Önormányzat egyenruhás tisztviselőjének van joga megállítani engem kocsval, igazoltatni es szamonkerni? (Hol voltam, mit csinaltam)
Zuglóban igazoltattak a (valszeg) közterületesek, kivéve célforgalom tábla után az utca végén. Meg videózták is az autókat.
Csak kíváncsi voltam hogy jogszerű e az intézkedés. Épp az előttem menő kocsit kapta ki az utolsó egyenruhás aki még szabad volt.
#10, #11-nek:
Szívesen.
1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről
20. § * (1) A rendőrt az intézkedés során
a) az egyenruhája és azon elhelyezett azonosító jelvénye vagy
b) szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye
igazolja.
Vagyis az egyenruhában lévő rendőr nem köteles igazolni magát. Az egyenruha és a jelvény igazolja.
De ez például egy köz-teresre már nem igaz!
Ha ellen-szegülsz az intézkedésnek és elküldöd az anyjába, akkor legfeljebb rendőrt hívhat. XD
Persze ez csak akkor igaz ha éppen unatkozott, és szórakozott az igazoltatással. Tehát nem adtál konkrét okot az intézkedésre.
Akkor viszont nem fog merni rendőrt hívni, mert őrá vonatkozóan jogszerűtlen volt az intézkedési kísérlete! A közteresek nem rendőrök, hogy csak úgy igazoltatgassanak!
14.-re.
Az egyenruhát és jelvényt viselő közteresnek nem kell magát igazolnia!
Ha ellenszegülsz, jön a testi kényszer, a gumibot, spray, bilincs.
És BÁRMIKOR igazoltathat, mivel hatósági személy!
Na, ez volt a nagy égetés? Csicska.
#14, #15-nek:
Érdekes, kis-kancsó!
Velem szarakodni akart tavaly egy kis buzeráns közteres a haverjával.
Felszólítottam hogy igazolja magát, amire ő nem volt hajlandó, és mivel patthelyzet alakult ki, a nyomoronc kénytelen volt kihívni a zsarukat!
A zsaruk első kérdése az volt hozzájuk, hogy mi volt az igazoltatás alapja?
Mély hallgatás volt a válasz, mert nem erre számítottak a nagy-pofájúak!
Az egyik rendőr befejezte velem az intézkedést vagyis igazoltatott, a másik félrevonta a két közterest, és nem éppen barátságos stílusban elbeszélgetett velük!
Azóta is rendszeresen találkozom velük, kerülnek is mint a leprást!
Az a közteres hibája volt, hogy nem mert fellépni ellened.
Alapban, onnan megy a bilincs.
Ja, sorkatonák is mind szép meséket mondtak arról, hogy a VÁP-osokat hogyan zavarták el...
A közterület-felügyelő hivatalos személy (éppen úgy mint a rendőr, azaz nem is csupán közfeladatot ellátó, mint pl. a jegyvizsgáló, testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, rendőrbotot, szolgálati kutyát alkalmazhat az ellenállás megtörésére. Aki pedig ellenszegül a jogszerű intézkedésének az hivatalos személy elleni erőszak bűntettet követ el.
Jogszabály, ami alapján kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!