Mire lehet számítani ilyen esetben?
Adott egy 3 szintes ház, szintenként egy-egy azonos méretű lakással, mindegyikben lakik egy-egy egymástól független tulajdonos, tehát nem rokonok.
Az egyik lakás eladóvá vált, de...
...A ház OSZTATLAN KÖZÖS tulajdonban van, a három lakás egy helyrajzi számon van, a tulajdonosok készítettek használati megosztást.
Azt szeretném kérdezni, ha ilyen esetben mondjuk az egyikük valamilyen adósságot halmoz fel, akkor az egész ház 1/3-át, azaz a mások általhasznált területek 1/3-át is árverezik, vagy csak a használati megosztás szerinti részt?
Mik lehetnek még a buktatók?
Nagyon kérem, csak olyan válaszoljon, aki biztosan tudja!
Sajnos erre nem tudok válaszolni.
Tegnap jött egy lehetőség egy nagyon szép lakásra, viszonylag olcsón.
Viszont van rá rajtam kívül 3 érdeklődő, de nem szeretném elkapkodni, de ha nincs rajta nagyobb rizikó, akkor lecsúszni sem róla.
Szerintem ilyen esetben a tartozás alá eső lakás és az osztatlan közös tulajdon egyharmada az, amely árverés alá kerülhet. Tehát a lakás maga nem osztatlan közös tulajdon, hiszen nem mehetsz be rendezkedni a másik lakásába, viszont pl. az udvar bármely részét használhatod. A használati megosztás a tulajdonosok kinyilvánított szándéka a közös területek használatára vonatkozóan, azonban ha nem tartják be, annak nincs jogi következménye. Kivéve pl. ha az egyik lakástulajdonos a többi beleegyezésével kivásárol egy területet, erre minden szempontból lehetősége van és be is tudja jegyeztetni a földhivatalban. De akkor az már nem osztatlan közös tulajdon.
Én ilyen osztatlan közös tulajdont nem vennék, csak a vita van mindig belőle. Pl. ha cserélni kell a tetőt, vagy kerítést csináltatni, vagy bármit. Az egyik akarja, van rá pénze, a másik nem, stb.
Tulajdonosváltásnál azt is megteheti az új tulajdonos, hogy nem írja alá a többivel a használati megosztást, mert neki úgy nem tetszik, akkor pedig a többi hiába ragaszkodna az elképzeléséhez. Szóval sok a csapda és nagyokat lehet rajta bukni. Én keresnék mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!