Elvált szülők - tartásdíj vs. természetbeni ellátás Van-e az anyának a "természetbeni ellátás" mellett némi fizetés kötelessége is?
Elváltunk, apaként két közös gyermekünk után a fizetésem 40%-át fizetem havi tartásdíjként a bírósági döntés alapján. Az anya "természetbeni ellátást" nyújt a nála lakó gyerekeinknek. Tudom, ez egy jelentős nagyságú feladat, a gyerekek ellátásában elvileg ez az anya alap feladata, míg az apáé a havi tartásdíj fizetése.
1) kérdés
Arról azonban sem váláskor, sem máshol nem esett szó, hogy a gyerekek ellátásában az anya szerepe a természetbeni ellátással teljesen kimerül-e, vagy az anyának is van némi pénz hozzájárulási kötelessége a két gyermekünk ellátására.
2) kérdés
A volt nejem egy levélváltásunk alkalmával ezt írta a témával kapcsolatban, "Hivatalosan a jövedelmem 50%-nak az ötöd része jut a gyerekeimre egyenként." Tudna-e valaki segíteni ennek az értelmezésében? Először is honnan származik ez a "hivatalos" előírás, és hogyan szól pontosan, mert én ilyenről még nem hallottam. Számításilag az első fele egyértelmű, az összes jövedelmének az 50%-ról van szó. Utána azért van-e szó gyerekenként ötöd részről, mert így szól a szabály, vagy azért, mert anyaként összesen öt gyereke van (2 közös kiskorú, az előző kapcsolatából pedig 3 nagykorú)?
“ A tartásdíj mellett miért nem esik szó az államtól kapott jelentős mértékű gyermektámogatások összegéről. E kettőt egybe számolva már más a kép. Esetemben ennyiből már el lehet látni két gyereket. (Persze világos, hogy több pénz, még jobb körülményeket terentene.)”
Akkor számoljunk anyuka bevételkiesésével is - táppénz a gyerek miatt, kisebb fizetés, mint egy gyermektelen pasinak, hiszen nem tud minden munkát elvállalni
“ - "Ha problémád van a gyerektartás összegével akkor a bíróságon kérheted a csökkentését." Nincs problémám a gyerektartással, egyáltalán nem erről szólt a kérdésem, ... másodszorra sem. És éppen emiatt különösen nem tetszik a válaszoló nyitó mondata.”
Még egyszer: nincs jogod elszámoltatni az exed, hogy mire költi az összeget (és de problémázol a tartásdíjon hiszen itt rinyálsz, hogy az exed nem hajlandó “elszámolni”
Ja és nem vagyok elvált, gyerekem sincs, szüleim se váltak el.
Kedves Kérdező!
Nem tudom, hogy fogod-e még ezt látni, talán igen.
Elvileg az anyuka is köteles anyagilag kivenni a részét a gyereknevelésből -valamelyest-gyakorlatilag ha az ember kicsit utánaszámol ahogy te is írtad-saját zsebből nem teszi meg. Ha ugyanis. Kap egy 40-50 ezres tartásdíjat, mellé 25-35ezret csp+adókedvezmény formájában (3 gyerek esetében ez már 45 ezer/gyerek) akkor nem kell nagy matematikusnak lenni, hogy rájöjjünk, anyuka maximum 10-20 ezer forinttal járul hozzá. 100-110 ezer forintból tisztességesen lehet egy gyermeket nevelni, bárki bármit is mond (nekem is van 2).
A másik oldalához hozzászólva: a férjem közel 3szor annyit keres mint én, mégis egyforma összeggel járulunk hozzá a gyerekneveléshez (van közös és külön kasszánk is). Hogy miért? Mert nem gondolom, hogy attól még, hogy ő többet keres, többet kellene költenie a gyerekeinkre. Bár lehet ha neadjisten elvált anyuka leszek, másképp fogom gondolni :D
Nekem mindig is érthetetlen volt ez a külön kasszás dolog. Amíg csak együtt éltünk a párommal, nekünk is természetes volt, hogy külön kezeljük a saját pénzünket. Aztán eldöntöttük, hogy családdá válunk, lakást vettünk, összeházasodtunk. Azóta közös a kasszánk és az elején én majdnem háromszor annyit kerestem, mint a férjem. Mivel egy család voltunk már nem tekintettem úgy, hogy az én fizetésem az csak az én pénzem, családként néztük a jövőnket és abban az volt benne, hogy mivel én jobb helyen dolgoztam, most én keresek kettőnk bevételébe többet, de amikor majd gyerekünk lesz, akkor meg én fogok kevesebbet keresni, hiszen anyaként én fogok kiesni a munkából, nekem lesz törés a karrieremben, még nem tudtuk mennyi évig nem is fizetésem lesz hanem csak a gyed meg a gyes, majd utána is sok évig nem fogok tudni olyan munkát vállalni a kisgyerekekkel, mint előtte. Közben a férjemnek meg halad előle a pályája törés, kiesés nélkül, ezzel emelkedik is majd a fizetése.
Így is lett. Család vagyunk, a családunknak vannak bevételei és kiadásai. Nem ennyibe kerül a gyerek, meg annyiba, nem adunk bele egyformán mindketten pénzeket, a családunké az egész bevételünk - a családunkban pedig a legfontosabbak a gyerekek.
Tényleg nem értem miért tudjátok külön pénznek tekinteni azt amit amúgy közösen teremtetek elő. Mert sem te sem a párod nem egyedül él, ahogy a gyerekkel sem stopperrel mérve töltötök azonos mennyiségű percet naponta, nem felezitek meg minden vele való törődéseteket, hogy egyforma legyen, éppen úgy a közös otthonotokban sem végeztek el mindig mindent pontosan felezve.
Természetesen ez a ti döntésetek, nyilván nektek az a jó ahogy ti eldöntöttétek. Nekem csak éppen annyira érthetetlen, mint rokonoméknál hogy a feleség minden forintot elvesz a férjétől, majd vissza ad neki a saját fizetéséből ha vásárolni küldi vagy be kell fizetni a csekket, netán ha elengedi a barátaival meginni valamit a kocsmában. De nekik ez vált be, már évtizedek óta így élnek, a férj is jól érzi magát így. Ez van, ők ilyenek.
Csak nem értem hogyan tudjátok meghatározni mi az amibe a gyerek kerül és mi az ami már többlet. Hogyan folynak a döntések, ha mondjuk a gyerek szeretne valamit, a párodnak bőven lenne is rá pénze, de te nem tudod mellé tenni a másik felét. Akkor az a természetes hogy nem kapja meg? Hogy az apjának lesz pénze bőven, csak mire ha nem a családjára meg a gyerekére? Félreteszi magának hogy majd ha elválik tőled akkor nehogy már osztozni kelljen rajta?
Nos, jó kérdéseket tettél fel, elmondom szívesen az én meglátásaimat :).
Egyfelől vehetjük úgy, hogy egy kasszán vagyunk, de mindkettőnk rendelkezik saját pénzzel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ugyanúgy vásárolunk boltban, költünk a házra, kertre, mikor melyikünk, igyekszünk egyformán, de nem csinálunk ebből kardinális kérdést.
A gyerekekre szánt közös kassza csak a nagyobb tételek fedezésére szolgál, úgy, mint pelenka, cipő, karácsonyi ajándék stb. Természetesen ilyenkor is gyakran előfordul, hogy nem a közös számláról fizetek pl ruhát a boltban, vagy ő a “saját” kártyájával fizet a patikában az oltásokért. Tehát ez sincs kicentizve, csak a nagyobb tételekre van közös büdzsé.
Ennek a vegyes kasszának a megléte egy fő okra vezethető vissza- és bármily meglepő- annak ellenére, hogy én keresek jóval kevesebbet, én szorgalmaztam és szorgalmazom, ezt a rendszert. Egészen mások a költekezési szokásaink. Én spórolós vagyok, ő nem. Ő simán megvesz magának egy ötvenezres ruhát- én bár megtehetném, de nem tartom reálisnak. Emiatt szerettem volna a külön kasszát. :) Hogy mindenki vegye ki a megközelítőleg egyforma részét a közös kiadásokból- ezen felül mindenki úgy tesz félre, vagy nem tesz félre, ahogy szeretne. Nincs balhé, jól működik 7 éve. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!