Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosan tette letétbe az...

Jogosan tette letétbe az elhunyt telefonját a kórház?

Figyelt kérdés
Elhunyt a nagynéném és mivel nem volt leszármazottja halála előtt a kórházban engem nem jelőlt meg legközelebbi hozzátartozójának. Az édesanyja (mamám) még él de 93 éves de se szellemi sem fizikális képességei nem tették lehetővé, hogy ő intézkedjen a temetésről és minden másról,amit sajnos ilyenkor el kell intézni. Én intéztem és temettem el a bátyámmal együtt. A rokonságból senki nem jött el a temetésre,ilyen olyan okra hívatkozva. A lényeg az, hogy a kórház nem adta ki a nagynéném telefonját. Kértem ,hogy legalább a barátai számát írjuk ki, hogy a temetésre elhívjuk őket, ettől elzárkoztak,mondván, hogy már letétben van. Próbálkoztam a fészbukon a barátaira találni, szinte semmi siker nem volt. Hárman voltunk a temetésen. Nagyon gondolkozom hogy jogi úton tisztázom ezt a dolgot, hogy Keresztanyám barátai megfosztották attól a lehetőségtől, hogy ott legyenek a temetésen. Szerintetek milyen eséllyel . Tudom ügyvéd, de előszőr a ti véleményetekre vagyok kíváncsi.

2020. nov. 25. 09:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
igen
2020. nov. 25. 09:36
 2/12 anonim ***** válasza:
33%

Igen, jogosan.

Nálunk pl a szabály: Az elhalt beteg után maradt tárgyakról leltár készül, melyet írásbeli elismervény ellenében ki kell adni a kórlapon a beteg legközelebbi hozzátartozójaként megjelölt személynek. Amennyiben a legközelebbi hozzátartozó személye nem állapítható meg, az elhunyt értéktárgyait, pénzét a hagyatéki végzéssel rendelkező örökösnek kell kiadni, annak jelentkezéséig kórházi (közjegyzői) letétben kell őrizni.

Ha nincs megnevezve senki, nekünk nincs lehetőségünk megállapítani, valóban az vagy-e, akinek mondod magad. Részvétem!

2020. nov. 25. 09:36
 3/12 anonim ***** válasza:
31%

Igen, jogosan tette. Hozzátartozó veheti át hagyatéki eljárás előtt.

Ptk.

8:1. § [Értelmező rendelkezések]

(1) E törvény alkalmazásában

1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;

2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

2020. nov. 25. 09:40
 4/12 Andizsuzsi ***** válasza:
0%

"Szerintetek milyen eséllyel"

Semmilyennel. Az elhunyt értéktárgyai az örököst illetik meg. A kórház helyesen járt el.

2020. nov. 25. 09:48
 5/12 anonim ***** válasza:
33%
Ú, ez elég szörnyű sztori, hogy ennyire érzéketlen legyen egy kórház, különösen hogy még meg is jelölt Téged és vér szerinti rokona is vagy. Engem is nagyon bosszantana és elszomorítana, hogy ilyen méltatlanul kísérték utolsó útjára, barátok, ismerősök nélkül. Amikor édesanyám meghalt, kb. százan voltak a temetésén, még szomszédok is eljöttek és még így is derült ki utólag, hogy volt, akit kihagytunk, mert nem tudtunk róla és ezek az emberek nagyon sajnálták hogy nem jöhettek el. Szóval ez mindkét részről nagyon szomorú, hogy egyrészt hárman búcsúztatják mindössze, másrészt a barátai nem értesülnek erről.
2020. nov. 25. 10:09
 6/12 anonim ***** válasza:
0%

5, mondjuk ne szomorkodj, hanem olvass alaposan.

a kórházban engem nem jelőlt meg

2020. nov. 25. 10:16
 7/12 anonim ***** válasza:
35%

Kérdező, a legfontosabbat (jó gyk-s szokás szerint) nem írtad le!

"a kórházban engem nem jelőlt meg legközelebbi hozzátartozójának"

Hát kit??????

Neki kellett volna kérelmeznie.

Ügyvéd helyett egyébként több értelme lenne betegjogi képviselővel beszélned. Ő ugyanúgy képben van az egészségügyi jogi dolgokkal, de egyrészt ingyen van, másrészt, ha felvilágosít arról, hogy a kórház mindent jogszerűen csinált, akkor megkímél téged attól, hogy pereskedni kezdj egy eleve vesztett ügy miatt.

Másrészt (és ez kicsit 5-ösnek is szól).

A rokonok nem véletlenül nem jöttek el a temetésre: a barátok nagy része szinte biztosan ugyanígy tett volna.

Nem hallottál arról, hogy járvány van Magyarországon (és az egész világon)? Túl azon, hogy jelenleg 50 főnél többen nem lehetnek egy temetésen, általában véve az emberek kétszer is meggondolják, elmenjenek-e olyan helyre, ahol sokan vannak együtt. Pláne az idősek, mert nekik valóban a bőrükre megy a dolog.

Amúgy, ha nagynénéd az elhunyt, akkor valamelyik szülőd testvére. Miért nem ő intézkedett? Miért nem ő kérte a kórháztól a nagynénéd holmijait? Szüleid mindketten ott sem voltak a temetésen, ha össz-vissz hárman voltatok a bátyáddal. Miért nem?

2020. nov. 25. 12:39
 8/12 Andizsuzsi ***** válasza:
34%

"Ú, ez elég szörnyű sztori, hogy ennyire érzéketlen legyen egy kórház, különösen hogy még meg is jelölt Téged és vér szerinti rokona is vagy."

A kórház nem érzéketlen, hanem a törvénynek megfelelően járt el. Te mennyire örülnél, ha egy közeli hozzátartozód meghal, és mire odaérsz a kórházba intézni az ügyeket, a távolabbi rokonság/ismerős/szomszéd stb széthordja az értékeit, mert a kórház "megértő" volt?

Nem jelölte meg a kérdezőt értesítendő rokonnak, a vérszerintiséget pedig a kórház nem tudja ellenőrizni.

2020. nov. 25. 13:45
 9/12 A kérdező kommentje:
Bocsánat elírás. ENGEM JELŐLT MEG LEGKÖZELEBBI HOSSZÁTARTOZÓJÁNAK. Engem hívtak fel amikor elhunyt és én mentem a kegyeleti osztályra. Én fizettem be a hűtés díjját,nekem adták oda az íratait,a ruháit és a lakáskulcsát. Én szedtem össze az iratait a lakásában, hogy az anyakönyvi hívatalban ki állítsák a halotti anyakönyvi kivonatot. A péntárcájában sok pénz volt,azt megértem,hogy nem adták ki,de a telefont?
2020. nov. 26. 00:16
 10/12 A kérdező kommentje:
Goldmund73 édesanyám nővére volt,aki sajnos 40 éve halt meg, ha morbid akarok lenni,akkor ő ott volt a temetésen,mert rátemettük a nővérét, apám szintén idős ember és 100km-re lakik a temetés helyétől, én nem vállaltam fel,hogy beülök vele egy kocsiba,mert én eléggé ki vagyok téve a fertőzésveszélynek,saját autóval meg nem merte már bevállalni ezt az utat
2020. nov. 26. 00:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!