Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabad második világháborús...

Szabad második világháborús dolgok (pl lőszerhüvelyek, stb) birtoklása otthon?

Figyelt kérdés
Nagyon sok hirdetést látok,fegyverek,lőszer- és ágyúhüvelyek sisakok stb. Érdekelne hogy ez legális vagy illegális?
2010. júl. 24. 20:24
1 2 3
 21/22 anonim válasza:

a törvény szerint tilos csappantyút tartani.

de: az értelmező szótár szerint csappantyú a gyújtóanyaggal töltött vörös- v. sárgaréz hüvelyke, mely gyújtózsinórral, ütéssel, villamos szikrával gyújtható.

tehát a gyújtóanyag nélküli hüvelyke az hüvelyke és nem csappantyú.

A 9mm-es elhasznált startpatron gyújtóhüvelykélye az én olvasatomban tartható.

kérdés, hogy hogyan kell értelmezni, ha kipiszkálom az el nem sütött startpantronból a csappantyút, mivelhogy egy részeleme annak, amit szabadon tarthatok.

a gond az, hogy a jogszabály mellett minden más értéktelen. addig, amíg nincs egy példa az alkalmazásra, addig csak véleményekről beszélhetünk, nem pedig egy példaszerű alkalmazásról.

én arról nem tudok, hogy valakinél jogsértést állapítottak volna meg amiatt, hogy birtokolt elhasznált hüvelykét, vagy akár startpatronból kiemelt csappantyút.

ha lett volna egy ilyen per, egyértelmű lenne minden.

de lehet, hogy nem hiába nem volt eddig, és a neten sok féle méretben kapható elhasznált hüvelykével szerelt különböző kaliberű hüvely eladását nem tiltják.

a kiszáradt folyó nem folyó.

2023. jún. 6. 21:08
 22/22 anonim válasza:

Kiegészítem a fentieket a következővel:

26. melléklet a 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelethez

Az e rendeletben található szakfogalmak magyarázata

...

1.6. Csappantyú: a lőportöltet begyújtására szolgáló, iniciáló eleggyel töltött fémcsésze. Az elegy általában ütésre működik.

Tehát a jogszabály megfogalmazása szerint iniciáló elegy nélkül nem csappantyú, hanem fémcsésze. Fémcsésze birtoklására nem olvastam tiltást.

2023. jún. 6. 22:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!