Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha olvasok egy jó gondolatot...

Ha olvasok egy jó gondolatot és egy könyvből idézni szeretném azt a bekezdést, akkor Facebook-on megtehetem, vagy nincs hozzá jogom?

Figyelt kérdés

2019. aug. 12. 10:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

"A szerzői jogi védelem kapcsán összefoglalóan leírható, hogy amennyiben egy bizonyos irodalmi, művészeti vagy tudományos mű egyéni eredeti jellegű és megalkotója halálától 70 év még nem telt el, akkor felhasználásához engedélyt szükséges kérni alkotójától, kivéve, ha ezt a kötelezettséget a törvény úgynevezett szabad felhasználási esetként kizárta."

[link]

2019. aug. 12. 10:57
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Idézheted, de jöld, hogy az egy idézet és tüntesd fel a szerzőt is, azt is illene odaírni, hogy melyik művéből idéztél.
2019. aug. 12. 11:47
 3/11 A kérdező kommentje:
természetes, hogy a forrást odaírnám, de kérdés, hogy akkor kell-e engedély? vagy nem?
2019. aug. 12. 13:55
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

A szerző és a mű címét tüntesd fel s akkor minden oké!

Ja, és tedd idézőjelbe az idézett szöveget!

2019. aug. 12. 14:35
 5/11 A kérdező kommentje:
de miért oké, hol találom az ide vonatkozó jogszabályokat? És milyen hosszan oké? A mű százalékos részében van kifejezve?
2019. aug. 12. 15:38
 6/11 anonim ***** válasza:
Emlékeim szerint nincs pontosan meghatározva az idézhető rész hossza, minden esetben egyedi elbírálású. Annyit lehet idézni, ami mindenképpen szükséges a felhasználás miatt (természetesen ennek indokoltnak kell lennie, nem lehet az egész könyvet, mert te is ki szeretnéd adni más borítóval), ált. 20% szokott a maximum lenni.
2019. aug. 13. 10:56
 7/11 A kérdező kommentje:
és ha egy verset idézek, akkor a verset nem lehet, mert az 100%, vagy ott a verseskötethez mérik?
2019. aug. 13. 13:43
 8/11 anonim ***** válasza:

Szjt.:

"A szabad felhasználás esetei

34. § (1) A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti."

Azt jól írja az előző válaszoló, hogy egyedileg eldöntendő mértékben lehet idézni, de a 20 %-ot én nagyon soknak tartom. Akkor 4 haveroddal együtt (vagy 5 nicknévvel) leközölnél egy komplett jogdíjas regényt. Tudni ugyan nem tudom, de szerintem még a 2 % is elég sok. Egy-két oldal még talán belefér.

Vers esetében pedig a kiadvány teljes terjedelme a mérvadó, de itt is egyedileg elbírálandó, hogy mi a megengedhető és indokolható.

2019. aug. 14. 16:01
 9/11 anonim ***** válasza:
A max. 20%-nál nem voltam pontos, igazából a saját és idézet arányára gondoltam, vagyis max. 20% lehet az idézet egy másik mű elemzésénél (irodalmi és tudományos is), 80%-ék sajátnak kútfőből kell származnia. Sajnos sietnem kellett, így nem voltam igazán érthető.
2019. aug. 14. 16:56
 10/11 A kérdező kommentje:
nálam nincs sajét szöveg csak idézet, így értelmezhetetlen a 80%, például vannak idézetes oldalak, az én blogomon is idéznék valamit, de a bejegyzés kábé csak az idézet lenne
2019. aug. 22. 15:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!