Mi kell a doktori cím megszerzéséhez?
Most egyetemista vagyok és szeretném tudni, hogy milyen lehetősségeim vannak a cím elnyerésére.
Úgy kell jelentkezni rá mintha egy új suliba jelentkeznél vagy van külön felvételi?
Mi kell hozzá?Pl: hány nyelvvizsga, milyen átlag?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A követelmények eltérhetnek a szakodtól függően. Én természettudományi doktorit csinálok, nekünk egy alap és egy közép nyelvvizsga kell (ELTE TTK), viszont két saját tudományos eredmény publikálása kötelező valamely nemzetközi referált szakfolyóiratban, amiből az egyik első szerzős kell, hogy legyen. A többiet leírta az előző.
Nem tudom, hogy a szabályok mennyire egységesek.
Szia!
Ha az orvosi doktor címre hajtassz ,akkor azt egyetemnél tudod megszerezni.
Hogyha viszont doktorizálni akarsz , akkor ahoz abszolút nem kell semmien tanulás , bekell adnod egy diploma munkát bármiröl-arrol amiből doktorizálni szeretnél
Édesapám testvérének a Fradi F C-ből van doktori címe.
szóval minden hülyeségből doktorizálhatsz:)
Köszönöm a válaszokat!:)
Sokat segítettetek.Én is természettudományi témából szeretnék doktorálni.:)
Ez megnyugtató, hogy szinte akármiről lehet szakdolit beadni.:D
Gondolom azért az adott iskolához kell hogy valami köze
legyen;)
"Édesapám testvérének a Fradi F C-ből van doktori címe. "
Mondjuk azt nehezen hiszem. Még szakdolgozat témának elmegy. Biztosan doktori az?
igen biztosan van Fradiból doktori címe .
Az , biztos ,hogy kell tanulás mert különben nem tudsz meg írni egy ilyen szintű diplomamunkát
Sziasztok!
Azért nem olyan egyszerű a dolog. Általában minimum "jó" egyetemi diploma kell a felvételhez. A képzés valóban 3 éves, vizsgákkal, szigorlatokkal. A 3 év után megkapod az abszolutóriumot, de ez még semmi.
Közben önálló kutatómunkát kell folytatni, a témavezető segítségével. A saját kutatási eredményeket publikálni kell, megfelelően rangos szakmai folyóiratokban. Ez az igazi szűrő. A komolyabb folyóiratokban 1 évet is kell várni a megjelenésre. Normális doktoriskolák megkövetelik, hogy a jelöltnek legyen legaláb 8-10 tisztességes publikációja, lehetőség szerint külföldön is pár.
Mindeközben egy jó értekezést is kell írnod, ami legalább 3 év. Ezután (ha megvan a 2 nyelvvizsgád, és befizettél egy szép kis összeget) kezdődhet a "fokozatszerzési eljárás". Itt először egy nyilvános doktori szigorlatot kell tenned, bizottság, közönség előtt. Ezután, ha az értekezésedet a témavezető és a doktoriskola vezetője megfelelőnek tartja, legtöbbször helyi védést kell rendezni (az adott kar minősített oktatói előtt). Ennek tapasztalatai nyomán továbbfejleszteni a munkát, ami általában még 1 év. A végén jöhet a nyilvános védés, szintén közönség előtt. Ha minden oké, akkor jön a kari és az egyetemi doktori bizottságok döntése. Ott ítélik (vagy nem ítélik) meg a fokozatot. Ha megkapod, akkor a legközelebbi ünnepi doktoravató alkalmával megesketnek, felavatnak. Nnnna, ezután vagy "Dr."
Mindez nekem röpke 6.5 évembe került, és ez kb. az átlag. :)
19:15
És te miből doktoráltál röpke 6,5 év alatt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!