Jogosítvány nélküli vezetés és és baleset okozása, mi lehet az ügyből?
De büntetésen kívül kaphat valamit? Mármint ez szabálysértés, nem bűncselekmény, bírságon kívül mást nem kaphat, ugye?
Tudom, hogy hülye volt, de azért mégis csak barátnők vagyunk, tudom, hogy az ő dolga, de nem szeretném, hogy nagyobb baja legyen belőle.
Hát igen, én is meglepődnék, ha nem járnának utána.
Akkor pedig valószínűleg 3 következmény lesz:
1. A KGFB nem fizet, zsebből kell kifizetni a kárt. Ez az egy biztos.
2. Azt nem tudom, értesíti-e a biztosító a rendőrséget, lehet, hogy nem. De ha igen, akkor megbüntetik a barátnődet, mert jogsi nélkül vezetett.
3. És ha már belelendültek, akkor megbüntetik azt is, aki odaadta a kocsit egy jogosítvánnyal nem rendelkező személynek.
Ha a kárt okozó autó vezetőjének nincs érvényes vezetői engedélye, akkor a biztosító meg fogja téríteni a vétlen autóban esett károkat a kötelező biztosítások terhére, de ezeket az összegeket később behajtja a károkozón. A vétlen károsultnak tehát semmilyen hátránya nem lesz abból, ha jogosítvány nélküli sofőrrel ütközik az autó. A jogosítvány nélküli vezetőnek ellenben nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia.
A biztosító nem vizsgálja azt a kérdést, hogy a papírok hiányának volt-e köze a balesethez. (Előfordulhat sajnos ilyen is, ha valaki nem is tud autót vezetni, nem is rendelkezik jogosítvánnyal és úgy karambolozik.) Ha hiányzik, vagy nem érvényes a járműhöz előírt vezetői engedély, akkor a kárrendezés után akár bírósági úton kötelezik a sofőrt a kifizetett kártérítés utólagos megtérítésére. Ezen a jogcímen a biztosító maximum 5 millió forintot követelhet a járművezetőtől.
+ a rendorsegi birsag.
+ szerintem azt is megbuntetik, aki odaadta az autot egy jogsi nelkulinek.
Büntetésen kívül? Mármint, hogy pl. meghúzzák a fülét? :)
Nem, csak büntetést kap. 90 E, ha még nem változtak az összegek. Aki odaadta a kocsit, annak meg 40 E. Akkor lett volna bűncselekmény, ha személyi sérülés is történik.
Azt tényleg nem jól írtam technikailag, hogy nem fizet a biztosító. Mert fizet, csak aztán saját zsebből ki kell fizetnie a kár összegét a barátnőnek, a biztosító számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!