Törvényesen engemet véd-e valami, hogyha kiküldenek a boltból általuk nem megfelelőnek tartott maszk miatt?
Azaz: joga van-e bárkinek, biztiőr, boltos, akár rendőr vagy ellenőr, hogy sajátosan értelmezze a jogszabályt és hatáskörét túllépve magánakciózzon?
Magyar Közlöny 2020. évi 207. szám: 431/2020. (IX.18.) Korm. rendelet 1. § b. c. i. pontok. Mindig az (1) bekezdésre hivatkozik, hogy a kereskedelmi helyiségek illetve bevásárló központok területén maszkot kell viselni. Szó szerint a közlönyből: „orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.”
Az azóta megjelentetett 468/2020. (X. 18.) korm. rendelet is ugyanarra az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1b) bekezdés c) pontjában, valamint a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 2. § tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 3. § tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (1) bekezdés h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésekre hivatkozik, mint a 431/2020 (IX.18.) Korm. rendelet. Miszerint: [orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.]
Összegezve: "orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje"
Nekem sajátos küllemű, de a törvénynek megfelelő maszkom van, Ki akartak küldeni a Media Marktból, de miután fejből elmondtam nekik a paragrafust és a törvényt, elnézést kértek és békén hagytak. De ha nem vagyok határozott, klitesznek mint macskát szni.
Látom, kifröcsögte magát mindenki. Nézzétek csak a tévéteket :D
Sajnálom, hogy releváns válasz nem született. Amúgy ügyvéddel is egyeztettem és nekem van igazam. De ide nem fogom kiírni a nevét.
"Még jó hogy nem írod ki, még a gatyádat is leperelné hitelrontásért..." biztos, hogy nem, ugyanis az illető, büntetőjogász és momentán egy nagyon jó barátom. És ismeri a hatályos rendelkezéseket. Azt mondta, hogy bármelyik bíróság előtt is megállná a helyét az én érvelésem, ugyanis ha hivatalosan szankcionálni akar valamilyen közeg vagy szerv valamit, akkor alap, hogy neki kell a hatályos jogszabályra hivatkoznia. Konkrétan csak úgy büntethető/szankcionálható bárki, ha konkrét törvény vagy rendelkezés ellen egyértelműen és bizonyíthatóan véd. A jog nem foglalkozik szokásjogokkal, illemszabályokkal, fősodorlatú közvélekedéssel, "ciki" "gáz" "nem menő" dolgokkal, kizárólag a törvényi szabályozással.
Márpedig ma, a hatályos jogszabály egyetlen betűvel sem említ többet annál, hogy a maszk, amit hordani kell: "orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje".
Tehát a karneváli álarc ha elfedi az orrot és a szájat, akkor megfelel.
Hiszen a törvény textil vagy más anyag-ot ír elő. A műanyagot nem tiltja.
A festett és díszített mivolta sem tilos, hiszen nem tiltja a törvény, sőt, rengeteg textilmaszk is díszített.
Úgyhogy lehet háborogni, megbotránkozni, rejtett rosszindulatot kiprojektálni, ha a törvény amit meghatároz, be van tartva, akkor ami nem tilos, az szabad. Ennyi. Gondolom a biztiőrök is ha tuti biztosak lettek volna, rendőrt hívnak és nem elsomfordálnak.
Tudod mit kérdező legyél boldog ezzel a hatalmas jogi sikereddel! Te már nem éltél hiába!
Emberkedtél egy szerencsétlen biztonsági őrrel...ez aztán a tökös legény!
Tudod mit kérdező, legközelebb vegyél magadra egy bohóc álarcot...az híven kifejezi, hogy mire is vagy alkalmas!
44, 45, ebből csak két vadidegen ember konformista véleményét tudtam meg. Az ebbe fektetett energiátokat köszönöm.
Amúgy a 45ös versenyzőnknek javasolnám a csicska szó jelentésének tanulmányozását, így műveletlenségével nem égetné magát itt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!