Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy három fős sírhelynél...

Egy három fős sírhelynél kinek kell fizetni a 25 éves meghosszabbítást?

Figyelt kérdés
Egy rokonunk mondta, hogy nemsokára lejár sírhely bérleti díja, és hogy intézzük el, fizessük ki az egészet. De elgondolkodtam, hogy miért is fizessük ki a teljes részt? Addig gondolkodás nélkül kifizettem volna, ameddig azt nem mondta a rokon, hogy így nem szállnak be pénzzel a rokonok, mivel apukámat is oda temették, és így nekem kell kifizetni a teljes összeget. A másik két elhunyt a nagymamám, és a nagypapám. Akiknek 5 gyerekük született, de már csak egy él közülük. Nem akarok smucig lenni, vagy összeveszni a rokonokkal, leginkább unokatestvérekkel, de ilyen esetben kinek kell jogosan fizetni? Ha jogos akkor persze kifizetem akár 100 évre is. De fogalmam sincs, ez hogy van ilyen esetben? Persze butaság volt így intézni, hogy legyen egy 3-as sír, de anyukám intézte akkoriban. Reálisnak úgy látnám, ha gyermeki jogon fizetnék 1/3-ad részt apukám után, és unokai jogon + a 2/3-ad rész 1/5- öd részét. Persze lehet kifizetem az egészet( Mert gondolom nem olyan irtózatosan nagy összeg), csak az érdekel, hogy lenne jogilag. Előre is köszi.

2019. nov. 19. 05:00
 1/6 Molyember ***** válasza:
100%
Jogilag sehogy. Ha lejár a sír, az elhunytakat kidobják. Az fizet, aki ezt nem szeretné.
2019. nov. 19. 05:03
 2/6 anonim ***** válasza:

Sajnos nem kötelező fizetni, ha ők nem fizetnek, akkor neked kell.

Amúgy én múltkor dobtam egy hatást, nagyapámat kereste fel az unokaöccse, hogy a sír, amiben nagyapám szülei és a testvére (aki az unokaöccs apja) nyugszik le fog járni. Fizesse ki ő, 300.000 Ft lesz. Szerintem ez nagy összeg. Mondjuk ez egy Budapesti temető, vidéken lehet olcsóbb.

2019. nov. 19. 07:10
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Temetőtől is függ az összeg, hogy mennyi. Egyház fenntartási temetőknél sokszor elég, ha az egyházadó fizetve van.

De logikusan nem egyedül kellene befizetned az egészet. Jogilag viszont simán mondhatja a rokonod, hogy ő nem fizet bele egyetlen egy forintot se, így apádat is exhumálják.

2019. nov. 19. 07:58
 4/6 anonim ***** válasza:

A lényeget a többiek már leírták, kötelezettsége senkinek nincsen - az fizet aki azt akarja hogy a sírhelyen maradhasson az akit oda temettek.

Neked azt kell átgondolnod - megkérdezned - hogy a sírhelyért mennyit kellene fizetned akkor ha CSAK a te édesapád lenne oda temetve, vagyis ha egyszemélyes sírhely lenne. (ahogy én láttam eleve 2 fős a sírhelyek kialakítása és nincs kisebb díjtétel, csak sírbővítés van, kicsivel többért)

Ugyanis ha csak az édesapád lenne oda eltemetve akkor is ki kellene fizetned a díjat - neked egyedül. A többlet jut a nagyszülőkre. Azt kellene megosztva fizetned a többi rokonnal.

A korábbi díjat ki fizette? Gondolom amikor a nagyszüleidet eltemették és megváltották a sírhelyet, abban te nem voltál benne - édesapádat mégis oda temethettétek el. Vagyis ha szorosan nézzük, akkor eddig a többi rokon fizette meg azt a sírhelyet ahol édesapád is nyugszik a nagyszüleiddel - viszonzásképpen most nem nekik kellene MÉG EGYSZER megfizetni.

Javaslom így mérlegeld a dolgokat, hogy eddig ők fedezték a költségét, akár 30-40 évvel ezelőtt kifizetve, most akkor te jössz. Egyszerre nagynak tűnik ez az összeg, azonban legalább 25 évre szoktak sírhelyeket megváltani. Akkor ha évekre leosztva nézed az összeget, már elfogadható a költsége még ha egy ember fizeti is. csak most egyszerre kell kifizetni és az gond lehet.

Nézd meg a különbözetet és beszéld meg a rokonoddal, hogy az alap díjat, ami magára egy sírhelyre vonatkozik azt te fizeted természetesen, hiszen a te édesapád nyugszik benne úgy hogy harmadikként lett a megváltott sírhelyen temetve. Amennyivel meg többe kerül a megváltása a három fős sírhely, ahhoz meg kérd meg rokonodat, hogy vagy ő vagy beszéljen velük és a többi unoka szálljon bele,segítsenek ennyivel a kifizetésben.

2019. nov. 19. 11:09
 5/6 anonim ***** válasza:
75%
En ezt megoldottam: apamat hamvasztattam es urnaban kertem hazavitelre. BR en nem a penz miatt tettem. Szerintem hulyeseg temetobe tenni a halottakat. Nehany doboz a lakasba is elfer!! Egy kis zacskoban nalam van mindig a hamvaibol. Engem vhogy megnyugtat es segit nemely helyzetben lelkileg. Nagyon sajnalom,h nagymamamat a temetoben szetszortak. Megtartottam volna. :/
2019. nov. 20. 02:28
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Felénk az a szokás, hogy az fizeti ilyen esetben a fenntartást a leszármazottak közül, aki legutoljára odatemette a családtagját.

Tehát ha adott egy sírhely, ahol egy rég elhunyt pár van eltemetve, és aztán odatemetik az egyik gyereküket, akkor onnantól annak a családtagjai fizetik a sírhelyet. Mivel a másik gyerek már feltehetőleg nem oda lesz temetve, tehát neki majd új sírhelyet kell váltani. Az elsőként meghalt sírhelyét meg egyébként is kell fizetni, tehát az ő szülei sírhelyének megváltása ilyen formában már ingyen van.

De ahogy nagyon helyesen írják, jogszabály nem kötelez senkit a hosszabbításra.

2019. nov. 20. 08:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!