Van egy hitel tartozásom és se kezes semmi nincs Csak az én nevem van engem érint a felelősség És ha mondjuk születik a feleségemnek egy gyereke és a nevemre veszem a gyerekünket akkor ő örökolni fogja a hitel tartozást?
Van egy hitel tartozásom ami csak az én nevem van
Még kezes sincs benne
És nemsokára születni fog egy gyerekem. Ha a nevemre veszem a gyerekemet akkor ő örökolni fogja a tartozást?
Szóval a te gyereked. Az lényegtelen, hogy az anyja vagy az apja nevét viseli. Ő örökölhet utánad. Ha lemond az örökségről, akkor nem érinti hátrányként az adósság, de ház, kocsi mindent vele együtt dob el.
Adósságot nem lehet örökölni csakis vagyontárgyat - amit terhelhet adósság.
vagyis hiába lesz 100 milliós tartozásod az a gyerekedet csak annyiban érinti majd, hogy először az utánad maradó vagyonból a tartozást kell kifizetni és ő csak akkor és azt fogja örökölni ami megmarad.
Magyarul ha a 100 milliós tartozásod mellett van egy 35 milliót érő házad és 5 milliós autód, akkor azokat a gyereked örökli - de megy vele az adósság is. Azonban csakis annyit köteles a gyerek belőle kifizetni amire a te vagyonod fedezetet ad - a 35+5 milliót. Vagy úgy hogy eladja ezeket és az áruk megy a hitel törlesztésére vagy úgy hogy valahonnan előteremti ezt a 40 milliót és akkor megtarthatja a házat meg kicsit. De a fennmaradó tartozást nem neki kell kifizetnie, az a hitelező vesztesége.
Hitelfelvételnél pontosan emiatt kell életbiztosítást is kötnie az adósnak, hogy ha meghal mielőtt visszafizethette volna, akkor se járjon rosszul a bank.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!