Iskolában készített project, alkotás stb szellemi/jogi tulajdonosa én vagyok?
Jó kérdés. Nem tudom. Nekem is sokszor készítenek a diákjaim különféle munkákat, én az ő tulajdonukként gondolok rájuk, ellenben ha beadták, akkor nekem meg vannak kötelezettségeim, amik miatt van amit meg kell tartanom X éven keresztül, hiszen osztályzatot kaptak rá. Bár én amit csak lehet visszaadok, mert amiből nálam van 72 db, az annak aki készítette csak 1 és nyilván számára fontosabb lehet a megőrzése.
Azonban ha szeretném a szülők felé igazolni az osztályzásaimat, akkor meg nálam kellene, hogy legyen minden munkájuk, a dolgozataik is, meg a beadott projekt munkáik és alkotásaik is, legalább amíg a félév le nem zárul.
Ettől még szerintem nem lesz az iskola tulajdona, csak nem adhatja vissza a pedagógus, hiszen más irányba is fel kell tudni mutatnia később.
De hogy jogilag hogyan lenne helyes, azt megvallom, nem tudom, tanárként sem. Ez nyilván az én hibám.
Aki amit csinál, az az övé.
Az egyetemen alkotott dolgok esetében is ez van.
Ha a produktumhoz fel lett használva számottevő anyag, gép, energia, amit az oktatási intézmény adott, akkor annak költségét fel lehet számolni, feltéve ha nem költségtérítéses a képzés.
Szergej Brin és a másik vaddisznó is az egyetemen fejlesztette ki a Google-t és az a mai napig az övék.
David Huffman is az egyetemi szakdolgozatában publikálta a róla elnevezett kompressziós algoritmust, ami természetesen az övé maradt.
Bizonyos esetekben még a munkaviszony keretein belül végzett tevékenység produktuma is annak tulajdona marad legalább részben, aki azt kidolgozta, pedig ott azért fizetik.
"Szergej Brin és a másik vaddisznó is az egyetemen fejlesztette ki a Google-t és az a mai napig az övék."
Nem Magyarországon.
"David Huffman is az egyetemi szakdolgozatában publikálta a róla elnevezett kompressziós algoritmust, ami természetesen az övé maradt."
Nem Magyarországon.
"Nem Magyarországon."
És szerinted, majomarc, magyarországon talán nem védik a törvények a szellemi tulajdont?
Te ennyire be vagy mattulva, ember?
Az egyetem egy oktatási intézmény, amelynek szolgáltatásáért adott esetben még fizet is a hallgató.
De ha nem tenné, akkor sem lesz az egyetemé semmiféle jog olyan dolgon, amit más szellemi terméke.
"szellemi tulajdon: az ember szellemi tevékenységéből fakadó eredmény, szellemi alkotás, amely különleges jogi védelmet élvez. Szellemitulajdon - védelem: a szellemi alkotás létrehozója számára biztosított erkölcsi és anyagi védelem. Két fő területe az iparjogvédelem és a szerzői jog."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!