Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Mi a következő lépés a rendőrs...

Mi a következő lépés a rendőrségen?

Figyelt kérdés
Ellopta egy ismerősöm a pénztárcámat, ès erre 2 ismeretlen összeverte őt, egy szemtanú kihívta a rendőrséget, addigra az összevert ès a 2 aki elverte, összefogtak hogy én mondtam hogy verjék meg, holott egy szót sem szóltam, bevittek minket, elmondtam mindent, hazavittek, most mi lehet majd a következő lépés? Hogy zajlik az ilyen tovább? Aki ellopta a pénztárcámat az elmúlt időben többször is bántalmazott, elvitt tőlem pénzt, ezt is elmondtam a rendőröknek. Elnézést ha össze vissza írtam, csak fel vagyok zaklatva
2019. ápr. 7. 14:12
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

9. Ez a kifosztásra és a rablásra értendő, és nem a lopásra!

Ne keverd a kettőt!

2019. ápr. 8. 12:08
 12/19 anonim ***** válasza:

A kérdezőt szerintem csak az érdekli, hogy őt felelősségre lehet-e azért vonni, hogy 2 srácot megkért, hogy a tolvajtól vegyék vissza a pénztárcáját. Esetleg még az ellen sem tiltakozott kifejezetten, mikor azok azt mondták, hogy oké, jól meg is agyalják a tolvajt, ha nem adja vissza önként.

Erre pedig a válasz az, hogy ezért nem lehet felelősségre vonni.

Akik elverték a tolvajt azokat sem, ha csak nem okoztak 8 napon túl gyógyuló sérülést, mert egy kis verés teljesen arányos jogos önhatalom a pénztárca visszaszerzésére, ha a tolvaj ellenkezett.

A könnyű testi sértés nem is közvádas, hanem magánvádas, azaz a rendőrség az ügyben nem nyomoz, ügyészség sem emel vádat. A tolvaj a bíróságon tehet feljelentést (10 ezer forint), képviselheti a vádat magánvádlóként.

2019. ápr. 8. 12:13
 13/19 anonim ***** válasza:

#11-es, itt egy MTA kiadványban megjelent cikk arról, hogy a lopással szemben a testi sértést okozó fellépés arányos, lopás vétséggel (50 ezer ft felett' szemben meg a súlyos testi sértés is beleférhet.

[link]

2019. ápr. 8. 12:24
 14/19 anonim ***** válasza:

Értem én, csak az összeverés, az nem egyenlő a könnyű testi sértéssel. Az sem mindegy, hogy közvetlen a lopás után tették ezt, vagy kicsivel utána. Mert ugye megtorlás nem lehet, csak elkötő visszatartása, megfogása, ezt követően rendőrt kell hívni. Ha nem így történik, akkor baj van.

Nem tudom mennyire értesz a büntetőjoghoz, de ilyen félinformációk alapján én semmit nem mernék kijelenteni, sem azt , hogy jogos, sem azt, hogy jogtalan.

2019. ápr. 8. 14:34
 15/19 anonim ***** válasza:

A jogos védelmet és a jogos önhatalmat ne keverjük.

Idézném a korábban hivatkozott cikkből:

"Jogos önhatalommal viszont akkor is lehet élni, amikor a támadás már véglegesen véget ért és az elkövető például már menekül a helyszínről az eltulajdonított értékkel. Ilyenkor a birtokos őt utolérheti és jogszerűen, akár erőszakkal is visszaveheti a tőle elvett tárgyat, noha jogos védelemmel jogszerűen már nem élhetne."

"Az e körben uralkodónak mondható álláspont általában csupán annyit szokott rögzíteni, hogy a tulajdon védelme esetén a tulajdonsértésként és a védelmi cselekményként felmerülő büntetőjogi tényállások absztrakt büntetési tételeit kell összemérni abból a szempontból, hogy az elhárítás szükséges mértékét áthágta-e a jogos védelmi helyzetben cselekvő személy. E felfogás szerint lopás vétségével szemben a garázdaság és/vagy könnyű testi sértés tényállásába illeszkedő elhárító cselekmény felelhet meg az elhárítás szükséges mértékének, lopás bűntette kapcsán azonban már a súlyos testi sértést okozása is „beleférhet” (e határokat azonban nem szabad szigorúan értelmezni). Abban végül egyetértés mutatkozik, hogy vagyon elleni támadás legfeljebb testi sértés előidézésével hárítható el jogszerűen, öléssel sosem."

2019. ápr. 8. 16:30
 16/19 anonim ***** válasza:

"Jogos önhatalommal viszont akkor is lehet élni, amikor a TÁMADÁS már véglegesen véget ért..."

Lopás esetén nincs támadás, szerintem nincs igazad.

Ha ellopták volna a pénztárcáját, majd 1 perc után odamennek, mert látják a kezében, megfogják a kezét, és kap egy tenyeres fülest, az belefér, összeverés már nem, sőt szerintem az ököllel ütés sem, amennyiben a keze ráfogására nyugodtan reagál, és tudomásul veszi, hogy most őmiatta jön a rendőrség, és nem próbál elfutni.

2019. ápr. 8. 16:39
 17/19 anonim ***** válasza:

"Lopás esetén nincs támadás"

Dehogynem! Nem csak személyek, hanem javak ellen is irányulhat a jogtalan támadás. Az idézett rész pont arról szól, hogy mikor tulajdonod elleni jogtalan támadás már befejeződött, azaz a zsákmánnyal menekül a tolvaj, akkor már csak jogos önhatalmat alkalmazhatsz, nem pedig jogos védelmet.

Magyarország Alaptörvényéből:

"V. cikk

Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához."

2019. ápr. 8. 17:35
 18/19 anonim ***** válasza:

Elbeszélünk egymás mellett.

Szerinted rendben van a pénztárca lopás utáni 2 fős összeverés? Feltéve, hogy nem ellenkezett a lopó?

2019. ápr. 9. 15:15
 19/19 anonim ***** válasza:

A kédező által leírtak szerint a tolvaj a pénztárcát a verés ellenére sem adta vissza ott, azaz az ellenállása nem tört meg. Gondolom arra számolt, hogy az előzményeket nem ismerő közönség majd az ő segítségére siet, és akkor az őt verő srácok elmenekülnek, így nem derül ki, hogy lopott.

Az lett volna nagy baj, ha úgy verték volna össze, hogy közben ártatlan.

2019. ápr. 9. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!