Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szakdolgozatokat írni pénzért...

Szakdolgozatokat írni pénzért legálisan?

Figyelt kérdés
Ha valaki adózik a jövedelem után, akkor legális másoknak szakdolgozatot írni? Tehát, ha ő kiadja a témát, fizet érte, megírom és a pénzből adózok, az legális? Vagy illegális, mert tudom, hogy csalásra fogja használni és segítek benne?
2020. aug. 21. 13:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Igen, de amikor én írtam 11 éve a szakdolgozatom létezett belső konzulens a főiskolán és külső konzulens, amit szabadon lehetett választani. Mérnök szakon a külső konzulens célszerű volt, ha a korábbi gyakorlati helyről került ki, de ezt senki nem ellenőrizte. Tehát, ha konzulensként megírod helyette a dolgozatot, szerintem senki nem tudja meg, hacsak a vizsgázó az államvizsgán full felkészületlen a témából a védéskor.
2020. aug. 21. 13:07
 2/13 A kérdező kommentje:
De ha ezt valaki rendszeresen és nem titkolt módon teszi? Tehát érted, mint egy vállalkozás, hirdeti az ember magát és felkereshetik, hogy akkor írja meg.
2020. aug. 21. 13:10
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen, nem szabályos.

Viszont, ha plágiummentesre csinálja meg a szakdolgozat író és a vizsgázó rendesen felkészül a szakdolgozat megvédésére, akkor nem bukik le.

2020. aug. 21. 13:12
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

"De ha ezt valaki rendszeresen és nem titkolt módon teszi? Tehát érted, mint egy vállalkozás, hirdeti az ember magát és felkereshetik, hogy akkor írja meg."

Sok ilyen cég van, nem csak itt, külföldön is.

Igazából törvény nincsen rájuk.Nincsenek kriminalizálva.

2020. aug. 21. 13:14
 5/13 A kérdező kommentje:
Na, most sajnos két egymásnak ellentmondó válasz is jött :'D
2020. aug. 21. 13:17
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Hogyan lehetne ez legális, ha egyszer a szakdolgozat lényege, hogy a hallgató maga írja azt meg?? Bértollnokot használni sehogy sem lehet "legális" (= iskolai szabályzatnak megfelelő).
2020. aug. 21. 13:20
 7/13 anonim ***** válasza:

Én most csak rákerestem a Google-ban és kettőt néztem meg, de ilyen-olyan okból a nekem kidobott első két oldalnak nincs impresszuma, nincs mögötte ellenőrizhető, bejegyzett magyar jogi személy (társaság, egyéni vállalkozó).

Ebből arra tudok következtetni továbbra is, hogy abban a formában, hogy végső során a szakdolgozatot írónak saját magának kell a szakdolgozatot megírni, az ilyen szolgáltatások igénybevétele nálunk abban a formában, hogy nem külsős konzulensként veszi igénybe a vizsgázó a szolgáltatást, nem legális, de legalább nem összeegyeztethető a tanulmányi és vizsgaszabályzatokkal.

2020. aug. 21. 13:22
 8/13 A kérdező kommentje:

Na most azt tudom, hogy az iskolai szabályzatnak nem megfelelő és a hallgató megszívja, hogyha lebukik, sőt, őt talán még büntetőjogi felelősség is terheli, de ebben nem vagyok biztos.

A kérdés arra vonatkozik csak, aki megírja a hallgató helyett. Nyilván, ha nincs köze az adott egyetemhez, akkor onnan vele nem tudnak mit kezdeni.

2020. aug. 21. 13:25
 9/13 anonim ***** válasza:

És, hogyan lehet ezzel lebukni? :D

-Ha plágiummentes

-Es a hallgató jól felkészül belőle az államvizsgára.

Amikor én diplomáztam, akkor is gyakori volt,hogy alapdiplomás hallgató fizetett egy doktorandusznak és az konkrétan lediktálta neki,hogy mit írjon a szakdolgozatba.

Sok ilyen volt.

Igazából mondhatják azt,hogy segített neki a kutatásban.

Lediktálja vagy megírja helyetted, kvázi tök mindegy.

2020. aug. 21. 13:34
 10/13 anonim ***** válasza:

Kérdező, azért látsz ellentmondást, mert két külön oldala van a dolognak.

Az ha TE vállalkozóként szakdolgozatok megírását csinálod pénzért és ebből rendesen adózol, akkor a vállalkozókra, adózókra vonatkozó törvények szerint TE legálisan jártál el. Van egy tevékenység amit szolgáltatsz és ennyi. Nem törvényellenes megírni egy szellemi terméket más helyett, nagyon sok zeneszerző vagy író van aki megvalósít, végigvisz egy témát valaki ötlete, vázlata, kezdő dallama után, kidolgozva a részleteket stb. majd hagyja hogy az ötletgazda nevén fusson az egész.

A SZAKDOLGOZAT LEADÓJA, vagyis a DIÁK viszont ezzel szabályt sért, mert a szakdolgozat lényege nem az hogy elkészüljön, hanem hogy Ő készítse el. Mint ahogyan egy dolgozat megírásakor sem az a lényeg hogy valaki megírja azt a dolgozatot jó eredménnyel, hanem hogy az a konkrét személy a dolgozatban megmutassa a saját tudását. A szakdolgozat annak a DIÁKNAK a SAJÁT munkáját, tudását kell mutassa, mert erre fogja megkapni a diplomáját. EZÉRT ha ezt más írja meg helyette akkor a DIÁK csalást követ el.

És itt jön az, hogy TE, mint aki SEGÉDKEZIK ebben a csalásban, tudva hogy csalás történik, büntethető leszel-e érte.

Nem tudom. Nagy valószínűséggel valamiféle ítélet születne, de nem komoly, talán olyan amivel eltiltanának a tevékenység folytatásától. Mert itt már nem a vállalkozásról, adózásról, egyebekről van szó, hanem csalásban való segédkezésben.

2020. aug. 21. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!