Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit jelent szabadságnál az...

Mit jelent szabadságnál az időarányos rész, kiadhat-e több időt a munkaadóm az időarányos részen túl?

Figyelt kérdés
Annyit tudok, hogy a szabim egy részével én rendelkezek a másikkal a munkaadó. De megyezéssel kiadhat nekem most mondjuk 15 napot?
2020. ápr. 2. 11:38
 1/5 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
A megegyezés ugye pont arról szól, hogy megegyeztek. Megegyezéssel az összeset is kiadhatja.
2020. ápr. 2. 11:47
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Most a munkaügyi törvénytől el lehet térni közös megegyezés esetén. Abban azonban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy előre ki lehet-e adni a szabadságot, vagyis egy évnyi szabadságot most kiadják, és aztán egész évben nem mehetsz szabadságra.

Ott is van egy bukfenc, hogyha kirúgnak, miután kiadták az összes szabid, akkor valószínűleg jól vissza kéne fizetned azt, ami időarányosan jogosulatlanul kaptál meg.

Fontos, hogy fizetésnélküli szabadságba se menj bele, mert ott nem fizeti a TB-t a munkáltató, tehát ha beteg leszel, és te nem fizeted magadnak, akkor az új törvény szerint perkálhatod az orvosi ellátás teljes összegét, majd rá a TB-t.

Felmondás esetén is fontos, hogy ne te mondj fel, ha fel akarnak mondatni, és ne is közös megegyezéssel történjen, mert közös megegyezés esetén nyilván nem fizetik ki az egyhavi felmondási időt, amit akkor is ki kéne fizetni, ha nem tartanak igényt a munkádra. De ha te mondasz fel, akkor még végkielégítés se jár.

2020. ápr. 2. 12:51
 3/5 Andizsuzsi ***** válasza:
54%

"Ott is van egy bukfenc, hogyha kirúgnak, miután kiadták az összes szabid, akkor valószínűleg jól vissza kéne fizetned azt, ami időarányosan jogosulatlanul kaptál meg."

Nem kell visszafizetni, akkor azt a munkáltató bukta. Ezért van szükség a közös megegyezésre. Nyilván a munkáltató mérlegeli, hogy adott helyzetben ez jó-e neki, vagy sem.

2020. ápr. 2. 13:27
 4/5 A kérdező kommentje:

Közben ezt találtam, de nem tudom változott -e .

Az összefoglaló a lényeg:

[link]

2020. ápr. 2. 13:30
 5/5 anonim ***** válasza:
54%

A munkaadó kiadhat több időt, de azt munkavégzés alóli felmentésnek nevezik, ha jár fizetés, és fizetés nélküli szabadságnak, ha nem. Ez utóbbiba a munkavállalónak bele kell egyeznie.

A szabadságodnak azt a részét nem adhatja ki, amivel te rendelkezel, az megmarad.

2020. ápr. 2. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!