Melyik az érvényes munkaszerződés akkor, ha a régi nincs érvényben 3 éve, de alá van írva, az új nincs aláírva, de sajnos a gyakorlatban érvényben van?
Röviden írom le amennyire lehet.
Határozatlan teljes munkaidős szerződéssel dolgoztam fix bérrel 2016-ig.
Majd akkor 16ban az orrom alá dugtak egy új szerződést: csökkentett munkaidő, csökkentett bér. Írjam alá vagy kirúgnak.
Nem írtam alá. Nem rúgtak ki.
Viszont mivel a cég valóban elkezdte csak a csökkentett bért fizetni nekem (hiába nem írtam alá) így én is elkezdtem a csökkentett időben bejárni.
Így az a faramuci helyzet állt elő (még 16ban és azóta is) hogy bár nem írtam alá semmit, mégis a bér és a munkaidő is beállt az új alá nem írt szerződés szerinti értékre. Ők nem fizettek annyit én meg nem jártam be annyit. (Utalva fizet a cég!)
De az „új“ szerződés továbbra is aláíratlan, noha eltelt 3 év azóta.
Ami alá van írva, az a régi határozatlan teljes munkaidős és béres szerződésem.
A helyzet: egy bírósági ügy miatt (nem emiatt...) be kell mutatnia a munkáltatómnak a bíróság előtt az én érvényes munkaszerződésem.
Mit mutathat be a cég ebben az esetben?
Azt a régi szerződést ami alá van írva de ami igazolhatóan 3 éve nem teljesül? Utalva fizet a cég evidensen látható hogy nem fizeti ki a régi szerződés szerinti bért.
Vagy azt az újat mutathatja be ami ugyan teljesül gyakorlati okokból, de nincs aláírva? 3 év alatt sem?
(azt meg le se írom, mi van akkor ha odahamisította az aláírásom az újra, mintha aláírtam volna, mert az már átváltana akkor büntetőügyre...)
Jogászok? Erre valaki?
És akkor a cég mit fog bemutatni a bíróságon? vagy mit mond majd? Hogy itt egy ember itt dolgozik tizenéve de sajnos érvényes szerződése az nincs?
mert a szerződés megléte elsősorban munkáltatói felelősség.
A munkáltató azt mondja, hogy szóban módosítottátok, 3 éve ráutaló magatartással azt elfogadod.
"Azt fogja bemutatni, amit majd ezután írsz alá."
Semmit alá nem vagyok hajlandó írni, ahogy 3 éve se voltam hajlandó.
"A munkáltató azt mondja, hogy szóban módosítottátok, +"
Ha ilyet (is) lehet mi a francnak papírozni? Akkor szarjunk bele ne írjon egy cég se semmit, szóban elfogadta és csók.
Akkor minek a papír?
nem aláírt szerződés nem lehet érvényben.tehát ott a régi,ez az ami szabályos.az új pont annyit ér mintha én írtam volna vagyis semennyit.
viszont írásos munkaszerződést szóbeli megegyezéssel is lehet módosítani.és itt már bonyolódik a történet.ha te az új feltételek szerint dolgoztál a munkaidőt és a munkabért tekintve,akkor feltételezhető hogy elfogadtad az új munkaszabályokat tehát nem sokat tehetsz szerintem.
" nem sokat tehetsz szerintem."
Én személy szerint nem is akarok (már rég nem) semmit se tenni, csak az a kérdés hogy bíróság beadandó ügyirat érvényes munkaszerződés. Nem tőlem kérik, a cégtől kérik.
Mit ad be?
Mert ha a régit adja be, akkor bukta mert ott vannak a számlakivonatok (amit viszont én adok be) a bérutalásokról.
Ha meg az újat: hiányzik az aláírás.
Ez lenne a fő igazi kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!