Mennyire normális az, hogy egy tavaly szeptemberben elkövetett szabálysértés miatt most kaptam meg a büntetést?
AZ ELÉVÜLÉS
5. A szabálysértés büntethetőségének elévülése
6. § (1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).
(2) Az elévülés határidejének kezdő napja az a nap, amikor a szabálysértés tényállása megvalósul, kísérlet esetén az a nap, amikor az ezt megvalósító cselekmény véget ér.
(3)6 Ha a szabálysértés jogellenes állapot előidézésével, illetve fenntartásával vagy kötelesség teljesítésének elmulasztásával valósul meg, az elévülési határidő mindaddig nem kezdődik el, amíg ez az állapot fennáll, illetve amíg a kötelesség jogszerűen teljesíthető lett volna.
(4) Ha az elkövetéstől számított hat hónapon belül a cselekmény miatt büntetőeljárás indul, de a nyomozó hatóság, az ügyész vagy a bíróság a szabálysértési eljárás lefolytatása céljából az ügyet átteszi a szabálysértési hatósághoz vagy a szabálysértés miatt eljáró bírósághoz, az (1) bekezdés szerinti elévülés az áttételt elrendelő határozatnak a szabálysértési hatósághoz, illetve a szabálysértés miatt eljáró bírósághoz érkezése napjával újrakezdődik.
(5)7 A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személy ellen a szabálysértési hatóság, a fegyelmi jogkör gyakorlója, az ügyészség és a bíróság által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.
(6) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak.
Ez már bukó, ne foglalkozz vele.
Én se fizettem be anno, annyi, hogy az előadót azért felhívtam.
"Mindenképp fizesd ki a bírságot a kimutatónak."
Igen, ezzel elismeri, és visza nem kapja már.
Akkor most hogy van az elévülés? Magyarul írjátok le, ne bikkfanyelven. :)
Vagy magára az eljárás lefolytatására is 6 hónap van? Nagyon nem világos ez.
na meg:
6. § (1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).
vs.
(6) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak.
Akkor most 6 hónap vagy 2 év?
Amit felhoztál két pontot úgy kell értelmezni, hogy:
Alapesetben fél év.
Viszont ott van, hogy ha valami érdemi van az ügyben, újrakezdődik a számolás.
Na már most, hogy ne legyen az, hogy 10 évig elhúzódik, mert valami miatt mindúg újraindul, ezért kitalálta a jogalkotó, hogy akkor max két év.
Aztán vagy lemegy vagy nem, de a lényeg hogy egy szar szabálysértés miatt ne húzódjon már el ennyire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!