Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a doktori cím benne van a...

Ha a doktori cím benne van a személyiben, akkor minden aláírásnál kötelező kiírni a név elé?

Figyelt kérdés
Az aláírásnál azt mondták, hogy nem muszáj betenni elé, így oda csak simán a nevemet írtam, de ettől még az okmányon szerepel, csak az aláírásmintában nem.
2020. okt. 20. 12:32
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
97%

Aláírásnál nem. Ott még olvashatónak sem kell lennie a nevednak.

Amikor előtte a nevedet kell beírnod, ott kell mindig. Amit gyakran kérnek is, hogy nyomtatott betűkkel legyen, hogy el lehessen olvasni.

2020. okt. 20. 12:34
 2/14 anonim ***** válasza:
0%

Rosszul tudod, az aláírásnak olvashatónak kell lennie és a Dr.-t is tartalmaznia kell.

2020. okt. 20. 12:57
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Elég sok aláírást látok, hivatalban dolgozom. Egyik vezetőm sem ír többet egy krix-kraxnál. Általában a Dr-t sem írják ki.

Eddig nem rúgtak ki senkit ezért és hamisítás, jogszabály megszegése miatt sem nyomoz ellenük senki az aláírás olvashatatlansága és a Dr. hiánya miatt. :D

2020. okt. 20. 13:10
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Akikkel nekem dolgom volt szerződések miatt és rendelkeztek Dr. előtaggal aláírásánál nem használták. Nyomtatottal ott volt, hogy Dr. Ez Vagyok, de csak az Ez Vagyok részt firkálták oda.

Ez nem azt jelenti persze, hogy ez a szabályos, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy nem használják aláíráskor.

2020. okt. 20. 13:20
 5/14 A kérdező kommentje:

Nekem azt mondták a kormányablakban, hogy nem muszáj kiírnom elé. Nem is írtam ki, de ettől még az okmányokon ott van a nyomtatott nevem előtt.

Nem akartam minden egyes aláírásnál kirakni, mert már megszoktam anélkül. Ha nem volt muszáj csak nem lesz baj belőle.

2020. okt. 20. 13:20
 6/14 anonim ***** válasza:
0%
Rendben, akkor pontozzátok le a jó választ, ha erre élveztek.
2020. okt. 20. 13:31
 7/14 anonim ***** válasza:

#5 A párom dr., de aláírásnál soha nem teszi ki. A névkártyán, igazolványban, hivatalos papíron ott van, az aláírása ettől még csak a neve dr nélkül. Vannak esetek amikor fontos, hogy látsszon, pl. egy tudományos esszé vagy egyetemi aláírás, amikor számít, hogy ki írta alá azt a bizonyítványt, vizsgát vagy kutatási jelentést, esetleg pályázatot - ott használja, mert aki elolvassa annak számít, hogy ő dr. De normál hivatali eljárásnál, még lakásvásárlásnál sem így ír alá.

Ahogy nekem meg a keresztnevem hosszabb, de csak a rövidebb változatát használom az aláírásomban. Hivatalos helyeken mégis azzal együtt kell aláírnom néha - de ha csak a bankban írok alá szerződést stb. akkor nem, mert nem az az én használt és felismerhető, azonosítható aláírásom.

Akinek 2 keresztneve van, annak sem kell minden esetben az aláírásában mindkettőt használnia.

2020. okt. 20. 13:34
 8/14 anonim ***** válasza:
Gondolj bele mondjuk aki akademikus es akar tobb tudomanyos fokozata is van (nem CSAK doktori) :) milyen alairasa lenne?
2020. okt. 20. 14:25
 9/14 anonim ***** válasza:
0%
Doktori a leggyatrabb tudomanyos fokozat, meg a jogaszoknak is van. Nem kell vele kerkedni, végül is nem sokat er!
2020. okt. 20. 14:40
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Válasszuk már el a hivatalos megnevezést az aláírástól. Hivatalos a megnevezés akkor, ha ez azonosít, és ezt össze is vetik okirattal (mondjuk személyivel). Ezért hivatalos formulaként azt írjuk, ami az okmányunkon szerepel. Az aláírás egy szöveg elfogadását jelzi, és önálló élete van (értsd: te határozod meg a formáját, tartalmát). Vagyis ha egy szerződésen például ott a nevem (mondjuk az elején) és én úgy írom alá, hogy józsi, akkor ez az én elismerő azonosítóm, akinek nem tetszik, ne kössön szerződést velem (ügyintéző támassza alá, milyen alapon utasítja el - nem fog neki sikerülni).
2020. okt. 20. 15:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!