Éjszaka ha meglátom a kertemben a tolvajt mit tehetek vele?
2 házzal odébb éjjel szellőztetés közben hallotta meg most pár perce a fickó a tolvajt. Egyből telefont elővette, kamera bekapcsolva, és kiment. az orra előtt futott el a tolvaj.
Ilyen helyzetben mit lehet tenni?
Arányosság elve már nem létezik, azt tudom, jól néznénk ki, ha a kés pengehosszát nekiállnánk méregetni...
Megállíthatom egyáltalán?
Valamikor volt egy olyan törvény, hogy 22:00 óra után magánterületen megölhetem a betörőt.
Tehát bármit használhatok ellene, ha nyílvánvaló, hogy támadni akar.
Ha például felém fut. Mert én épp kilépek a házból és eléállok. Nehéz lenne abban a sokkban elhinnem, hogy nem támad nekem. Alap, hogy ilyen helyzetben késsel megyek ki. Mert nem tudni, hogy ő hogy reagál. Megijed és nekemjön? esetleg fegyver van nála? nem tudni.
Helyszín: GÖD, DEÁK FERENC UTCA!
10: nem pont ez a lényeg. Az is, hogy el legyen kapva és jóóó sokáig ne tudjon ilyet újra művelni.
Én abból indulok ki, hogy a 74 éves bácsit megszúrta a tolvaj, mert a kerti kapu előtt állt, ahol kimenekült volna a tolvaj.
Éjjel nem szabad kimászkálni a házból nem kell játszani a hőst.
Mi van ha többen vannak? Dulakodásba nem szabad belemenni!
Szerencsére egyébként ritka,hogy lopásból rablássá alakul a dolog.
Nem volt olyan törvény soha, hogy 22.00 óra után magánterületen megölheted a tolvajt. Pár éve, bizonyos feltételek teljesülése esetén van csak így.
A Btk-ban meg tudod nézni a szituációs jogos védelmet, konkrétan a 22. § (2) bekezdést, most nem másolom ide, hosszú.
A kérdéseddel kapcsolatos lényege az, hogy akkor ölheted meg a tolvajt a kertedben, ha éjjel rád támad, és nem áll le addig, ameddig a halálos sérülést nem okozod neki. Vagy ha nem éjjel van, hanem nappal, de fegyver, vagy fegyverként használható tárgy van nála a támadásnál, vagy többen vannak. Ha nem támad rád, akkor meg láthatóan fegyverrel kell rendelkeznie. De ha csak meglátsz ott bóklászni valakit, akkor - rákiabáláson és a rendőrség értesítésén kívül - csak annyit tehetsz, hogy elkapod, és jogos önhatalommal ott tartod a rendőrség érkezéséig. Ha netán megüt, akkor nyugodtan visszaüthetsz, mert ez már támadás volt a részéről, a jogos védelem intézménye alapján pedig nem kötelező kitérni a támadás elől. Csak mondjuk nem biztos, hogy feltétel nélkül hisz neked egy bíró, hogy rád támadtak, ha a cigánygyerek 40 kilós, te meg 120, és láthatóan úgy nézel ki, hogy be tudod gyömöszölni egy sörösdobozba. Szóval itt már sok múlik a bizonyíthatóságon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!