Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nem sérti a személyiségi és...

Nem sérti a személyiségi és adatvédelmi jogokat, hogy végül is bárki láthatja az IP címeket?

Figyelt kérdés

Úgy értem a bárkit, hogy elegendő akár tök hivatalosan egy honlapot létre hozni, és a látogatól IP-jét kapásból látja.

Na bennem azért jogilag ez felébreszt aggályokat.

Tudom, hogy az még nem a személy maga, na de ez itt magyarország, és azt is tudjuk, hogy egy ismerős kérdése, és nagyon hamar megtudjuk, kié az IP, ez olyan, mint a "titkos" telefonszám kb. Sőt a mai technika mellett, még olyan se sztem.

2010. júl. 22. 20:33
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

bizony kedves utolsó ...

na ezért kell 5x is meggondolni mit is írsz le pl, és azt bírom h ezt annyira tagadják meg az emberek nagy része annyira nem tudja, sőt ámul h ilyen nincs, közben meg jót röhögnek és lazán követnek bárkit

ennél már csak a közösségi oldalak nagyobb poén sztem, ott meg röhögve összeszedik minden munka nélkül az egész baráti, ismerősi körödet de persze hallottam már olyat, aki ravasz, h szándékosan full ismeretlen volt a fele az "ismerőseinek", és így igen csak tévúton jártak :)

saokszor elgondolkodok, ez anet egy nagyon jó dolog, de egy átok is, mert ennyire megfigyelni egy embert, és mindent tudni róla, mint itt, eddig soha nem lehetett más módszerrel

2010. júl. 22. 23:01
 12/18 anonim ***** válasza:

"IP alapján lehet megtudni adatokat az illetőről, de kis százalékban pontosak."

Jó de mit tudsz kezdeni az adatokkal? Felírod egy cetlire és feltolod a se ggedbe?

2010. júl. 22. 23:24
 13/18 A kérdező kommentje:
nos, te mint egyszerű ember, valóban csak azt teszed, de hidd el, van aki ennél többet tud vele kezdeni
2010. júl. 22. 23:35
 14/18 anonim ***** válasza:
Na ja, manapság mondjuk szinte mindent tudnak rólad, ha akarnak. Úgy figyelnek meg ahogy akarnak. Én közösségi oldalon is fennvagyok, itt is irogatok, fórumokon is írok, e-mailezek. Ha ezeket nem csinálnám, akkor is akármit megtudhatnának rólam. Az a szerencsém, hogy ugyan nem illek a birkanép közé, de nem is vagyok túl fontos ember. Ilyen ez a világ, sajnos nem tudunk mit tenni jelenleg ez ellen.
2010. júl. 22. 23:56
 15/18 A kérdező kommentje:

hát igen, kedves utolsó, ez a nagy modern technika átka, ne viccelj, amikor olyanokat meg lehet tenni, hogy röhögve nézik egy az egyben ugyan azt a képernyőt amit te éppen nézel, vagy simán tudják, milyen oldalakat látogatsz és stb ....

na ezt jobb esetben csak marketing célokra használják fel, és akkor meglepődsz, amikor érkezik egy spam neked X és Y ügyben, és kiderült mondjuk, hogy mert te a neten éppen azt kerested

szóval durva dolgok vannak itt, de elég csak a google kereséseket ha követik, és kapásból kirajzolódik valaki élete

most azt nemtom, szerintetek mennyire igaz az a "pletyka" h pl. az iwiw-et is a háttérből a nemzetbiztonság hozta létre, és persze szépen tálalják, milyen jó az ismerősöket összegyűjteni, ők meg röhögnek a markukba, hogy még csak dolgozni se kell, és máris ott van egy adott embernek az egész ismerősi köre .... gondold el, milyen könnyebség ez nekik, vagy egy nyomozás során is azonnal egy vagon adat meg van

nagyon észnél kell lenni, ismerek olyan, elég profi informatikust, aki pl csakis nyilvános helyekről netezik, és nem paranoia, csak tudja mennyire ki van szolgáltatva az ember

(na arra mondjuk mindig kíváncsi voltam, hogy pont az ilyen célokra készített komoly IP-hamisító szoftverek mennyire tudják megtéveszteni azt aki éppen keresgél, mennyire lehet tévútra vinni, de szintén ez az informatiku smondja nekem, hogy ő pl emailt is úgy küld, hogy ha abból kiszedik az IP-t, akkor valami indonéziai IP fog kijönni, és ennyi

Na hát érdekes egy világ ez, de lényeg, hogy hatalma snagy lehetőség valakinek a megfigyelésére, és a legkisebb titkát is meg lehet tudni (gondolj itt akár egy társkereső oldalra stb).

Ez van, ez a XXI. század

2010. júl. 23. 10:25
 16/18 anonim ***** válasza:

"ismerek olyan, elég profi informatikust, aki pl csakis nyilvános helyekről netezik"

Túl nagy profi nem lehet, ugyanis nyilvános helyeken vagy kérik a személyigazolványát, vagy felveszi egy térfigyelő kamera. Egy mai városban a nyilvános helyeken netezők simán azonosíthatók. Ha parabolaantennával lopná a wifit több km-ről egy olyan autóból, amivel időnként áthelyezi a székhelyét, akkor lenne esélye az anonimitásra, egyébként nincs.

"komoly IP-hamisító szoftverek mennyire tudják megtéveszteni azt aki éppen keresgél, mennyire lehet tévútra vinni, de szintén ez az informatiku smondja nekem, hogy ő pl emailt is úgy küld, hogy ha abból kiszedik az IP-t, akkor valami indonéziai IP fog kijönni, és ennyi"

Nem létezik olyan, hogy IP-hamisítás. Olyan van, hogy az adatok átmennek egy olyan címen (anonim proxy serveren), amely nem jegyzi fel (logolja), hogy mikor ki honnan kapcsolódott a serverhez, tehát eltűnnek a nyomok.

A probléma csak az, hogy az anonimitást ígérő proxy servereket, amiket egy egyszerű google kereséssel megtalálhatsz, eleve a rendőrség/titkosszolgálat/potenciális zsarolók működtetik. Majd pont nem, mi? :)))

Vannak aztán az olyan hálózatok, mint a TOR, melyek rengeteg felé szétosztva, bonyolult útvonalakon közlekedtetik az adatokat, hogy nyomuk vesszen. Ezek általában szintén csak az anonimitás hamis illúzióját nyújtják, nem többet.

2010. júl. 23. 12:44
 17/18 A kérdező kommentje:

huhh utolsó, sok mindent írsz, és érdekes, de figy

1, én pl konkrétan tudok olyan helyet, ahol se kamera nincs, se nem kérnek személyit, egyszerűen csak kifizetem az óradíjat és oda ülök

komoly! ez egy kisebb városban van, és nem egyszer voltam már ott, na meg itt egy másik példa, én könyvárba is csak bemegyek, leülök és valóban kérnek egy nevet, ez igaz, de mivel nem kölcsönzök semmit, ezért az olvasójegyemet nem kérik el soha, és mondhatok Tóth Jóskától kezdve bármit, azt írják be, szóval ez nem mérvadó akkor, és itt sincs kamera

2, Na a wifis dolgot azt értem igen, erről hallottam már, és csinálják is sokan.

Hát a többihez nem tudok hozzászólni, nyilván jobban tudod, az előző kettő amit írtam, az meg saját tapasztalat.

2010. júl. 23. 13:10
 18/18 anonim ***** válasza:

ma 13:10

Itt minden attól függ, hogy mit csinálsz a gépnél.

Mert az átlagos józsi, aki nem szervez terrorakciókat, sem bankrablásokat, sem kábítószercsempész hálózatot, nincs veszélyben. Mindent lehet róla tudni, ha valaki tudni akar róla valamit, csak hát senki sem kíváncsi Józsi magánéletére.

Ha valaki beül egy falusi wifi-kávéházba azért, hogy ne kössék össze az ottani ténykedését az egyéb korábbi online cselekményeivel, akkor vagy valami tényleg olyan dolgot művel, amihez titkosságra van szükség, és akkor egyből van 100 szemtanú meg 200 dns-minta, vagy pedig nem olyan fajsúlyú dolgot művel, de akkor meg maradhatna akár otthon is és csinálhatná az egészet egy pesti lakásból.

2010. júl. 23. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!