Jogerősen megítélt polgárjogi követelésnél az 5 éves elévülést megszakítja bármilyen cselekmény a végrehajtás érdekében vagy csak az, ha a kérelem eljut a végrehajtóhoz is?
Bűncselekményből van megítélt nagyobb összegem, és elég lehetetlen behajtani, de nem akarok kifutni az 5 évből, sose tudni alapon ...
Viszont a kérdés: az is megszakítja az 5 évet, ha beadom a bíróság végrehajtási irodájába a kérelmet, de a végrehajtóhoz már nem kerül az ügy vagy csak az, ha az adós is értesül róla vagy legalább a végrehajtónak kiadja bíróság?
hogy fogalmaz a jogszabály? bármilyen eljárási cselekmény megszakítja vagy nem?
most ez azért fontos, mert kifutok hamar az időből, viszont azt se tudom, van-e értelme, mert még kutatnom kell az illető után, azaz a bírósági végrehajtási irodának leadnám a kérelmet. úgyis több hét, mire tesznek bármit, viszont könnyen kiderülhet, hogy végrehajtónak átadás már nem megy, mert annak komoly költségei vannak.
azaz ha megtudom, hogy lehetetlen behajtani tőle, akkor még előtte visszavonom a kérelmet, és nem kell előlegeznem százezreket a végrehajtónak.
Mit mond erre jogász vagy aki járatos benne? melyik szakasznak kell teljesülnie ahhoz, hogy az elévülés ne szakadjon meg?
köszönöm
értem, na de jelen esetben a végrehajtóhoz se kerül el, csak a bírósági végrehajtási irodába, aki majd kiadná a végrehajtónak az ügyet, ha legombolnám a lóvét. csak épp ez az a pont, ameddig már nem jut el, csak a bíróságig.
így is megszakítja? így akkor nem merül fel, hogy ajtót nyit vagy sem.
vagy az a követelmény, hogy konkrétan a végrehajtónak kell tennie vmilyen lépést? akár sikeres, akár sikertelen? vagy hogy az adós értesüljön is?
én örülnék ha így lenne, csak ez a pont nem világos nekem a folyamatban.
tudnád esetleg a pontos jogszabályt, hogy fogalmaz? "bármilyen", a végrehajtás érdekében tett cselekmény vagy konkrét végrehajtói cselekmény szakítja meg?
(mert első esetben akár ha én felszólítom levélben / emailben stb, az is megszakítaná akkor, nem?)
oké csak pont aza lényeg, hogy a bíróság végrehajtói irodájából nem jutott el az ügy a végrehajtóhoz, mert menet közben került megszüntetésre az az eljárás (közben kiderült, h semmi sincs a nevén).
így aza kérdésem, hogy ez is megszakítja az 5 évet vagy csak akkor, ha már a végrehajtó tesz bármilyen lépést?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!