Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Ehhez joga van egy rendőrnek?

Ehhez joga van egy rendőrnek?

Figyelt kérdés

Tegnap éjjel egy bálról hazatérőben megállítottak.Az igazoltatás alatt nem találtak semmit, irataim rendben, kocsi iratai is, alkoholt sem fogyasztottam, szabályosan közlekedtem. Hagsúlyozom, a rendőr végig udvarias volt, de annyira átlátszó a szándéka, hogy addig keres, amíg meg tud büntetni valamiért.Gondolom unalmas volt neki egész éjjel ott leselkedni egy kanyarban, és ha nem büntet meg senkit, akkor nincs "papír" tehát nem látszik úgy, hogy dolgozott volna! Végül mikor a csomagtartóban sem volt a tombolán nyert tányérokon egy kis maradék sütin és ásványvízen kívül semmi,...akkor átkutatta a kocsi belsejét, és diadalmasan elkobozta azt a kb 40 cm hosszúságú kis fahusángot(kb. mint egy nagyobbfajta kalapácsnyél), amit az ülés alatt tart a feleségem (nem mintha tudná használni), csak amolyan biztonságérzet adása céljából. Ezek után a rendőr boldogan kijelentette, hogy ezt elkobozza, feljelent szabálysértésért, mert "ütés erejét megsokszorozó tárgyat" tartunk a kocsiban.

Szomorú, hogy idáig süllyedtünk, hogy minket,normálisan dolgozó, adózó, gyermeket nevelő állampolgárokat megbüntetnek ha védeni próbálnánk magunkat, de ők képtelenek megvédeni minket a bűnözőktől!Három kérdésem lenne:

1)Ezek szerint bárkit feljelenthetnek ha egy seprűnyél, egy kalapács, egy csődarab,kapa vagy bármi van a kocsijában????

2) vajon ugyanígy elkobozzák e a cigányok baseballütőit, szamurájkardjait?

3) Milyen bírásgra számíthatok? 30 ezer FT kissé soknak tűnik azért, mert egy fadarab volt a kocsimban!

2010. márc. 7. 17:42
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Az előző vagyok, a 3. válaszban az összeget elírtam, 3-50.000 Ft.
2010. márc. 11. 12:33
 22/26 A kérdező kommentje:

Kedves "motoros rendőr" válaszoló! először is köszönöm a korrekt tájékoztatást. Másodszor, pedig a véleményedre lennék kíváncsi...kérlek olvasd el az esetből írt cikkemet, és mondd meg igaz lelkedre, ez az intézkedés így jogszerű és igazságos volt? Te is ezt tetted volna a kollégád helyében????

Március 6.-án, szombat este bálban voltunk Madocsán. Éjjel egy óra után indultunk haza, és Bölcskén áthaladva megállítottak a rendőrök, igazoltatás céljából.

Szabályosan közlekedtem, 40 km/h sebességgel, nem volt okom semmiféle aggodalomra. Fiatal rendőr jött oda, udvarias volt, én is előzékenyen átadtam a papírokat ellenőrzésre,...jogsi, személyi, lakcím, forgalmi, biztosítás, minden oké. Aztán a szondázás következett,... negatív, alkoholt nem ittam.A csomagtartó jött,... égőkészlet, mentődoboz, elakadásjelző, láthatósági mellény, rendben,kipipálva.Következő próbálkozásában megkért, hogy nyissam ki az autó ajtajait, hogy a kocsi belsejét is átvizsgálhassa, valamint a kesztyűtartót is szeretné látni,mit tartalmaz.

Erre már kis feleségemnek kezdett kicsit elege lenni a kekeckedéséből és megkérdezte, hogy ugyan már, a bugyijába nem szeretne bekukucskálni esteleg? A rendőr hivatalos hangon eldarálta a szabályt, hogy neki erre nincs joga, de ha egy rendőrhölgy is velük lenne akkor igen, ugyanis tapasztalataik szerint, a kábítószeresek előszeretettel használják hölgyutasaik alsóneműjét a drogok elrejtésére. Közöltem vele, hogy mi nem drogdílerek vagyunk, hanem becsületes dolgozók, én kórházi ápoló, a feleségem gazdasági vezető a dunaföldvári iskolában, és nekünk semmi közünk a kábítószerekhez. Ő ennek ellenére lámpájával alaposan körbevilágított az autó belsejében, majd a szemlézés végeztével diadalittas mosollyal az arcán húzatott elő velem az ülés alól egy kis husángot.

A tárgy egy kb. 40 centi hosszúságú, akácfából készült rudacska, amolyan miniatűr baseball ütő. Egy kedves barátom készítette ezt számomra, az asztalosműhelyben együtt töltött idők emlékére.

Mivel a feleségemnek egyre többet kell este sötétben is autóznia,egyszer leemelte a polcról és a vezetőülés alá tette, hónapok óta ott hevert. Csak, hogy némi biztonságérzetet adjon neki ebben a mai kemény világban, amikor annyit hallani arról, hogy milyen könnyű támadás célpontjává válni.Mindezt el is magyaráztam a rendőrnek, aki láthatólag élvezte a helyzetet, hogy valamivel végre megfogott.

Majd közölte, hogy az ütlegjellegű tárgyat elkobozza, és feljelent , mégpedig "az ütés erejét megsokszorozó, életveszély okozására is alkalmas tárgy birtoklásáért" ami szabálysértésnek minősül. A félreértések elkerülése végett még egyszer: a kis bot kb 40-45 cm hosszú, kb. olyanféle mint egy vastagabb kalapácsnyél, és maximum fél kiló! Szépen kértem, adja vissza mert ez nekem egy emlék, ígérem otthon kiteszem, vissza a polcra, ...de ő hajthatatlan volt.

Vagy unatkozott, vagy jó viccnek gondolta,hogy piszkálgat minket,vagy csak arról volt szó, hogy egy ledokumentált-papírozott ügy mégiscsak igazolja a felettesei előtt, hogy lám, ő dolgozik egész éjjel szorgalmasan. Hiszen ha megállít tíz autót és mindenkit elenged nyom nélkül, akkor nincs semmi hivatalos papír az intézkedéséről,akár azt is mondhatják, szundikált a mellékúton. Vajon, ha nem találja meg ezt a "veszedelmes fegyvert", akkor elkezdte volna a kerekeket mérni, hogy elég mélyek e a gumibarázdák? Vagy azért kezdett volna kötözködni, hogy poros a rendszámtábla?

Nem tudom. De annyira látszott a szituáción, hogy semmi más célja nem volt az egésszel, mint addig szőrözni, amíg valamiért megbüntethet, és most tökéletesen elégedett. Volt már részem jópár közúti ellenőrzésben, max. 5 perc egy ilyen, elkérik az iratokat, fújjam meg a szondát,esetleg benéz a csomagtartóba, és viszlát. Ezzel szemben mi 40 percig fagyoskodtunk ott a kocsi mellé állítva az éjszakában, egy megalázó procedúrának kitéve,...ő ugye ráért, belefért hajnalig a szolgálatba. Mindenestere jegyzőkönyvet vett fel, amiben a rögzítette az elkobzás tényét és feljelentett szabálysértésért.

Kis feleségem ekkorra már nagyon kijött a béketűrésből. Elővette a házisárkányos modorát, és emelt hangnemben kezdett társalogni velük. ( Itt költői finomításról van szó, valójában kiabált, mint velem szokott, ha nincs elmosogatva mire hazaér),szóval kb. olyasmiket, hogy szégyelljék magukat, hogy a becsületes embereket piszkálják ahelyett, hogy a bűnözők ellen tennének valamit, a mi adónkból élnek, és ezért minket kéne védeniük,de ha erre képtelenek is, akkor legalább ne vegzáljanak azért, mert van nálunk valami, amivel estleg mi védekezhetnénk. Bezzeg a cigányokkal ezt nem mernék megcsinálni,azok járhatnak baltával, bozótvágóval, csak velünk lehet, mert mi ugye nem ugrunk nekik, mi birkák vagyunk akiket megkopaszthatnak. A gyilkosokkal, rablókkal, tolvajokkal úgy bánnak mint a hímes tojással, mert azoknak JOGAIK vannak,..de nekünk egyszerű polgárnak nincs jogunk semmihez! Még ahhoz sem, hogy megvédhessük magunkat, minket meg lehet lincselni! Ekkor már én sem voltam az úriemberi cizellált beszédstílusomnál, és igencsak elküldtem őket melegebb vidékre, rávilágítva arra is, hogy érzékelem miért is művelik ezt velünk: csakis azért mert MEGTEHETIK ! Hangot adtam még annak a reményemnek is, hogy ha nem is áll módomban megtorolni a sérelmet, de azért egy két jó helyre írt levéllel megpróbálom híressé tenni őket. Végül aláírattak velem egy papírt, amiben rögzítették a szabálysértési tényállást,és egy elismervényt az elkobzott tárgyról.

A papíron legalább ott van az elkobzó neve: SZŐKE TAMÁS rendőr főtörzsőrmester, paksi rendőrkapitányság. Ezúton kívánok neki boldog névnapot, ha már az enyémet sikerült neki elszúrnia! Szerepel még egy valami "198143" számsor, és a végén még egy három jelből álló , ami lehet akár 440 akár 490 vagy KKO betűsor is, ami talán a Közlekedési Osztályt jelentheti. Egyébként azonosító szám nem volt a rendőr ruházatán, vagy ha volt akkor az állig bezippzárolt kabátja alatt hordta, be nem mutatkozott, igazolvánnyal magát nem igazolta, de mivel egyértelműen rendőr volt, ezt nem is igényeltem az ellenőrzés elején.

Véleményem szerint egy járőrnek kellene annyi emberismerettel, tapasztalattal rendelkeznie, hogy meg tudja ítélni, ki a becsületes, adófizető állampolgár, és ki az akinek vaj van a füle mögött. Ki az aki támadó szándékkal tart magánál eszközt és ki az aki védekezésre,... és nem a bálból hazatérők között kell keresni a bűnözőket.

További kérdéseim is lennének, pl. : Ezek után vajon mi is az, ami egy autóban legálisan lehet? Ha egy seprűnyél, vízvezetékcső, kapa, franciakulcs vagy kalapács van a kocsiban, akkor azt is elkobozzák? Azért is feljelenthetnek, ha télen egy homokszóró lapát van az utastérben?Esetleg egy gyalogsági ásó már terrorizmussal is felér, hiszen katonai felszerelés? Minek minősül a nagy flakonos jégoldó spray, az már harci gáznak? Vajon ha utánna néznénk, hány bozótvágót, szamurájkardot és valódi baseballütőt találnánk abban a rendőrségi kobzottáru raktárban? Végül, vajon 2010 márc.6.-án éjjel hány olyan betörés, lopás, garázdaság vagy egyéb bűncselekmény történt Paks és Dunaföldvár környéken, ahol hasznosabb lett volna a rendőri jelenlét, esetleg nagyobb hasznot hozhattak volna a társadalom biztonsága szempontjából, mint egy miniatűr furkósbot elkobzása?

Azóta is azon gondolkodom, hogy vajon nem e a Nagy-Magyarországos matrica miatt volt e az egész?

Elvégre itt vagyunk Abszurdisztánban, ahol egyre kevesebb a statisztikák szerint a bűnözés, ...valószínűleg ezért kreálnak a rendőrök új eseteket maguknak ott is, ahol nincs, nehogy a végén még bűncselekmények és szabálysértések hiányában feleslegesnek bizonyuljanak és leszereljék őket. Atyai országvezetésünk nyilatkozatai szerint, a gazdaság dübörgésénél már csak a közbiztonság jobb! Ami nem is csoda, amíg ilyen szigorúsággal tartatnak be derék rendőreink minden apró szabályt, és torolnak meg könyörtelenül minden szabálysértést.

Azért remélem, ha eljön a Jobbik által ígért Szebb Jövő, akkor majd kicsit enyhül ez a nagy szigorúság, és olyan, liberálisabb szemlélet uralkodik majd rendőri állományban, hogy néha-néha rugalmasan is tudják értelmezni a jogalkotók akaratát....legalábbis azokkal szemben, akik Nagy-Magyarországos matricát ragasztanak a hátsó szélvédőre.

2010. márc. 11. 15:21
 23/26 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Először is nagyon szívesen. Én, (mint nagyon sok rendőr kollegám) úgy gondolom, azért vagyunk, hogy segítsünk.

A rendőr szakmában minden intézkedés más és más. Nem lehet egy, úgymond sablont ráhúzni egyik intézkedésre sem. Ha véghezviszek egy intézkedést, és azt videóra rögzíteném, és újra megnézném, biztosan lenne olyan, amit már másként csinálnék. A Te eseted pedig nem egyszerű dolog. Itt, a közbiztonságra veszélyes eszközöknél a körülmények pontos ismerete nagyon sokat számít a megítélésen.

Példának okáért: tegyük fel megállítok egy autót, és benne ül egy 40 körüli bajuszos, teljesen hétköznapi ember, mellette egy hölgy. Kinyittatom a csomagtartót, aminek udvariasan eleget is tesz. A csomagtartóban van két bőrönd, tele csupa-csupa 8 cm pengehosszúságnál nagyobb késsel, ami ugye már szabálysértés lenne, de mint kiderült, emberünk foglalkozása hentes, és disznóvágásra megy éppen. A kések gondosan elcsomagolva, bőröndben.

Most nézzük másként: megállítok egy másik autót, benne egy vödörfejű, agyon tetovált, 30-as éveiben járó kigyúrt vezető, és mellette még három ugyanilyen kaliberű emberke. Emberünk vitatja, miért akarom kinyittatni a csomagtartót, ódzkodik tőle, és mikor kinyitja, ott egy bozótvágó kard behajítva.

A két esetben látod a körülmények mennyire meghatározzák a további intézkedést. Ez sem generálisan mindig így van, ez csak egy példa volt az érzékeltetés kedvéért.

A Te esetedben gondolom nem volt vitatható, hogy a feleségednek miért is a bot. Ha én állítom meg, fel sem merülne bennem, hogy ezért feljelentsem őt. Mint mondtad, az elején gördülékenyen ment minden, véleményem szerint az intézkedés ott ment el rossz irányba, mikor ez a párbeszéd kezdődött:

"Erre már kis feleségemnek kezdett kicsit elege lenni a kekeckedéséből és megkérdezte, hogy ugyan már, a bugyijába nem szeretne bekukucskálni esteleg? A rendőr hivatalos hangon eldarálta a szabályt, hogy neki erre nincs joga, de ha egy rendőrhölgy is velük lenne akkor igen, ugyanis tapasztalataik szerint, a kábítószeresek előszeretettel használják hölgyutasaik alsóneműjét a drogok elrejtésére."

Én azon a véleményen vagyok, hogy humorral elég sok mindent orvosolni lehet, itt is talán segített volna.

Aztán az intézkedés tovább folytatódott. Én ugyan nem mondhatom ki nyíltan, hogy miért kellett a feljelentés, de ennek valós okát Te magad is helytállóan megírtad ezzel a mondatoddal: "csak arról volt szó, hogy egy ledokumentált-papírozott ügy mégiscsak igazolja a felettesei előtt, hogy lám, ő dolgozik egész éjjel szorgalmasan. Hiszen ha megállít tíz autót és mindenkit elenged nyom nélkül, akkor nincs semmi hivatalos papír az intézkedéséről,akár azt is mondhatják, szundikált a mellékúton."

Ezek után telt-múlt az idő, a hangulat pedig csak emelkedett, és ez lett az intézkedés vége :(

A kérdéseidre újra csak azt tudnám mondani, hogy ez egyedi megítélés alá esik, hogy mi miért lesz közb.kül.vesz. eszköz. Mondhatnám úgy is, hogy olyan gumijogszabály, mint az, mikor azt írják: "nem az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedett" Ezt nem lehet kategorikusan meghatározni. Ennek megítélése az intézkedőn, a körülményeken, a szabálysértési előadón/bírón együttesen múlik.

"hány olyan betörés, lopás, garázdaság vagy egyéb bűncselekmény történt Paks és Dunaföldvár környéken, ahol hasznosabb lett volna a rendőri jelenlét"

Ebben teljesen igazad van, viszont mindenütt nem lehetünk ott, mert erre sem létszám, sem üzemanyag nincs.

Záró gondolatként: a rendőrség, és a közbiztonság nem a politikai vezetéstől lesz jobb, vagy rosszabb, hanem a működést befolyásoló jogszabályoktól, és azok parancsnoki értelmezésétől.

Hidd el, nagyon-nagyon sok olyan intézkedésem volt már, ahol szívem szerint sokkal többet szerettem volna segíteni egy sértettnek, de sem jogszabályi, sem egyéb feltétel nem tette ezt lehetővé. Nagyon sok olyan intézkedés van, aminek a miértjét mi magunk sem értjük, de muszáj végrehajtani, mert a parancs az parancs.

Üdv: egy motoros rendőr

2010. márc. 12. 10:23
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Nos, akkor lássuk a gyakorlatot :)

"Példának okáért: tegyük fel megállítok egy autót, és benne ül egy 40 körüli bajuszos, teljesen hétköznapi ember, mellette egy hölgy. Kinyittatom a csomagtartót, aminek udvariasan eleget is tesz. A csomagtartóban van két bőrönd, tele csupa-csupa 8 cm pengehosszúságnál nagyobb késsel, ami ugye már szabálysértés lenne, de mint kiderült, emberünk foglalkozása hentes, és disznóvágásra megy éppen. A kések gondosan elcsomagolva, bőröndben."

Jelentsük fel, biztos tömeggyilkos!

"Most nézzük másként: megállítok egy másik autót, benne egy vödörfejű, agyon tetovált, 30-as éveiben járó kigyúrt vezető, és mellette még három ugyanilyen kaliberű emberke. Emberünk vitatja, miért akarom kinyittatni a csomagtartót, ódzkodik tőle, és mikor kinyitja, ott egy bozótvágó kard behajítva"

Megdicsérjük,mert még haverok is lehetünk!

Kedves rendőrbarátom!

Sajnos bennünk polgárokban, körülbelül ez a megítélés a rendőrséggel szemben, de ezt te is tudod és tisztelet neked azért, ami írásodból is kitűnik hogy segítőkész rendőr vagy szemben némely kollégád viselkedésével.

Külföldi barátomat vitték be egy igazoltatás során, mert nem volt nála az útlevele ami nálunk maradt a lakásban, 3-an kisérték fel a lakásba ahova be is jöttek és időt sem hagytak nekünk a papírjai előkeresésére hanem vitték azonnal), miután elmentek, rá néhány percre megtaláltuk a papírjait és szerencsétlen után kellett vinni a rendőrségre ahol őt addig fogva tartották.)

Tehát amikor mérlegelsz, azt is vedd figyelembe hogy te vagy külföldi nyaraláson és ez veled történik)

Mondjuk azon is gondolkodtam hogy csak azért vitték el mert a rendőr gyakorolni akarta valakivel az angol nyelvet és ez neki pont kapóra jött. :)

Ilyen kb. az Oroszoknál és Ukrajnában fordulhat elő, mert a mérlegelés mindig a rendőr kezében van ugye.

Természetesen elengedték, de azt elképzelheted hogy minden tiszteletet mellőzve beszéltem velük :)

Miközben bejöttek a lakásba azon gondolkodtam hogy kihívjam-e a rendőrséget?! :)

2010. márc. 12. 10:58
 25/26 anonim ***** válasza:

Szia!

Én vagyok a másik rendőr váaszoló, (03.07-én)

Érdekes cikket írtál, mit ne mondjak!

Így az aprórészletek ismeretében, kicsi már más az álláspontom és már közel sem tartom akkora nagy gerinctelenségnek a kolléga intézkedését. Egy ilyen beszóláson, mint amit kedves feleséged tett, miszerint is a bugyijába nem akar-e belenézni, hát lehet én is kutattam volna még egy darabig. És nem gerinctelenségből, de én speciel utálom, ha beledumálnak a munkámba pláne olyanok akik amatőr szakavatottnak gondolják magukat. Érdekes hogy ebben az országban mindenki olyan jól tudja, hogy mit is kell csinálni egy rendőrnek.

És honnan tudod, hogy nekik épp aznap estére nem az volt kiadva PARANCSBA, hogy minden autót, amit megállítanak tüzetesen vizsgáljanak át, épp egy tolvaj, betörő, drogdíler vagy tudom is én miután kutatva! És ezt nem fogják egyetlen igazoltatott autós orrára sem rákötni. Mint ahogy a motoros kolléga is írta, a parancs az parancs, aki nem teljesíti az az állásával játszik. Én speciel nem tudnám miből eteni a gyerekemet, ha elveszteném az állásomat, és ha főnököm azt mondja, hogy most pedig minden egyes autót, biciklist, gyalogost tetőtől talpig át kell vizsgálni, zsebekt kipakoltatni, akkor hülye lennék mást csinálni.

És hogy nincs nyoma az intézkedésnek, ha nincs feljelentés?

Na ebből is látszik hogy mennyit értenek a civilek a rendőri munkához! Javíts ki kedves motoros kolléga ha nem így van, (már pár éve nem utcán dolgozom), de egy igazoltatásnak is papíros nyoma van, ha lekérdezik az adataidat, ergo egy sima igazoltatásnak és gépkocsiátvizsgálásnak is lehet papíros nyoma, épp azért, hogy a parancsnok tudja, hogy az emberei nem alszanak szolgálat közben!

Amúgy valószínüleg nem fogsz 30 000 ft-os bűntetést kapni

2010. márc. 12. 15:21
 26/26 anonim ***** válasza:
aha, végül is "csak" húszezerre büntettek! rendőrviccnek isteni!
2010. jún. 12. 18:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!