Miért hiszik sokan azt, hogy a csendőrök "csakúgy" megverhettek bárkit? És miért hiszik azt, hogy ha visszavezetnék a csendőrséget, megverhetnének bárkit?
Tény és való, hogy a csendőröknek szigorú volt a fegyverhasználati szabályzatuk. Ha valaki fegyvertelenül támadott rájuk, akkor puska szuronnyal, a lovasoknak pedig karddal KELLETT védekezni, ha valaki fegyveresen támadta meg őket, azt bármilyen áron meg kellett állítani ( azaz szó nélkül lelőhette akár a késsel / baltával / vasvillával hadonászó embert, ha az nem tette le első szóra a kezéből a fegyvert ). Aki nem így cselekedett, bíróság elé állították.
Ez mind igaz. Na de azt a csendőr sem tehette meg, hogy ha neki "olyanja" van, megveri az embert. Megbírságolta, bíróság elé vitte, de meg nem verte ( ok nélkül. De mint említettem a támadás legkisebb jelére KÖTELEZŐ VOLT védekezniük ).
Persze ebbe az időszakba nem számítottam bele a Szálasi féle deportálásokat és a néha előforduló párt vitákat ( de a csendőrök párt szimpatizáns tüntetéseken nem vehettek részt, sem mint hivatalos személy, sem mint magánszemély ).
A másik része a kérdésemnek pedig a jelenlegi nagy ellenszenv. Nem egy az egyben a régi jogkörrel kéne visszavezetni, a jelenlegi helyzethez kéne igazítani. Akár ők járőröznének, figyelnének a közbiztonságra, helyszínt biztosítanának, elkapnák a bűnözőket, ellenőriznék a felfüggesztett börtön büntetésre ítélteket, stb. Max megtoldva annyivak, hogy náluk gumilövedékes fegyver / sokkoló lenne a pisztoly mellé ( és először azokat kéne használni ). Meg csendőrség minden ( teszem azt ) 500 lakosnál nagyobb településen lenne, rendőrség ( aminek maradnának a balesetek, a gyilkosságok, nyomozások, terrorelhárítás, stb. ) pedig a 10-15 ezer főnél nagyobb településeken lenne.
Ez az én véleményem, ezzel lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni, ez csak elmélet. A lényeg, hogy a mai helyzetnek megfelelően lehetne jogkört adni a csendőröknek, ami kettős hasznú lenne: munkahely teremtés és leveszi a rendőrök válláról a terhet ( persze valószínűleg azzal járna, hogy sok jelenlegi rendőrből csendőr lenne ).
Miért ítélik el annyira?
SENKIT NEM FOGOK LEÉRTÉKELNI, AKI NORMÁLIS VÁLASZT AD.
A nosztalgián kívül nézzük már meg egy kicsit, hogy mi is az a csendőrség. Legjobban úgy lehetne leírni, hogy valahol a hadsereg és a rendőrség között helyezkedett (helyezkedik) el. Legtöbb országban külön haderőnem, katonai parancsnokság alatt áll, de a feladatai jelentős részben közrendvédelmiek. Ennek azért volt (van) értelme, mert akkoriban nem volt ilyen közbiztonság. Működtek akár több tucat fős rablóbandák, amik a városokon kívül működtek, amik ellen katonai felszereléssel, taktikával kellett már fellépni, a rendőri módszereknek nem volt értelme, erre volt a csendőrség. Ergo tömören összefoglalva katonai felszerelés, szervezet és közrendvédelmi feladatok. Mára a legtöbb államban már csak a hagyományőrzés miatt létezik a szervezet, de például Olaszországban ha jár az ember ott megfigyelheti a carabinieriket a karabélyaikkal, egyéb automata fegyvereikkel. Rájuk ugye a maffia miatt van szükség. Vagy szintén csendőri jellegű szervezet az orosz OMOH, ami szintén a szervezett bűnözés, illetve a különböző szélsőséges szervezetek ellen küzd az érintett országrészekben.
Na most tegyük fel a nagy kérdést. Szükség van Magyarországon erre? Azzal van a probléma, hogy a rendőreink a rendőri eszköztárral és taktikával nem tudnak elég erősen fellépni, alulmaradnak a bűnözőkkel szemben? Hát én nem igazán látom ezt. Szökő évente van olyan eset, amikor tűzharc alakulna ki. Ez nem Compton, vagy Dél-Afrika. Hiába raknád a rendőr (csendőr) vállára a karabélyt, vagy az MP5-öt sosem lenne rá szüksége, az oldalfegyvereik se nagyon szoktak előkerülni. Szerencsére. A gond nálunk a nyomozással van leginkább. Példával lefordítva nem azzal van a gond, hogy a színesfém tolvajok nehézfegyverekkel járkálnának csoportosan, hanem azzal, hogy nincs erőforrás a nyomozásra, és ami van, azt se megfelelően használják fel. Hogy erre mi a megoldás, azt én nem tudom, mert csak érintőlegesen foglalkoztam a rendvédelem kérdéskörével, de azt elég nagy biztonsággal meg tudom mondani, hogy a csendőrség létrehozása nem javítana a helyzeten.
Az utolsó válaszával egyetértek, annyiban tér el a véleményem, hogy az én megítélésemben nem a bűnfelderítés, hanem a jogszolgáltatás gyenge. Ahogyan itt (vagy egy másik kérdésnél?) is írta valaki, elfogják a színesfémgyűjtőt, majd három nap múlva kiengedik. A büntetési tételeknek kellene valósnak lennie - vagyis inkább azok alkalmazásának, mert a tételek ma is megvannak, hellyel-közzel. És a fegyverhasználatnak kisebb korlátok közé való szorítását szorgalmazom:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__549..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!