Hogyan lehet visszautasítani az öröklést, ha az örökös nem tud, vagy nem akar a közjegyző előtt megjelenni?
Kizárólag személyesen!
Vagy te mész, vagy a közjegyző megy (NEM INGYÉ!)hozzád, hívásra.
A hagyatéki tárgyalás időpontjáról és helyszínéről levélben értesít a közjegyző. A közjegyző nevére és címére szóló nyilatkozatban írásban is lemondhatsz az örökségedről, akár más javára is.
Én a nagymamám után örököltem volna egy nagyon kis összeget, gyakorlatilag majdnem hogy kisebb volt az összeg, mint amennyibe került volna hazautazni a hagyatéki tárgyalásra. Ezért levélben megírtuk a testvéremmel, hogy mindketten lemondunk az örökségünkről a nagyapánk javára. Egy írásbeli nyilatkozatot kell tenni, azt el kell küldeni a közjegyzőnek.
Ha valaki javára szeretnél lemondani az örökségről, akkor ezt a nyilatkozatot (vagy egy ehhez hasonlót) ki kell egészíteni azzal, hogy kinek a javára mondasz le. Így örökösödési illetéket sem kell fizetned, mivel nem örökölsz semmit.
Én és a testvérem pont most voltunk hasonló helyzetben.
Egyszerűen nem mentünk el a hagyatéki tárgyalásra.
Ezzel a lépéssel beleegyeztünk mindenbe, ami a tárgyaláson elhangzott. Igaz, a végtendelet szerint mi nem örököltünk semmit.
Én felhívtam előtte az irodát e szándékunkról, ahol minden beazonosítás nélkül felvilágosítást kaptam, hogy nem kell elmennünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!