Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az adósság akkor is elévül,...

Az adósság akkor is elévül, ha bűncselekményhez kapcsolódik? Úgy értem egy tolvajnak van adóssága mert meglopott.

Figyelt kérdés
A következő részletek érdekelnek még: ha elévül 5 év után szintén akkor a lopástól számít vagy a bizonyításától? Felmerülhet az hogy meglopott de nem perelhetem vissza mert az rágalmazás ha nem tudom bizonyítani, de a bíróság bizonyítja, de addigra eltelik 5 év s elévült lesz? Tegyük fel, hogy lecsukják, se más miatt 10 évre. Akkor évente be kell perelnem amíg börtönben van, hogy ne évüljön el?
2020. máj. 23. 18:32
 1/6 anonim ***** válasza:

Bár pontosan semmit nem tudok mondani, de azt tudom hogy jó a sejtésed ami az ismétlődő eljárás-megindítást érinti.

Az elévülési határidők az utolsó jogi lépéstől számítandóak.

Tehát ha 5 év, és te a negyedik év végén ismét eljárást indítasz, akkor az 5 év újraindul.

2020. máj. 23. 18:46
 2/6 anonim ***** válasza:

Mitől évülne el egy adósság?

Ha jelzed hogy tartozik neked és követeled hogy fizesse ki, akkor nincs miért elévülnie.

Ha nem fizet valaki egy étteremben távozáskor vagy nem fizette be a büntetését a blicceléskor a MÁV-nak, akkor évülhet el a tartozás, de csak ha X éven keresztül nem kérték tőle hogy fizesse meg. Ha csak egyszer is írtak róla levelet, hogy köteles megfizetni, máris nincs elévülés.

Ha adósság elévülhetne 5 év után, akkor senki nem adna hitelt, mert szimplán nem kellene visszafizetni, hisz elévül és kész.

2020. máj. 23. 20:15
 3/6 anonim ***** válasza:

#1, #2-nek:

Tévedsz, elévülhet egy adósság.

Nekem egy 80.000 Ft-os tartozásomnak inthetett búcsút az egyik hazai pénz-intézet. :D

Figyelmetlenek voltak, a végrehajtási keresetüket a Bíróság elévülés miatt elutasította. Attól függetlenül még vagy 3 évig próbálkoztak levelekkel.

Lassú volt a felfogásuk. XD

2020. máj. 23. 20:41
 4/6 anonim ***** válasza:
#3 Nem tévedek. Ott van leírtam, hogy HA nem követelik a pénzüket, akkor évül el X év után.
2020. máj. 23. 20:44
 5/6 A kérdező kommentje:
és jol tudom, hogy ezt a posta igazolja? ugy értem, ha én feladok egy levelet neki ajánlva akkor az már folytatolagosságnak számit akkor is ha ő nem vette át? de honnan tudni hogy mi volt a tartalma? és ha börtönben van hova kell feladni a börtönbe vagy az állando lakcimére? és ha teszem azt azt megváltoztatja (nem tudom a börtönből megteheti e , de mondjuk akkor csak adosság van börtön nem, s elköltözik, akkor hogyan tudok neki kuldeni levelet az ugyben ha nem tudom az uj cimét?
2020. máj. 24. 10:06
 6/6 anonim ***** válasza:

#3 vagyok:

Mindenképpen HIVATALOS lépést kell tenned.

Pontosan nem tudom, de szerintem a végrehajtási indítvány lesz az.

Annak pontos nyoma van.

2020. máj. 24. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!