Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Covid karantén, mikor lehet...

Covid karantén, mikor lehet kimenni?

Figyelt kérdés

Covid pozitív lettem és hatósági karanténba kerültem. A tünetek 12.12-én kezdődtek, de teszt eredmény csak 15-én lett, a hatósági utasításon pedig az szerepel, hogy 15-től kell karanténban lennem.

A probléma a következő: párom (szintén pozitív volt néhány nappal korábban) fix dátumot írtak a papírjára, hogy 12.11-től 12.20-ig vagy tünetek végéig kell hatósági karanténban lennie. Az enyémre viszont annyit írtak, hogy visszavonásig kell karanténban lennem. Ugyanakkor egy másik lapon amit csatoltak, oda volt írva, hogy 10 nap karantén és 3 gyógyult nap után vége a hatósági karanténnak.

Mindketten enyhe tünetekkel voltunk, néhány nap alatt elmúltak, nekem sincs semmi bajom 4-5 napja. A 10. nap holnap lesz.

A kérdésem: melyik rész vonatkozik rám? Kimehetek a karanténból a 10 nap letelte után, mint párom, vagy meg kell várni amíg az orvos majd a 2 ünnep között elérhető lesz/valaki feloldja a karantént?

2020. dec. 24. 04:18
 1/5 anonim válasza:
84%

A koronavirus.gov.hu oldalon vannak informacios vonalak azok valamelyiket hívd fel.

Ok biztosan pontos informacioval szolgalnak

2020. dec. 24. 07:02
 2/5 anonim ***** válasza:
18%
Amikor már nem jönnek az ávósok ellenőrizni.
2020. dec. 24. 08:12
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

A két papírt egyszerre kell figyelembe venned.

A dátum akkor érvényes ha előtte 3 napja már nem voltak tüneteid legalább. Vagyis ha ma vagy tegnap még köhögtél, tüsszögtél vagy bármi tüneted volt ami a fertőzésre utalhat, akkor nem lesz vége 25-én a karanténodnak.

A visszavonás magát a kiküldött határozatot jelenti, hogy adtak neked egy dátumot (12.15+10nap) ÉS hogy ehhez minek kell teljesülnie (minimum 3 nap tünetmentesen), AKKOR vége a karanténnak.

Felhívhatod a megadott telefonszámokat, ha szeretnéd megbízható forrásból hallani, de a lényeg, hogy ha most még lennének tüneteid akkor nem lenne csak vége a karanténodnak 25-én és kellene még 26-án is karanténban maradnod. Sajnos sok embernél nem múlik el gyorsan ez a betegség, ezért van az egész pandémia, de a többségnek ez az idő (10 nap + a tesztelés ideje) elég ahhoz hogy már ne fertőzzön másokat utána.

Mivel már 4-5 napja rendben vagy, nem kell az orvosra várnod. Ha tudod akkor majd hívd fel (amikor rendel), hogy ők is lezárják az ügyedet, mert az orvos csak a te "kartonodat" megnyitva látja csak az ügyedet és az eredményt, ott tudja az asszisztens rögzíteni hogy vége a karanténodnak X dátummal, és ezt maguktól nem teszik meg csak ha rájuk telefonálsz. Én két héttel később tudtam elérni a háziorvosomat, pedig nekem még táppénzt is kellett intézni. Visszamenőleg írták be a táppénzem végét az adott dátumra, péntekre, ami után hétfőtől én már mentem dolgozni, mert lejárt a karanténom és mindenki egészséges volt már a családban.

Ha munkahelyed van, akkor a főnököddel beszélj és szólj neki, hogy rendben vagy, vége a karanténodnak és Y napon mehetsz dolgozni, de addig nem tudsz a háziorvosoddal beszélni, neki ez nem gond-e? Ha ő esetleg azt mondaná, hogy mint munkavállalója csakis akkor mehetsz ha a háziorvosod is ezt mondja, akkor kell csak maradnod otthon, de már akkor sem karanténban - csak nem a munkahelyeden.

2020. dec. 24. 11:12
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat és a segítséget.

3# "Ha tudod akkor majd hívd fel (amikor rendel), hogy ők is lezárják az ügyedet, mert az orvos csak a te "kartonodat" megnyitva látja csak az ügyedet és az eredményt, ott tudja az asszisztens rögzíteni hogy vége a karanténodnak X dátummal, és ezt maguktól nem teszik meg csak ha rájuk telefonálsz. Én két héttel később tudtam elérni a háziorvosomat"

Ezzel az a probléma, hogy karácsony van. Egyik részről mennénk mi is látogatóba 1-2 órát, hiszen van olyan testvér, akivel hónapok óta nem találkoztam. Legkorábban 27-én lesz orvos és akkor ki tudja mikorra érjük el, mikorra könyvelik el.

Éppen ezért kérdezem, hogy mindenképpen meg kell-e várni az orvosi igazolást vagy az "Indoklás" részben szereplő 10 nap karantén, 3 tünetmentes nap (ami már bőven letelt) felülírja-e.

Köszönöm a válaszokat még egyszer.

2020. dec. 24. 15:32
 5/5 A kérdező kommentje:

Ha valaki olvasná a kérdést, megtaláltam a hivatalos választ: végig telefonáltan az összes megadott telefonszámot. Először is megjegyezném, hogy röhejes, hogy senki nem illetékes, senki nem tudott konkrét választ adni, csak a rendőrség, akiknek véleményem szerint lenne jobb dolga is.

Mindenesetre akinek ilyen papírja van (hatósági karantén .... dátumtól visszavonásig), az NEM hagyhatja el a karantént, csak ha megérkezik a karantén feloldó határozat. Ehhez szólni kell a háziorvosnak, hogy tünetmentes, ő továbbítja a hivatalnak, hogy közösségbe mehet és onnan értesítik a HKR-t (Házi Karantén Rendszer) és a rendőrséget. Ha megvan a feloldó határozat, el lehet hagyni a karantén helyét.

Azelőtt semmilyen körülmények között nem, akkor se ha letelt a 10 nap, ha már rég tünetmentes az illető. Vagy ha mégis megteszi, számíthat szankciókra (bírság). Nekünk is a legjobbkor jött ki, hisz most Karácsony van, senki nem dolgozik, a legközelebbi munkanap 28 lesz...

2020. dec. 25. 11:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!