Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi történik akkor, ha valaki...

Mi történik akkor, ha valaki betegen, a táppénzes papíron megjelölt időponton kívül megy el otthonról bevásárolni, és rajtakapják?

Figyelt kérdés

Tehát ha tényleg beteg az illető. Ha jól tudom, táppénz alatt hivatalosan délelőtt 10 és 12 között lehet elhagyni a lakást, kizárólag vásárlási vagy gyógyszerkiváltási céllal. De mi van akkor, ha valaki ezen kívül mozdul ki? És mondjuk meglátja a főnöke vagy valamelyik kollégája? Vagy a házhoz kiküldött munkaügyi felülvizsgálóorvos nem találja otthon? Akkor ez csalásnak minősül, és megbüntetik valamiképp?

Nem trollkérdés, tényleg kíváncsi vagyok rá!

2019. okt. 13. 16:03
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
100%
A táppénz keresőképtelenséget jelent és nem fogságot. Senki nem mondhatja meg, hogy mikor hova mehetsz. Egyedül arról szól a papír, hogy az aktuális munkádat nem tudod ellátni.
2019. okt. 13. 18:20
 12/38 anonim ***** válasza:

"Ha jól tudom, táppénz alatt hivatalosan délelőtt 10 és 12 között lehet elhagyni a lakást, kizárólag vásárlási vagy gyógyszerkiváltási céllal" rosszul tudod

attól, hogy valaki keresőképtelen, még kijöhet a lakásból

2019. okt. 14. 00:19
 13/38 A kérdező kommentje:
12: De nem mehetek el kocsmázni, bulizni vagy ilyesmi.
2019. okt. 14. 00:46
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Vagy két hónapja írt ilyesmiről a szakszervezeti jogász az újságban.

A keresőképtelenség nem feltétlenül jelenti azt, hogy halálodon vagy, hanem hogy az adott munkát nem tudod ellátni.

De pont ilyen példát hozott, hogy ha két munkahelyed van, és az egyiket a jellege miatt nem tudod ellátni, attól a másik munkahelyen még dolgozhatsz, ha azt meg el tudod látni. Éppen ezért, ha két állandó munkahelye van az embernek, és tényleg halálán van, akkor 2 papírt kell kiállítania az orvosnak.

Mondjuk, ha főállásban vízvezetékszerelő vagy, és eltörik a karod, begipszelik, akkor az orvos kiír, mivel nem tudod ellátni ezt a munkakört. De ettől függetlenül elmehetsz a másik munkahelyedre dolgozni, ahol meg éjszakai portás vagy, mert azt tudod csinálni fél kézzel is.

2019. okt. 14. 08:09
 15/38 anonim ***** válasza:

"12: De nem mehetek el kocsmázni, bulizni vagy ilyesmi." már miért ne mehetne el? ha eltört a keze és nem tud a gyártósoron melózni, vagyis keresőképtelen, attól még táncolni tud, mert lába működik

Sőt meg fogsz lepődni, de az is lehet, hogyha 2 munkahelyed van, hogy csak az egyiken vagy keresőképtelen (vagyis táppénzen), a másikon meg dolgozol.

Pl. síoktató és webdesigner munkahelyeid vannak, eltörik a lábad, a síoktató munkakörben keresőképtelen vagy, a webdesigneriben nem

2019. okt. 14. 19:55
 16/38 A kérdező kommentje:
15: A törés az megint más tészta. De ha én mondjuk hasmenéssel vagy magas lázzal íratom ki magamat, akkor igenis otthon kell tartózkodnom az engedélyezett perióduson kívül. És ha meglátnak, hogy épp a kocsmahivatalt támasztom vagy egy szórakozóhelyre megyek be, akkor már le is buktam, mint csaló, és vissza kell fizetnem az addigra esetlegesen már megkapott ráppénzt, és a munkahelynek is valószínű lőttek.
2019. okt. 15. 08:38
 17/38 A kérdező kommentje:
Mellesleg nekem lehet akármilyen munkám, én biztos nem mennék be törött lábbal vagy kézzel.
2019. okt. 15. 08:41
 18/38 anonim ***** válasza:
30%-kal kevesebbet keresel, amíg ki vagy írva, nem tudom, hogy ez számít-e.
2019. okt. 15. 22:08
 19/38 anonim ***** válasza:
100%
"15: A törés az megint más tészta. De ha én mondjuk hasmenéssel vagy magas lázzal íratom ki magamat, akkor igenis otthon kell tartózkodnom az engedélyezett perióduson kívül." kérem a jogszabályi hivatkozást, ami ilyet előír!
2019. okt. 16. 00:22
 20/38 A kérdező kommentje:
18: Az számít elsősorban, hogy mielőbb felgyógyuljak. És ezt véleményem szerint csak akadályozza az ilyesmi. A törött végtagot pihentetni kell, nem pedig mozgást erőltetni rá.
2019. okt. 16. 07:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!