Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mikor emelkedik jogerőre a...

Mikor emelkedik jogerőre a büntetővégzésem?

Figyelt kérdés
Lassan 1 hónapja megkaptam a büntetővégzést,amiben felfüggesztettet és pénzbírságot ítéltek meg.Ugye benne van,hogy a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül kell fizetnem.De még nem kaptam semmilyen levelet.Ugye kell,hogy levél érkezzen,hogy tudjak arról jogerőre emelkedett?Mert ha nem,akkor nem fizettem,mert azt sem tudom még milyen számlára kell,stb...viszont így akkor 15 nap letelte után fogházba kellene vonulnom!
2021. jan. 20. 07:57
 1/5 anonim ***** válasza:
Majd meglátod 20-30 év múlva. Ennyi idő kell egy bírósági ügynek, hogy elérje a jogerőre emelkedést.
2021. jan. 20. 08:54
 2/5 anonim ***** válasza:

Ezt a büntetőeljárás törvény 458. § (4) bek. tartalmazza, három eset van:

- ha lemondtál a tárgyalásról, akkor azon a napon jogerős, amikor lemondtál róla

- ha kérted, hogy legyen tárgyalás, de utóbb meggondoltad magad, és visszavontad a kérelmedet, akkor azon a napon jogerős, amikor a kérelmedet visszavontad

- amikor kézbesítik büntetővégzést, akkor attól számított 8 napon belül lehet kérni a tárgyalás, ha ezen a 8 napon belül nem kérted, akkor a nyolcadik napon jogerőssé válik (Be. 742. § (2))

Ilyen ügyekkel nem nagyon foglalkozok, de szerintem a büntetővégzés tartalmazza, hogy mikor, kinek, hogyan kell megfizetni.

2021. jan. 20. 09:03
 3/5 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó!A 3.opciót ertelmeztem én is.De nem kell a jogerőről levelet kapnom?Illetve több embernek is kell pénzt visszafizetnem meg a hivatalnak is kell fizetnem.De semmi arra utaló nincs a büntetővégzésben,hogy hogyan és miként tehetném meg.
2021. jan. 20. 09:51
 4/5 anonim ***** válasza:
Bíróságon általában van fogadónap, ott meg lehet kérdezni. A vírus miatt most nem tudom, hogy mi a helyzet.
2021. jan. 20. 11:30
 5/5 anonim ***** válasza:

A büntetővégzés ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül tárgyalás tartását kérheti bármelyik fél. Tehát ha te nem kérted, de mondjuk az ügyész igen, akkor nem emelkedik jogerőre, hanem tárgyalás lesz belőle. Ha eddig nem kaptál jogerős határozatot, mert azt mindig megküldik, akkor valószínűleg az ügyész kért tárgyalás tartását. De semeddig nem tart holnap betelefonálnod a bíróságra, kérni a kezelőirodát, bemutatkozol, megmondod az ügyszámot és máris megmondják neked, hogy mi újság.

Amúgy addig semmit nem kell fizetned, amíg nem kapsz csekket. Tehát ha csak elkeveredett valahol a jogerős határozatod, akkor is amíg nem kaptál csekket, addig evidens, hogy nem tudod befizetni, addig téged semmilyen felelősség nem terhel.

2021. jan. 24. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!