Van jogom vagyonvédelemhez, ha látom, hogy a tolvaj éppen távozik a vagyontárgya(im)mal? Ha igen, mire van lehetőségem jogilag és fizikailag?
Gondolok arra, hogy nappal elhajt a bicajommal vagy elkapja a táskámat és rohan vele, pl. utána lőhetek-e gázpisztollyal? Esetleg ha egy nem látható kötéllel magamhoz biztosítom a táskát és visszarántom?
Nem akarok közelharcba kerülni mert egy kicsi, gyenge nő vagyok harcművészeti tapasztalat vagy tudás nélkül - és sose leszek olyan erős mint egy 70 kg-s férfi - de nem akarom elveszíteni a pótolhatatlan (sokszor egyedileg készített) tárgyaimat.
Zárakat így is használok, persze ez a késes lopásoktól nem véd meg.
Szerencsére ritkán voltam ilyen helyzetben és mindig "kidumáltam magam" a szituációból, de szeretnék felkészülni arra amikor ez nem sikerül.
Igen, a tolvajtól nem lehet másnak elvennie a jogtalanul szerzett dolgot (kivéve annak, akitől jogtalanul szerezte), ezt a Ptk. is mondja, de gondoltam nem fogom bemutatni az egész Dologi jogi könyvet, és végigmenni minden paragrafusán, és maradok a Kérdező kérdésénél, aki arra volt mindössze kíváncsi, hogy ő mit tehet, ha pl. ki akarják venni a táskáját a kezéből. Visszaveheti, ha jól vettem ki, ezt nem vitatod. Felesleges ennél nagyobb dimenziókat feszegetni, mivel a kérdés sem erre irányult, hanem csak az ő és a tolvaj viszonyára.
Egyébként, tessék, elképzelem:
" "Birtokvédelem illeti meg a birtokost, amennyiben jogalap nélkül megfosztják a birtokától, vagy birtoklásában zavarják."
Ezt próbáld meg elképzelni ingó dolog vonatkozásában. "
- Nem értem, miért nem érted meg, akarod elfogadni, hogy ezek minden ingó dologra vonatkoznak, attól még, hogy az eseteket bíróság előtt ingatlanok esetében szokták érvényesíteni, mivel a táskát fél másodperc alatt ellophatják a metrón ajtózárás előtt, mire az áldozat kettőt pislog már ott sincs a tettes, már csak a rendőrségnek tud szólni, hogy bcs-t követtek el. Ha a jogalkotó nem úgy akarná, hogy ezek a rendelkezések csak ingókra is vonatkozzanak, külön részbe foglalta volna az ingó dolgokat, vagy odaírta volna, hogy "kivéve az ingó dolgok", de a kommentár is egyértelműen együtt kezeli a kettőt.
Birtokvédelem illeti meg a Kérdezőt, ha el akarják venni a táskáját. Birtoklásban zavarás nehezebb ingónál, de rögtön egy példa, amit az egyetemen tanultam: Ha valakinek van egy jachtja, ott horgonyzik a tihanyi kikötőben, és valaki annak a birtokát háborítja, akkor is kérhetek birtokvédelmet. A hajó is ingatlan?
""Az elveszett birtok visszaszerzése érdekében önhatalommal csak akkor lehet fellépni, ha más birtokvédelmi eszköz igénybevételével járó időveszteség a birtokvédelmet meghiúsítaná."
- ebben nem értem, mi lehetetlen ingó dolognál. A táskás példa pont ilyen. Ha ki akarják rántani a kezéből a táskát, nem tudja hirtelen felhívni a hatóságot, hogy segítsen, és az ember is úgy cselekszik, hogy ha odamennek valakihez, akinek ki akarják rántani a kezéből, akkor visszarántja a táskáját, nem pedig hagyja, hogy elvegyék.
Ennél többet én most már nem akarok erre az egy kérdésre szánni, mindent elmondtam, ami a Kérdezőnek fontos, hogy te az ingó dolgokat esetlegesen nem akarod továbbra sem elfogadni, azzal nem tudok és nem is akarok a továbbiakban mit kezdeni, többet most már nem nézek rá erre a kérdésre, részemről lezártnak tekintem ezt a vitát.
Tudom, hogy a kérdésre illene válaszolni.
Viszont én is kérdeznék. Egyáltalán képes lennél-e bármire ha azt látod, hogy ellopnek valamidet, letépik a táskádat a válladról?
Sok ember mint én is lehet, hogy a meglepődéstől, ijedtségtől leblokkolna. Egyébként én nem gondolnám, hogy mérlegelnék-e, hogy kárt teszek benne vagy sem....
Mindenkinek szeretném megköszönni a nagyon hasznos válaszokat.
23-as válaszoló ha számodra a kérdés jellegéből, a leírasból és az 1. válaszomból nem egyértelmű, hogy bennem van fellépési szándék, akkor szerintem nem biztos, hogy kompetens vagy a kérdés megválaszolására, bár ez már lényegtelen mert megkaptam a választ amit kerestem.
De tegyük fel, hogy nem vagyok nem tudok fellépni a tolvajjal szemben: ebben az esetben szerinted relevánsak a vagyon és önvédelemre szóló jogaim?
Sajnos nem,max feltartózhatod és ordítbálhatsz.
De ha megütne vagy megüt akkor max löheted meg.
"Birtokvédelem illeti meg a Kérdezőt, ha el akarják venni a táskáját."
Szerintem előbb járd ki azt a kib. egyetemet és utána pampogj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!