Milyen jogai és kötelezettségei vannak egy középiskolának az emelt szintű írásbeli érettségik alkalmával?
Régen volt már, mikor újabb diploma megszerzéséért felvételiztem, és volt néhány, kissé fura dolog az írásbeli emelt szintű érettségin (ami a felvételi vizsga része). Azt kérték, a mobiltelefonokat rakjuk ki a tanári asztalra. Szerintem nincs joguk ezt kérni, legfeljebb azt, hogy kapcsolja ki mindenki és tegye a táskájába. Hogy tényleg ki van-e kapcsolva, szerintem még azt sincs joga ellenőrizni annak, aki bent van a vizsgán, mert nem vagyok köteles megmutatni neki, hiszen az én magántulajdonom, és nem kell senkinek sem megmutatnom, nem kötelezhetnek rá, legfeljebb a hatóság. Megtagadhattam volna-e, hogy kiteszem a tanári asztalra? Én hallottam olyat, hogy valakinek tényleg ilyenkor el is tűnt, természetesen felelősséget ott nem vállalnak érte.
Talán az ott tanulóknak megmondhatják a tanárok, mit hova tegyenek, elkobozhatzják a telefont, de aki csak felvételi miatt ment oda, és talán a tanárokkal egyidős, netalán idősebb is, afelett korlátozott jogaik lehetnek. Szerintem. Talán a karórákat is le kellett venni, már nem emlékszem. Akkor még nem volt okosóra. Nagy nehezen kiraktak előre egy faliórát, hogy mindenki láthassa, mennyi az idő, de ezzel is problémájuk volt nekik, pedig ilyen körülmények között ez alap lenne és fel kellene, hogy legyenek rá készülve.
A másik: mivel nyelvi érettségi volt, gondolkodtam, szótárat kell-e vinni, vagy nem. Mivel a levélben, amiben írták, miket kell vinni, nem volt benne, hogy szótárt is kell vinni, ezért arra gondoltam, majd ott biztos adnak. Ott kiderült, többen mások sem vittek szótárat. Erre az egyik vizsgáztató: Hogy gondolják maguk, hogy nem hoznak szótárat? Így ebben a hangnemben, miután lehet, hogy én voltam a nálad idősebb. Gondoltam, visszaszólok neki, hogy legyen szíves változtasson a hangnemén, mert sehol nem volt arról szó, hogy vinni kell szótárat, és különben is, hogy képzeli, hogy így beszél velem. Nagy nehezen előszedtek szótárakat, amiket odaadtak azoknak, akiknek nincs.
Kicsit meglep ez a felkészületlenség, azt se tudják, a levélben mi van, amit kiküldenek az érettségizőknek, órát is éppen hogy csak tudtak szerezni és előre kirakni. Elsimerem, gondolhattam volna talán, hogy nekem kell szótárat vinni, de nyilván ha nem muszáj, nem cipel az ember magával hatalmas könyveket feleslegesen, azokkal is csak gond van és amúgy is van egy kis stressz.
Úgy csináltak, mintha nem tudnának sem arról, hogy az órát jó látni a vizsgázónak még telefon/karóra nélkül is, kell szótár is, és a magántulajdonát is megmondják, hova tegye az ember, ráadásul felelősséget sem vállalnak érte.
Lehet, hogy vizsgán más törvényes szabályok érvényesek, amiket nem tudok.
Azt szeretném tudni, meddig terjed a vizsgáztató intézmény kötelezettsége a vizsga zökkenőmentes lebonyolítása érdekében, és mihez van joguk.
Régi dolog ez, nincs jelentősége, csak eszembe jutott és érdekelne a válasz.
Kérdező!
Igen, van joga az iskolának ezeket megtenni.
Házirend, egyéb belső szabályzat.
De ha ezek a kérdések benned felmerülnek, akkor neked még nagyon sok időt kell iskolapadban töltened...........mert nagyon nem két lábbal a földön állsz.
"Van-e joguk azt kérni a vizsgázótól, hogy a telefonjukat kihelyezzék a tanári asztalra?"
Qurvára nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi lesz, ha nem teszed meg...
pl. kizárhatnak a vizsgából.
Ami hosszú távon neked probléma, mindegy mennyire jogszerű.
Na ezen gondolkodj.
3 diplomával nagyon gondolkodnom kell ezen. :D
Szóval több tízezer (valakinél több százezer) forint értékű magántulajdonát megmondhatják egyszerű pedagógusok, hogy hova tegye a tanuló, ahol senki nem vállal érte felelősséget. Talán ezen kellene inkább elgondolkozni, nem?
Egyébként még mindig egy törvényből érdekelne egy idézet, amely szerint lehetséges, hogy a magántulajdonával kapcsolatban ilyen szinten utasíthatja egy tanár egy vizsgázót. De úgy látszik, a törvényhez senki nem ért, csak osztani az észt és epés megjegyzéseket tenni egy vadidegenre. Válaszoló, neked kellene elgondolkodnod, amikor a joghoz nem is értesz, miért osztod nekem az észt!
"mindig egy törvényből érdekelne egy idézet, amely szerint lehetséges, hogy a magántulajdonával kapcsolatban ilyen szinten utasíthatja egy tanár egy vizsgázót. De úgy látszik, a törvényhez senki nem ért, csak osztani az észt és epés megjegyzéseket tenni egy vadidegenre. Válaszoló, neked kellene
elgondolkodnod, amikor a joghoz nem is értesz, miért osztod nekem az észt!"
Nem törvény, te hülyegyerek!
Hanem házirend vagy belső szabályzat mondja, ami - bizonyos szempontból - korlátozhatja a magántulajdont a köz érdekében, úgy, hogy speciális szabályokat állapít meg.
A 3 diplomád pont nem bizonyítja, hogy tudnál értelmesen gondolkodni.
Előbb reagálok, csak utána jelentem a válaszod, ami a hülyegyerekezés miatt szabályba ütközik itt, te troll!
Ha nem tűnt volna fel, pont az a törvény érdekelne, ami lehetővé teszi a házirend számára, hogy ilyen szinten előírhasson szabályokat. Milyen törvény teszi lehetővé az iksolák számára, hogy megmondják az ott vizsgázóknak, hogy a több tízezer (vagy százezer) forintos magántulajdonát ilyen távol helyezze el, ahol semmi felelősséget nem is vállalnak érte?
A kérdést nem véletlen a Törvények-jog kategóriába tettem. Ha ilyen szintű válaszokat várnék, mint amik érkeztek, írhattam volna az oktatás kategóriába is.
"pont az a törvény érdekelne, ami lehetővé teszi...."
Hát tényleg nem az eszedért kaptad a három diplomádat........
Idióta vagy kérdező.... a hülyeségeidel együtt.
"Mondjuk a törvényekről és a jogról lövésed sincs, mégis itt írod a hülyeségeidet, sok eszed van."
Azt se tudod miről beszélsz, te suttyó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!