Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nem szeretném, hogy édesanyám...

Nem szeretném, hogy édesanyám neve szerepeljen az adatainkban Lehetséges?

Figyelt kérdés
Ha igen hol kell intézni ?
2020. jan. 18. 17:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
89%

"Eléggé kizárt, hogy ugyanazon időben és helyen két, teljesen azonos nevű gyerek szülessen"

Speciel az én ügyvédi praxisomban már volt olyan, hogy tévesen azonosítottak egy embert, mert a neve és születési helye, ideje egyezett. Az anyja nevéből jöttünk rá már a perben, hogy két külön emberről van szó. Még ugyanabban a kerületben is laktak. Esküszöm, tíz percig néztük a bíróval, mondván, ilyen nincs, de volt.

Egyébként itthon kötelező az anyja neve, viszont - ami számomra érdekes és több problémát is szül - ha pl. anyuka nevet változtat (nem házassági, hanem tényleges névváltoztatás), akkor azzal a születési neve is megváltozik, ergo onnantól a gyerek igazolványában szereplő anyja neve nem egyezik az anyuka igazolványában lévő születési névvel.

Hadd ne mondjam, hogy a NAV mennyire szereti, amikor mondjuk ingatlanügyletnél egyenesági rokonok illetékmentességére hivatkozunk, de a nevük alapján közük nincs egymáshoz, és még a születési anyakönyvi kivonatban(!) is átírták anyuka nevét... Illetve, ha pl. utána születik egy gyereke, akkor annak más lesz az anyja neve, mint a tesónak.

Na, hát amióta ez így van, azóta szerintem sincs értelme az "anyja neve" rovatnak, mert még megtévesztő is tud lenni. De Magyarországon jelenleg akkor is ez a szabály. Nem kell szeretni, de követni sajnos muszáj.

2020. jan. 18. 21:22
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értelmes válaszokat!
2020. jan. 18. 22:59
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
A kötelező sorkatonaság egyik utolsó sorozásán vettem részt. Mondták a nevem, felállt velem együtt egy másik gyerek, akit látásból ismertem is, és tudtam, hogy őt is így hívják. (Közepes város.) Mondták a születési helyét, idejét: ez is megegyezett. Aztán még a anya vezetékneve is stimmelt...
2020. jan. 19. 16:10
 14/18 anonim ***** válasza:
73%
13 rákérdezek! Téged nem Magyargyerőmonostori Agamemnonnak hívnak!
2020. jan. 19. 16:25
 15/18 anonim ***** válasza:
84%
Az meg egy pécsi sorozáson volt: "Orsós István" - felállt 5 ember - "anyja Kalányos Mária" - ekkor 2 leült.
2020. jan. 19. 16:31
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Nincs túl gyakori nevem kb. Kis Lukrécia, háziorvosomnál gyerekkoromban 3 azonos nevű gyerek volt, ebből 2-n ugyanaznap születtünk
2020. jan. 20. 00:12
 17/18 anonim ***** válasza:
0%

A "leánykori név" elnevezése sokkal nagyobb hülyeség. Azt születési névre kéne módosítani, hiszen sok férfi is megváltoztathatja a nevét, mint ahogy hajadon nők is, akik "leányoknak" számítanak.

Ebben következetesnek kell lenni.

2020. febr. 9. 22:56
 18/18 qkker1 ***** válasza:
100%

"A "leánykori név" elnevezése sokkal nagyobb hülyeség. Azt születési névre kéne módosítani"

Már jónéhány éve megtörtént!

2020. febr. 10. 00:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!