Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Phd után jár a doktori cím?

Phd után jár a doktori cím?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ha megcsinálok egy 4 éves Phd képzést (műszaki) a végén megkapom a Dr.-i címet?

Illetve aki így szerzi a címét annak a Phd.-t is a neve mögé kell írnia vagy lehet külön csak a Dr.-t?

2020. aug. 2. 22:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
85%
Persze utána megkapod a Dr. rövidítést a neved elé. A phd.-t csak tanárok szokták használni a nevükbe szóval ezt nem kell a nevedbe írni, ez ugyan olyan mint amikor megkapod a Bc. meg a Mgr. rövidítéseket a neved elé ha elvégezted az adott képzést, bár ezeket csak egyetemen belül fogod használni.
2020. aug. 2. 22:34
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ahogyan fentebb írták. Csak annyit akarok hozzátenni, hogy mire meglesz a doktori címed, már nem fogod akarni használni. Én se használom és a barátaim se, nekem a személyimben sincs benne.
2020. aug. 2. 22:41
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Olvastam valahol, hogy a doktori címet nem mindenki kapja meg, de akkor ha megvan a 4 év és a disszertáció védés stb., azzal automatikusan megkapom?

#3-as miért nem?

2020. aug. 2. 22:45
 4/11 anonim ***** válasza:
88%

Ha megírtad és megvédted a disszertációdat, akkor hivatalosan is megkapod a doktori címedet igen. Az egyetemen nálunk azért nem használják a doktori címüket a tanárok (persze hivatalos aláírásban stb. igen, csak a hétköznapokban nem), mert az egyetemen jóformán az összes tanár doktor, és így nincs jelentősége, másrészt meg ez egyfajta kurázsi a magyar kultúrában. (Az osztrákok pl. használnak mindenféle címet úton útfélen.)

Nekem azért nincs benne a személyimben, mivel külföldön doktoráltam, azt meg nem hajlandóak automatikusan beírni a személyibe, csak ha honosíttatom, arra meg nem vagyok hajlandó (jól is néznék ki, ha egy top európai egyetemen szerzett doktorit egy magyar egyetemen kellene úgymond honosíttatnom...), úgyhogy ennyiben maradtunk. Külföldön már a doktori címemmel szerepelek a rendszerekben (lakcímnyilvántartás stb.), csak a magyar személyimben vagyok doktortalan, mivel fura módon a magyar törvények nem ismerik el pont a külföldi doktori cím létjogosultságát, akkor sem, ha amúgy európai egyetemen szereztem. (Az egyetemi nyilvántartásban természetesen itthon is doktorként szerepelek, csak a személyimben nincs benne.)

2020. aug. 2. 22:56
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
A PhD azt jelenti, hogy Doctor of Philosophy, elég gáz lenne, ha nem adnák meg a címet, ha már a végzettség nevében is benne van.
2020. aug. 2. 23:52
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Néhány apró kiigazítás:

- a PhD fokozat onnantól van meg, amikor a bizottság megítélte. Tehát nem a sikeres védéstől, hanem a fokozat odaítélésétől.

- a PhD oklevélben benne is van, hogy jogosut vagy a doktor, vagy "Dr."cím használatára.

- külföldön szerzett PhD-t érdemes honosíttatni, hiszen csak akkor kap utánad a munkaadó havi 120e Ft kedvezményt!

Így lehet használni:

Dr. Gipsz Jakab

Gipsz Jakab, PhD

2020. aug. 3. 09:41
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: köszi a pontosítást! Lehet, hogy érdemes honosíttatni, de mivel külföldön dolgozom, így itthon nem adózom. Az egyetememnek (ELTE) meg tökéletes a külföldi doktori. (A honosítás intézményét nem is értem, legalább az EU-s doktorikat elfogadhatnák automatikusan, pont a doktori esik ki a bolognai spagetti rendszerből?!)
2020. aug. 3. 09:44
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

#7-es és ez mitől függ, hogy mikor ítélik oda a címet? Lehet egyből védés után lehet, hogy csak x év múlva? Van erre valami maximum időkorlát?

2020. aug. 3. 21:36
 9/11 anonim ***** válasza:
26%
1: A “csicska jogaszok” is szerezhetnek PhD doktori tudomanyos fokozatot. Magam 500 oldalas hiánypótló nagymonografiat írtam.
2020. aug. 4. 17:49
 10/11 anonim ***** válasza:
80%
7: A fokozatot csak akkortól lehet használni, amikortól a PhD doktori diplomát atvetted. Az odaítélése időpontja a vedes és nyilvános vitán korábbi, mert meg az egyetemi Doktori Tanács is vizsgálja az ügyet, és úgy lesz végleges.
2020. aug. 4. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!