Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan tudok rendelkezni a...

Hogyan tudok rendelkezni a testemről halálom után?

Figyelt kérdés

Jelenleg 21 éves vagyok, jelenleg nem hinném hogy csak ezért megírnék egy teljes végrendeletet.

Ha esetleg bekövetkezne egy váratlan esemény ami az életemet követeli, akkor szeretném az ép szerveimet felajánlani transzplantációs célokra. Egészséges vagyok, nincsenek káros szokásaim, örülnék ha segíthetnék valakin - nekem már nem lesz rájuk szükségem, valakinek pedig az éete múlhat rajta.

Ezt hol tudom bejelenteni?

2020. aug. 6. 09:43
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Á, akkor valóban automatikusan felhasználhatóak, ez jó :)

Köszönöm!

2020. aug. 6. 10:21
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, utánaolvastam, nektek van igazatok.

Csak azt nem értem, hogy emlékszem egy ilyen állásfoglalásra régebbről, mint amit 4-ben írtam. Akkor volt ebből vita, féltek, hogy vissza fog esni a szervdonorok száma (olyan okból, amit 5-ös válaszoló is említett), de akkor úgy tűnt, hogy mégsem lehet tovább fenntartani az addigi szabályozást (nem lehet szembe menni az állásfoglalással). Nos, úgy látszik, valahogyan mégis sikerült.

2020. aug. 6. 10:24
 13/18 anonim ***** válasza:
12: nem esetleg kiskorúaknál volt valami galiba? Abból sok vita szokott lenni.
2020. aug. 6. 10:25
 14/18 anonim ***** válasza:

#8 :D

Én is hasonlóra gondoltam.

2020. aug. 6. 11:40
 15/18 anonim ***** válasza:

#12 Tényleg volt valami vita, nem emlékszem, de rémlik mintha valami alkotmánybírósági beadvány is lett volna róla, hogy nálunk se automatikus legyen hanem rendelkezni kelljen róla.

De aztán maradt szerencsére ez a "ha nem mondom hogy ne tegyék, akkor engedem" helyzet, mert ahogy más már írta, nálunk annyira nem foglalkoznának vele az emberek, hogy akkor nem lenne szervátültetés. Akinek olyan szerette van akinek szüksége lenne egy szervre, az mindenképpen szeretné ha lenne adományozó - de akinek meg éppen elhunyt a hozzátartozója, az nem ezzel akar foglalkozni, hogy amikor közlik vele hogy bocsi, meghalt a gyereked/férjed/apád - írd már alá gyorsan hogy engeded a szerveit átültetni mert van rá 3 percünk. Az emberek többsége vagy nem foglalkozik vele vagy nem bánja ha a halála után kiveszik a szerveit. Akinek meg fontos az tud róla rendelkezni könnyedén.

2020. aug. 6. 11:45
 16/18 anonim ***** válasza:
Ismerek egy embert, aki magára tetováltatta, hogy ne élesszék újra. Próba szerencse, tetováltasd magadra a végakaratodat, aztán majd kiderül, hogy betartják-e :)
2020. aug. 6. 12:40
 17/18 anonim ***** válasza:
Transzplantációhoz nagyon speciálisan kell meghalni, emellett fertőzésed sem lehet, olyan se, ami nem okoz tüneteket, nem is tudsz róla, de hordozó vagy. Szervek épsége, fejlődési rendellenessége csak még ezután jön. Emiatt kevés a donor, s neked is kicsi az esélyed rá, hogy azzá válj.
2020. aug. 7. 15:14
 18/18 A kérdező kommentje:

Ó :(

Ha nem lennék alkalmas, akkor mit lehetne velük kezdeni?

Valami olyat, aminek komolyabb haszna van (pl. nem kiállítási tárgy a Bodies kiállításon)

2020. aug. 7. 15:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!