Miért hiszik sokan azt, hogy a csendőrök "csakúgy" megverhettek bárkit? És miért hiszik azt, hogy ha visszavezetnék a csendőrséget, megverhetnének bárkit?
Tény és való, hogy a csendőröknek szigorú volt a fegyverhasználati szabályzatuk. Ha valaki fegyvertelenül támadott rájuk, akkor puska szuronnyal, a lovasoknak pedig karddal KELLETT védekezni, ha valaki fegyveresen támadta meg őket, azt bármilyen áron meg kellett állítani ( azaz szó nélkül lelőhette akár a késsel / baltával / vasvillával hadonászó embert, ha az nem tette le első szóra a kezéből a fegyvert ). Aki nem így cselekedett, bíróság elé állították.
Ez mind igaz. Na de azt a csendőr sem tehette meg, hogy ha neki "olyanja" van, megveri az embert. Megbírságolta, bíróság elé vitte, de meg nem verte ( ok nélkül. De mint említettem a támadás legkisebb jelére KÖTELEZŐ VOLT védekezniük ).
Persze ebbe az időszakba nem számítottam bele a Szálasi féle deportálásokat és a néha előforduló párt vitákat ( de a csendőrök párt szimpatizáns tüntetéseken nem vehettek részt, sem mint hivatalos személy, sem mint magánszemély ).
A másik része a kérdésemnek pedig a jelenlegi nagy ellenszenv. Nem egy az egyben a régi jogkörrel kéne visszavezetni, a jelenlegi helyzethez kéne igazítani. Akár ők járőröznének, figyelnének a közbiztonságra, helyszínt biztosítanának, elkapnák a bűnözőket, ellenőriznék a felfüggesztett börtön büntetésre ítélteket, stb. Max megtoldva annyivak, hogy náluk gumilövedékes fegyver / sokkoló lenne a pisztoly mellé ( és először azokat kéne használni ). Meg csendőrség minden ( teszem azt ) 500 lakosnál nagyobb településen lenne, rendőrség ( aminek maradnának a balesetek, a gyilkosságok, nyomozások, terrorelhárítás, stb. ) pedig a 10-15 ezer főnél nagyobb településeken lenne.
Ez az én véleményem, ezzel lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni, ez csak elmélet. A lényeg, hogy a mai helyzetnek megfelelően lehetne jogkört adni a csendőröknek, ami kettős hasznú lenne: munkahely teremtés és leveszi a rendőrök válláról a terhet ( persze valószínűleg azzal járna, hogy sok jelenlegi rendőrből csendőr lenne ).
Miért ítélik el annyira?
SENKIT NEM FOGOK LEÉRTÉKELNI, AKI NORMÁLIS VÁLASZT AD.
Hát azok bizony állittólag elverték az embereket néha csendőröknél is volt valamilyen bot aminek ólom volt a végén aztán azzal ütötték az embert, nem szuronnyal
Még a 90-es években is bejáratott szokás volt a rendőrségen benn a fogdán a telefonkönyves elverés meg a pofozás,kemény motozás és kemény bilincselés (már csak azért mert egyik sem hagy nyomot)
Ma nemtudom sokkal rendesebbek a rendőrök mint régen
1, Mire kell a csendőrség, amit a rendőrség nem tud megtenni?
2, Ennek a szervezet létezésének van bármiféle létjogosultsága azon kívül, hogy a jobbikosok Horthy-nosztalgiában szenvednek?
1# igazad van. A csendőrök sok mindent megtehettek, és a rendőröknek is durva módszereik voltak.
Ellenben ma is találnak megoldást. Pszichikai terror ( kiabálás és félelem keltés ), kényelmetlem helyzetben bilincselik meg ( szék alatt / háta mögött / álló helyzetben egy csőhöz ), stb. Tehát nem kell félteni őket.
Ellenben ez nem válasz a kérdésemre.
2# megleolek, de akkor is elmondom: nemhogy nem vagyok Jobbikos, baloldali vagyok. De nyugi, nem MSZO-s, DK-s, stb-s.
És ha elolvastad figyelmesen a kérdést, lent megindokoltam: kettős célú. Munkahely teremtés, leveszi a rendőrök válláról a terhek egy részét. Emellett valószínűleg nőne a közbiztonság. Elvégre rengeteg település van, ahol akár néhány ezren laknak és nincs rendőrség. Azaz sok időbe telik mire kiér a segítség.
És a rendőrök kevesen vannak, túlterheltek. Sokszor nincs idejük a számunkra fontos, ámde kicsi ügyekkel foglalkozni ( teszem azt volt már rá példa, hogy loptak a helyi iskolában, pénzt, kabátot, ruhát, stb-ket és a rendőrség felvette a jegyzőkönyvet, majd arra sem vette a fáradságot hogy kihallgassa a tanúkat vagy benézzenek az iskolába. De idejük se nagyon van rá ). Ezeket pótolhatná a csendőrség.
Jujj, kérdező...
"Munkahely teremtés"
Igen, érdemes mesterségesen munkahelyeket teremteni. Sok értelme van. Pont olyan, mint a közmunka.
Amúgy azt nem értem, hogy akkor miért nem lehet inkább több rendőr egy újabb szervezet létrehozása helyett?
"leveszi a rendőrök válláról a terhek egy részét."
Le. És rárakja a csendőrökére. Ugyanott vagyunk.
"Emellett valószínűleg nőne a közbiztonság."
Vagy valószínűleg nem.
"Elvégre rengeteg település van, ahol akár néhány ezren laknak és nincs rendőrség. Azaz sok időbe telik mire kiér a segítség."
Már megint nem értem, hogy mivel jobb felállítani egy újabb testületet és azzal elvégeztetni a munkát, amikor ugyanúgy pakolhatsz ennyi erővel rendőröket is ezekre a kistelepülésekre. Lényegében már megint nincs semmi értelme a Horthy-nosztalgián kívül.
Egyébként a mi környékünkön van rendőrség a legközelebbi nagyobb faluban, ami 1800 fős. A járőrök innen járnak szét a környéken. De ilyen 200-300 fős falvakban, ahol például én is élek, teljesen felesleges lenne őrsöt fenntartani erre a pár emberre, mert alig történik valami, ha meg mégis akció van, akkor a 3 kilométerre lévő rendőrségről ideérnek a járőrök seperc alatt. Amúgy meg, mint említettem, folyamat járőröznek.
A probléma nem is ezzel van, hanem inkább ott, hogy 3 éve tőlünk 4 falura voltak betörések. El is kapták az illetőt, megtalálták nála az ellopott cuccokat, de csak annyi történt, hogy 3 nap után szabadon eresztették, amint letelt az előzetese.
Na, ez most mi?
Na látod! Éppen ezért kell 3300 csendőr!
És hogy miért nem lehetnek inkább rendőrök? CSAK!
Az nem elég horthys!
Miskolcon már működik a csendőrség próbarendszere, a sheriffség.
És elég hatékony, mert azóta kussban is vannak a cigányok.
Pedig nem is vernek senkit :) (sajnos)
Szóval én támogatom a rendszer további kiépítését is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!