Az iskolában két 14 éves fiu megrugdosta a 12 éves fiamat. Nincs külsérelmi nyom nem zuzódott, nem tört el semmije nem lilult be. Fel lehet jelenteni a gyerekeket a rendőrdégen látlelet nélkül?
Ha a támadók betöltötték a 14. életévüket elméletileg magánvádlóként fel lehet lépni, de gyakorlatilag egy ügyészi ejnye-bejnyénél több úgysem lenne belőle, még a bíróságra sem jutna el.
És szerintem a büntetőjog nem is erre való. Ezt az ügyet más eszközökkel kell megoldani. Igazából nem is értem, hogy a büntetőjog eszköztárától milyen megoldást lehet remélni egyáltalán. Üljenek a gyerekek pár hónapot a sitten?
Érdemes lehet valamit kitalálni, de szerintem ez az irány szerencsétlen választás lenne.
Rendőrség? Lári-fári.
Ám apuka hun van?
Lehet ezt jogi oldalról megközelíteni szerintem, csak nem a büntetőjog irányából.
Az iskolában uralkodó állapotokat pl. lehet jelenteni a jegyzőnél. Ha a gyerek beilleszkedésre képtelen, a suliból is ki lehet pakolni.
A nemzeti köznevelésről szóló törvény így rendelkezik:
47. § (1) A sajátos nevelési igényű gyermeknek, tanulónak joga, hogy különleges bánásmód keretében állapotának megfelelő pedagógiai, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai ellátásban részesüljön attól kezdődően, hogy igényjogosultságát megállapították. A különleges bánásmódnak megfelelő ellátást a szakértői bizottság szakértői véleményében foglaltak szerint kell biztosítani.
(3) A sajátos nevelési igényű gyermek óvodai nevelése, tanuló iskolai nevelés-oktatása, továbbá kollégiumi nevelése az e célra létrehozott gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményben, konduktív pedagógiai intézményben, óvodai csoportban, iskolai osztályban, vagy a többi gyermekkel, tanulóval részben vagy egészben együtt, azonos óvodai csoportban, iskolai osztályban (a továbbiakban: a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók - külön vagy közös vagy részben közös - nevelésében és oktatásában részt vevő óvoda és iskola, kollégium együtt: gyógypedagógiai nevelésben, oktatásban részt vevő nevelési-oktatási intézmény) történhet.
A suli megállapítja, hogy a diák sajátos nevelési igényű és már mehet is a gyógypedagógiai nevelésben részt vevő intézménybe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!