Ez mennyire korrekt, szabályos a munkáltató részéről?
A cégnél minden hónap 25-e a táppénzes papír leadásának ideje, de ezt soha nem mondta senki és a munkaszerződésben sincs megírva (6 éve dolgozom a mostani helyemen, most először voltam olyan beteg, hogy kiírt az orvos).
Én 27-én adtam le, mert akkor mentem újra dolgozni.
Ma megjött a fizetés de nagyon kevés lett, kiderült ez a leadásos történet, szóval így majdnem 20 ezer Ft-tal kaptam kevesebbet.
Vagy hóközivel kapom meg, vagy következő hónapban.
De mennyire törvényes ez, hogy nem közlik a papír leadásának a határidejét, és hogy nem hónap 30/31 a határidő, hanem 25-e?
Egy így van sajnos szinte mindenhol, egy adott napig kell bérszámfejteni a fizetéseket és elindítani az utalásokat mert különben meg nem érne oda időben a pénz és azért hőbörögne mindenki. Ez az oka hogy adott hónapra csak egy adott napig tudnak táppénzes papírt befogadni.
Az hogy "nem közlik" nem tudom mit jelent, vélhetően ha megkérdezed hogy meddig kell leadni a papírt, akkor megmondják. Nyilván vannak belső szabályzatok, ügyrendek, munkafolyamatok amik ezt szabályozzák, nem azért találták ki a 25-ét hogy veled kicsesszenek.
"De mennyire törvényes ez, hogy nem közlik a papír leadásának a határidejét, és hogy nem hónap 30/31 a határidő, hanem 25-e?"
Felnőtt ember vagy már nem kell hogy odamenjen hozzád a tanárnéni és szóljon, hogy Pistike, időben hozd be az igazolásodat. Biztos lehetsz benne hogy a cég szabályzataiban le van írva - csak szerencsére neked eddig nem kellett vele foglalkoznod mert nem voltál beteg.
Teljesen törvényes az eljárásuk, hiszen őket a törvény KÖTELEZI arra hogy neked időben adják ki a fizetésedet és utánad időben befizessék a járulékokat, adókat is. Márpedig ezt csak úgy tudják megtenni ha elvégzik a könyvelést. Gondolom nem 10-én szoktatok fizetést kapni hanem korábban. Olyan helyeken ahol későn van fizetésnap, ott meg tudják várni a hónap végét a zárással és a könyveléssel, de ahol legkésőbb 4-én ki kell fizessék a dolgozókat, ott sajnos tényleg van ilyen korábbi határidő.
"Vagy hóközivel kapom meg, vagy következő hónapban."
vagyis van lehetőség arra hogy hamarabb hozzájuss a pénzedhez - holnap menj oda te magad és kérd hogy ezzel a "hóközivel" fizessék ki neked a táppénzed idejére járó fizetésedet. Akkor pont meg fogod kapni a pénzedet mire szükséged kell legyen rá.
Ne mérgelődj, inkább örülj neki hogy ennyire egészséges vagy hogy idáig nem kellett a táppénzzel foglalkoznod!
Nem kell félni, meg fogod kapni, ami jár. Mivel a táppénz nem munkabér, az elszámolása is kissé másképp zajlik...
De éppen ezért a munkáltató által vállalt, a munkaszerződésben is rögzített fizetési határidő a táppénzre nem vonatkozik.
De, mindig kihúzzák 10-ig.
Hiába multi, óriási káosz van. Évente más külsős cég csinálja a bérszámfejtést, de valamit mindig elrontanak, a központtal, pedig alig lehet beszélni, mert ugyan nyolctól négyig vannak bent, de emailre nem válaszolnak, telefont nem vesznek fel.
A szabályzatot meg fogom nézni; ettől függetlenül azt is bele lehetne írni a szerződésbe, hogy mi a táppénzes papír leadási ideje. Kb. 1 mondattal több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!