Elütött egy autó, mikot ráléptem a zebrára. Én büntethető vagyok?
Körülnéztem, mielőtt átléptem a zebrán. Volt a fülembe füles, de az nem volt bekapcsolva, csak betettem mert épp futáshoz készültem. Mikor ráléptem a zebrára, egy lépést tehettem meg, mikot ütést éreztem, majd már csak a földön keltem.
A vezető nem volt ittas, előttem csak annyit mondott a rendőröknek, hogy nem figyelt..
Zúzódásaim vannak.
Büntethetnek engem is ilyenkor?
Körülnéztem és nem láttam őt..Zebrán mentem, lassan hajtott, úgy voltam vele, hogy meg kell állnia..
De már látom, hogy ez nem így működik.
Alapeset, hogy a kijelölt gyalog-átkelő helyet mindig úgy kell megközelíteni, hogy bármely pillanatban biztonságosan meg lehessen állni!
Tehát kizárt, hogy te hibás legyél.
Ha féktávon belül léptél ki, akkor bizony felelős vagy.
És ha te csak 1 lépést tudtál megtenni a zebrán, máris elütöttek, akkor bizony féktávon belül léptél ki.
Remélem, volt kamerája az autósnak
A többség rosszul tudja.
A rendőrség egy baleset esetén mindenkit megbüntet(het), akire rá tud bizonyítani bármi szabályszegést. Még az is teljesen mindegy, hogy egy adott szabályszegésnek semmi köze nem volt a baleset előidézéséhez, attól még büntetnek miatta. Pl. ha az adott gázoló autón nem működött a féklámpa, de a helyszínelőnek ez feltűnt, akkor azért is pengetni kell.
Na szóval, az adott ügyben a gázoló sofőrt megbüntetik, mert megszegte a KRESZ 43. § (1)-t: "Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni."
Valamint megbüntetik a kérdezőt is, mert megszegte a 21. § (6)-ot: "A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről." Attól, hogy a sofőr szabályt szegett, attól még a kérdező ugyanúgy szabályt szegett. Az más kérdés, hogy a sofőr sokkal jobban ráfázik az ügyre, mert a kérdező valószínűleg megússza egy 10-essel, de lehet, hogy még ezzel se foglalkoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!