Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most akkor le kell mondanom...

Most akkor le kell mondanom az örökségről vagy nem?

Figyelt kérdés

Meghalt az egyik szülőm(egyedüli gyermek vagyok).

Nem most történt,már pár hónapja,viszont most jutottunk el a hagyatéki dolgokig.

Tehát a szülőmnek semmi pénze nem volt,amit rám hagyott volna,sem lakása,autója,konkrétan SEMMIJE. Csak hitele,de az rengeteg,már behajtó cég is vonta tőle a pénzt. (Egyébként nem volt vele jó a kapcsolatom,de ez mellékes)

Nos,én gondoltam hogy akkor lemondok az örökségről,hoszen 21 évesen nem szerencsés ugye adósságot örökölni.

Másik szülőm felhívta az önkormányzatot ,bizros ami biztos alapon,hogy akkor ilyenkor úgy járok jól ha lemondok az örökségről.

Az illető a telefonban azt mondta,hogy ja,hát nem fontos,mivel nincs semmi hagyaték ,akkor miről akarok lemondani és elkezdett röhögni. Anyukám ekkor mondta,hogy ugye ott a sok hitel,amiatt. Erre Azt mondta szerinte nem kell, minek,hiszen ha nincs hagyaték akkor adósságot se örökölök most.

Most az önkormányzatban volt hülye aki tájékoztatott,vagy én vagyok az,hogy azt hiszem le kell mondanom ahhoz,hogy ne örökölhek hitelt? Mindenki mást mond,össze vagyok zavarodva,elegem van.

21F

2021. jan. 17. 21:07
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Utolsó: igen,mi is azt hittük.

Erre kiküldenek egy hosszú lapot,hogy írjam be a hagyatéki tárgyait,hoteleit. Nem kicsit borultam ki!

2021. jan. 17. 21:37
 12/12 anonim ***** válasza:
77%

Kérdező

Sajnos nekem is most volt egyik szülőm temetése. Mi is azt hittük, hogy ha nincs hagyaték, akkor nem is lesz hagyatéki tárgyalás, de egy kollégám szólt, hogy az mindig van, a kérdés csak az, hogy gyorsan vagy lassan végzel.

Amit tőled kérnek az a tudomásodra jutott hagyatékok összeírása. Minden örököstől kérik ezt, hogy ne maradjon ki semmi. Ha nem ismered pontosan, csak sejtés van arról hogy van egy telek valahol a Pilisben, akkor ennek már majd a jegyző kell utána nézzen -de az neki munkaóra és azért fizetsz is majd a hagyatéki végén. Nálunk is most merült fel - egyik rokon adott róla papírt a temetésen, hogy lehet van némi földbérleti jog az elhunyt szülőm nevén még vagy 20 évvel korábban a nagyszüleim hagyatékából. Most fogok a héten utána nézni a papíron szereplő helyrajzi számnak meg névnek, hogy az elmúlt 20 évben megmaradt-e itt az a bérleti jog vagy rendezve lett és nekünk már semmi dolgunk vele stb. Erről - ha mégis van ott valami rendezetlen ügy - fogok majd adni tájékoztatást a jegyzőnek, pl. egy olyan listán amit te is ki kell töltsél, ez alapján majd a jegyző fogja összeállítani a hagyatéki leltárt. Ha nem lesz semmi, akkor a listában nem fog szerepelni semmi és a jegyző egy olyan hagyatéki listát készít ami nem tartalmaz semmit. Ez nem igazi lista lesz csak egy olyan papír amin szerepel, hogy nincs semmi a hagyatékban.

A hagyatéki tárgyaláson pedig majd ez lesz rögzítve.

Ha csak hitelekről tudsz, akkor azt írd rá, ettől még nem változik amit előtte mások írtak! Hitelt, tartozást nem lehet örökölni, hanem az csökkenti a hagyatékot, az örökölhető részt. Mintha a hitelező is örökös lenne aki elsőként kapja meg a neki járó részt - amekkora a tartozás - és a többiek, a valódi örökösök csak akkor kapnak valamit ha a tartozás kiegyenlítése után még marad valami örökölni való. Ha a tartozás nagyobb, mint amit örökölni lehet, akkor a valódi örökösöknek már egyszerűen nem adnak semmit - de fizetni nem kell, vagyis a hitel nem öröklődik.

A hagyatéki leltárhoz utána kell nézni annak is, hogy volt-e bármiféle biztosítása az elhunytnak ami fizet a halála esetén, akár a lakására megkötve, akár a hitelhez kapcsoltan. Sok bank megköveteli az adóstól az életbiztosítást, pont azért, hogy ha meghal akkor is hozzájussanak a pénzükhöz legalább részben. Tehát nézz utána, hogy a szülődnek volt-e biztosítása, mert a biztosítás összege is a hagyaték része.

Ezen nem kell kiborulni, sajnos ez egy olyan eljárás amit meg kell csinálni ahhoz, hogy rendezve legyenek a tulajdoni viszonyok. A hitelezőnek is tudnia kell, hogy nem jut már hozzá a pénzéhez, de az örökösöknek is tudnia kell, hogy van-e bármi örökség vagy nincsen. Ha van, akkor meg tisztázni kell hogy az kié lesz és hivatalosan is a tulajdonába kell kerüljön. Ilyenkor egy bicikli meg egy aranygyűrű is a hagyaték része, nem csak ha van háza vagy autója.

2021. jan. 17. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!