Ha en vagyok a masodik az orokosodesi sorban de az elsofoku orokosnek adossaga van s mindent elvitt a vegrehajto, de kiderul hogy az orokos megolte az orokhagyot s igy nem orokolhet semmit akkor visszaperelhetem a vegrehajto alltal elvitt orokseget?
"az orokos megolte az orokhagyot s igy nem orokolhet semmit "
A végrehajtótól semmit nem perelhetsz "vissza".
Ugyanis az 1. fokú örökös vagyonát az ő adóssága fejében vitte a végrehajtó.
Ha az első fokú örökös is elhunyt volna, akkor rád szállt volna az örökség az ő adósságával együtt. Tehát akkor te váltál volna adóssá.
A végrehajtó mindenképpen viszi a vagyont, ha te nem tudod az adósságot kifizetni.
Ezért van lehetőség arra, hogy ha az örökhagyónak nagyobb az adóssága,
mint amennyit örökül hagyna, az örökös visszautasíthatja az örökséget.
1-es vagyok.
Hozzátenném, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a gyilkos elveszíti az örökösödési jogát.
A lényeg: nem perelheted vissza, mert az ő adóssága fejében hajtották be a vagyonát.
"Hozzátenném, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a gyilkos elveszíti az örökösödési jogát."
De. Ha morbid akarok lenni, akkor holtbiztos.
Kérdező!
Ez csak az én véleményem, de szerintem nem. A végrehajtó szabályosan járt el. Szerintem az eredeti örökössel szemben lehet ilyenkor igénnyel fellépni, mert ő vette át jogosulatlanul, bár ha nincs semmije, akkor ugye veszett fejsze nyele.
Úgy bírom, amikor valaki csak azért lepontoz, mert nem értek vele egyet.
A Ptk egyértelműen kimondja, hogy
"Érdemtelen az öröklésre
a) aki az örökhagyó életére tört;"
Az érdemtelenség nem automatikus, a közjegyző nem kutakodik (nem is tud) ilyen irányban, aki a kieső helyett örököl, ő jelentheti be ezirányú igényét. (Meg persze maga a kieső is jelezhetné, de gondolom ez ritka, mint a fehér holló).
Vagyis senki nem követett el hibát, kérdező vagy későn eszmélt vagy későn jutott tudomására a dolog. Ezért nyilván nem lehet sem a végrehajtón sem a közjegyzőn keresni a hagyatékot, mivel ők szabályosan jártak el, egyedül attól lehet perelni, aki azt jogtalanul felvette.
"Na de nem vette fel hanem vitte a vegrehajto"
Honnan?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!