Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most akkor le kell mondanom...

Most akkor le kell mondanom az örökségről vagy nem?

Figyelt kérdés

Meghalt az egyik szülőm(egyedüli gyermek vagyok).

Nem most történt,már pár hónapja,viszont most jutottunk el a hagyatéki dolgokig.

Tehát a szülőmnek semmi pénze nem volt,amit rám hagyott volna,sem lakása,autója,konkrétan SEMMIJE. Csak hitele,de az rengeteg,már behajtó cég is vonta tőle a pénzt. (Egyébként nem volt vele jó a kapcsolatom,de ez mellékes)

Nos,én gondoltam hogy akkor lemondok az örökségről,hoszen 21 évesen nem szerencsés ugye adósságot örökölni.

Másik szülőm felhívta az önkormányzatot ,bizros ami biztos alapon,hogy akkor ilyenkor úgy járok jól ha lemondok az örökségről.

Az illető a telefonban azt mondta,hogy ja,hát nem fontos,mivel nincs semmi hagyaték ,akkor miről akarok lemondani és elkezdett röhögni. Anyukám ekkor mondta,hogy ugye ott a sok hitel,amiatt. Erre Azt mondta szerinte nem kell, minek,hiszen ha nincs hagyaték akkor adósságot se örökölök most.

Most az önkormányzatban volt hülye aki tájékoztatott,vagy én vagyok az,hogy azt hiszem le kell mondanom ahhoz,hogy ne örökölhek hitelt? Mindenki mást mond,össze vagyok zavarodva,elegem van.

21F

2021. jan. 17. 21:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
94%

Visszautasítani tudod.

Nem "kell" semmi sem csinálni,ez egyéni döntésed.

A hagyatéki ügyet kezelő közjegyző az illetékes.Senki másra ne hallgass.

2021. jan. 17. 21:16
 2/12 anonim ***** válasza:
91%
Ne egy telefonon valamit mondó valaki véleménye alapján dönts. A hagyatéki tárgyaláson (inkább előtte), megkérdezed a jogászt.
 3/12 anonim ***** válasza:
25%
Közjegyzőnél le kell mondani, mivel a tartozás is az öröklés részét képezi. Nem mondasz le, rajtad fogják behajtani.
 4/12 anonim ***** válasza:
93%

Az örökhagyó tartozásai csak a hagyaték értékéig hajthatók be az örökösökön. Tehát, ha nincs semmi hagyaték, akkor nincs mit behajtani.

De ha biztosra akarsz menni, és megakadályozni, hogy ebből bármi gond legyen, akkor utasítsd vissza az örökséget. Ugyanis bár csak az örökség értékéig hajtható be, de nem csak az örökségből magából, ráadásul az örökség értékét becsülik, de semmi garancia nincs, hogy tényleg annyit is ér.

Persze ha tényleg SEMMI hagyaték nincs, akkor mindegy.

2021. jan. 17. 21:17
 5/12 anonim ***** válasza:
32%
Ritka paraszt.Nem logikus egyáltalán ha lemondasz az örökségről akkor a hitel se marad.Pl ha lenne ház és adóság arról akkor már pl nem lenne mindegy.Szerintem ügyvédet kéne megkérdezni erről inkább.
2021. jan. 17. 21:17
 6/12 anonim ***** válasza:
76%
#4-nél a pont!
2021. jan. 17. 21:30
 7/12 A kérdező kommentje:

Kérdeztünk 2 ügyvéd ismerőst is,egyik azt mondja,másik meg már mást. Konkrétan vicc.

Most van a hagyatéki leltár és nekem kell kitöltenem,2 nyilatkozat van,az egyik az,hogy nem kell hagyatéki tárgyalás ,mert nincs hagyaték, a másik pedig a rendes hagyatékihoz kell.

Ezek közül egyet kell kitöltenem és beküldenem.

De nem tudom mit tegyek ugye. Mert ha azt töltöm ki,hogy nem lesz hagyatéki akkor visszautasítani sem tudom esetleg a hitelt,de ha meg a másikat töltöm ki, akkor ugye a telefonos néni ideológiàival megyek szembe. Tehát nem értem,+ annyira nagyon jóban sem voltunk tehát nem is tudom pontosan hogy milyen elvarratlan ügyei voltak+vizsgaidőszak...tehát kész agyrém az egész így 21 évesen főldg:(

Köszi azért a válaszokat!

2021. jan. 17. 21:32
 8/12 anonim ***** válasza:
83%
Adósságot csak öröklés terhére lehet örökölni. Az önkormányzat megfelelő tájékoztatást adott. Ha nincs örökség, amiből lehetne a hitelt törleszteni, akkor önmagában a hitel-adósságot nem lehet örökölni.Neked semmi tennivalód nincs. Persze kérdés, hogy ki volt a kezes a hitelekre, mert a kezestől hajtják majd be a törlesztést.
2021. jan. 17. 21:33
 9/12 A kérdező kommentje:
Utolsó: na hát erről fogalmam sincsen! Nem voltunk annyira jóban, (alkoholizmus stb,nem lényeg) így rengeteg dolgot nem tudok,az is lehet hogy vagy 100 hitele volt és még kitudja micsoda..
2021. jan. 17. 21:35
 10/12 anonim ***** válasza:
41%

Hagyatéki leltár?!?

Azt az illetékes jegyző (illetve az általa megbízott ügyintéző) intézi/végzi!

2021. jan. 17. 21:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!