit nem említ akkor az alapértelmezett lép életbe ami gondolom 40 nem?
Igen megint gyorsan átfutottam, csak az van benne hogy
"A Munkavállaló munkaideje napi 8 óra."
A törvény megszabja a MAXIMÁLIS heti munkaidődet, ez 40 óra. Ezen BELÜL kell lennie a napi munkaidőnek, ami nem fér bele az túlóra.
Ha változik a munkarend azzal új szerződés is kell. A régi cégemnél volt ilyen, hogy az egyik csapatot célszerűbb volt áttenni a napi 8 óráró a 12 órás munkarendbe. Viszont ez nem változtat a maximális heti munkaidőn, így ők a 12 órás nappali, éjszakai munkájukat annyi szabadnappal kapták meg, hogy kijöjjön ez a heti 40 óra.
Ha ezentúl 6 napot kell dolgoznod akkor vagy minden nap csak 6 órás lehet a munkaidőd és ezen felül túlórát kell fizetnie, vagy a hatodik nap lesz túlóra, vagy egyéni megoldással, de nem lehet a rendes munkaidőd több a heti 40 óránál. A szabadnapoknál meg továbbra is kell tartania a szabályokat, tehát nem dolgozhatsz minden héten 6 napot.
Ez egy nemlétező probléma. Én ilyenkor egyszerűen nem megyek be és a telefont is kikapcsolom. Ha egyébként is fel akarsz mondani, ugyan mi történhet?
Ledolgozza helyetted kibszasból? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!