Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Csak szerintem nem normális...

Csak szerintem nem normális dolog, hogy a legfelső bíróság így fogalmazott? (lent)

Figyelt kérdés

Most az adott ügy nem lényeg, idézet és a forrás itt van:

"Ugyanakkor szórakozóhelyen, felek közötti nézeteltérést követő, egyik fél általi és a helyiség közös elhagyását célzó felszólítás másik általi elfogadása, mindkét részről annak egyetértő kifejezésre juttatása, hogy a köztük lévő vitát tettlegességgel, ezért jelenlévők (tanúk) nélkül kívánják eldönteni.

A helyiség közös elhagyását célzó kihívás és annak elfogadása ellentmond annak, hogy a kihívás tartalma kimerülne kizárólag párbeszédben."

[link]

Én értem, hogy a kocsmai bunkókat akarja ez kijelentés lefedni, de ennyire durván nem általánosíthat egy legfelső bíróság, ezzel kb az emberiséget égették le. Ez a véleményem.

Hogy miért?

- A "nézeteltérés" nem jogi kifejezés, és egyáltalán nem feltételezhetünk ennyiből testi sértései szándékot. Az intelligensebb embereknek van nézeteltérésük, a kocsmai barmok pedig sértegetik egymást.

Amúgy az adott ügyben az egyik fél kitartóan anyázott majd beszélgetésre kihívott egy higgadt személyt, aki mindvégig csitítani próbálta őt. Ennek semmi köze a "nézeteltéréshez". (végül a másodikat elítélték)

Kifelejtették továbbá, hogy:

- szórakozóhelyen hangos a zene, (az emberek jellemzően berekednek, és ideiglenesen tompul a hallásuk). Egyértelmű, hogyha vitázni akarnak, érdemes kimenni,

- Magyarországon csak kinn lehet dohányozni, állandóan ki-be járkálnak a vendégek,

- pont a cigizés miatt tele van a bejárat is tanúkkal!

- A benti tömegnyomor is eleve zavaró lehet ha meg akarunk tárgyalni egy konfliktust.

Koncerten tánc közben kilököm valakinek az italát, aki káromkodik egy-kettőt, majd mutatja, hogy menjünk kintebb, egyértelmű, hogy megyek, mert illik megbeszélni, hogy véletlen volt és hogy kifizetem az italát.

A legfelső bíróság kijelentése szerint itt volt egy "nézeteltérés", az egyik fél kihívta a másikat, a másik ment utána.... ha az egyik üt nincs is jogos védelem...

A felszólítás/elfogadás kifejezés is érdekes. Ha valaki fenyegető magatartást tanúsít, és felszólítja a másik felet, az nem "elfogadja". Mint ahogy ha felszólítaná (fenyegetve) hogy adja át az értékeket, akkor sem mondjuk, hogy a másik fél odaadta ajándékba neki a telefont.

2020. szept. 2. 19:50
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Már többször leírtam, hogy a kihívás elfogadása a verekedésre - kölcsönös tettlegességre - való kihívás elfogadását jelenti, nem az épület elé kihívásét. Azt hiszem, ez elég egyértelmű. Ha nekem nem hiszed el, akkor itt vagy konkrét ítélet (mondjuk közel 40 éves, de ma is irányadó).

BH1981. 215.

I. Nincs megfosztva a jogos védelem lehetőségétől, aki nem kölcsönös verekedés szándékával megy a támadó felhívásában megjelölt helyre.

A sztori:

A vádlott az egyik eszpresszóban italozott, amikor az általa csak látásból ismert sértett őt minden előzmény nélkül hátulról, több ízben megütötte. A jelenlevők a vádlottal közölték, hogy ha a sértett iszik, mindig így viselkedik.

A vádlott távozásakor a sértett is elhagyta az eszpresszót, aki az utcán a vádlottat magához hívta, őt ököllel bal vállon ütötte úgy, hogy a vádlott megtántorodva a földre esett. A földről felkelő vádlott többször is megkérdezte a sértettet, hogy miért bántotta, aki őt azzal, hogy ezt megmagyarázza, egy közeli utcaközbe hívta be, ahol visszakézből a vádlott szájára ütött. Az ütés folytán az italos vádlott hátra esett, néhány másodpercre az eszméletét is elvesztette, és a száján keletkezett sérülés folytán a foga is meglazult. A sértett ezután a földön fekvő vádlottat többször megrúgta, majd egy bottal több ízben a vállára ütött. A vádlott a kezére támaszkodva igyekezett a földről felkelni, közben a kabátzsebéből kivette az étkezés céljára használt 11 cm pengehosszúságú kését és azzal a sértett felé szúrt. A kés hegye elérte a sértett testét, aki a botot ismét ütésre emelte. A vádlott ekkor újólag a sértett felé szúrt. Ez a szúrás is elérte a sértett testét. A sértett a közben kettétört botot a földre engedte és a helyszínről eltávozott.

És mit mondott a bíróság?

A Legfelsőbb Bíróság nem értett egyet azzal az - első fokú ítéletben kifejtett - okfejtéssel, amely szerint a vádlott akkor, amikor a sértett hívásának eleget téve őt a néptelen utcaközbe követte, ezáltal a kölcsönös tettlegességre való kihívást elfogadta, következésképpen - az ezzel kapcsolatos bírósági gyakorlatra figyelemmel - nincs alap a jogos védelem megállapítására.

A tényállásban rögzítettekből kitűnően a sértett a vádlottat már az eszpresszóban minden indok nélkül bántalmazta, majd amikor az hazafelé indult, megvárta, magához hívta és újólag megütötte. Ezután hívta a bántalmazás oka után kérdezősködő vádlottat az említett utcaközbe azzal, hogy majd megmagyarázza: miért ütötte meg. A vádlott az utcaközbe beérve - az ittas személyekre jellemző módon - újra a tettlegesség oka iránt érdeklődött a sértettől, aki őt ezután a tényállásban írtak szerint különböző módon bántalmazta.

Az adott körülményekből nem vonható olyan következtetés, hogy a vádlott akkor, amikor az események során mindvégig tipikusan garázda és provokatív magatartást kifejtő sértett hívásának az említett módon eleget tett, a kölcsönös bántalmazásra - tehát a jogellenes tevékenységre - történő kihívást is elfogadta volna. A vádlott magatartásában semmi olyan mozzanat nem észlelhető, amely arra utalna, hogy ő is verekedni akart volna, vagyis hogy elfogadta volna a sértett kihívását.

2020. szept. 10. 17:21
 12/12 A kérdező kommentje:
Na végre, köszönöm szépen. Ezt akartam látni! Pont egy ilyen helyzetet képzeltem el! Köszi a segítséget!
2020. szept. 12. 23:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!