Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Kinek a feladata a ház előtti...

Kinek a feladata a ház előtti füves rész lekaszálása, és mekkora lehet a fű?

Figyelt kérdés

2015. jún. 22. 09:18
 1/9 A kérdező kommentje:
A füves rész nem a háztulajdonosé, hanem közterület, az utca része
2015. jún. 22. 09:19
 2/9 Gugu Gabor ***** válasza:
87%
A ház előtt neked kell rendbe tartanod a dolgokat, értelem szerűen nem vagy kötelezve hogy virágot ültess de hólapátolás fűnyírás stb a te feladatod
2015. jún. 22. 09:23
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Családi ház esetén a te dolgot, ez tuti. Lakótömböknél már más a helyzet, ahogy látom, néhol az önkormányzat vágatja, néhol a lakóknak kell róla gondoskodni. Szerintem önkormányzati saját rendelet szabályozza, mely területekről kell az önkormányzatnak gondoskodnia. A mi társasházunk előtt pl. állandóan a helyi önkormányzat vágja a füvet, de a mögöttünk lévő társasháznak már saját magának kell megoldania.

Nyilván az egy méteres gaz már nem elfogadható.

2015. jún. 22. 09:23
 4/9 anonim ***** válasza:

„5/2004. (I. 28.) GKM rendelet

a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól”

„A jogszabály mai napon (2015.VI.22.) hatályos állapota”

„3.2.2. A járda, a gyalogút, valamint a kerékpárút tisztántartása

b) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról.”

A b)-nél megjegyzésként írja, hogy Lásd: 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6. § (1).

Az pedig ezt tartalmazza:

„6. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.”

Más jogszabály lehet, például, önkormányzati rendelet. Ezt kell megkérdezni polgármestertől, jegyző(ség)től, vagy önkormányzati hivataltól; az, egyébként, nem terjesztheti ki a felelősséget, viszont, szűkítheti.

Sajnos, ez van. Ha egy néni kevéske barackot árulna a kapuja előtt, sámlin ülve, akkor közterület-foglalási engedélyt kell kérnie, különben megbüntethetik – mert közterület.

Ha félméteres havat kell eltakarítani, akkor az övé a terület; legalábbis a munka dicsősége.

A mi falunk egy részén az ingatlanok nagyon távol vannak a közúttól, akár 2-300 m²-es közterületet is rendben kéne tartaniuk, például, füvet kaszálni ott.

Erre való tekintettel az önkormányzat rendeletet hozott, a tulajdonosoknak csak a járdát kell rendben tartani (például síkosság-mentesíteni). Hogy ne legyen nagy igazságtalanság, a teljes falura érvényes a rendelkezés.

2015. jún. 22. 10:16
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
A tied. Ez valami borzalmas, a kapitalizmus előttről itt maradt rendelkezés, ahol a tulajdonviszonyok és az azzal járó felelősség nincs letisztázva. Emiatt olyan hihetetlenül rendezetlen a magyar utcakép, mert aztán mivel mindenki a sajátjának érzi a területet, kénye-kedve szerint ültet oda muskátlit, meggyfát (ami potyog a járdára aztán...), tuját vagy valami sövényt.
2015. jún. 22. 11:49
 6/9 A kérdező kommentje:

Mi a baj azzal, ha valaki muskátlit ültet ki? Talán nem szép?

Jobb lenne, ha úgy lenne, akár Amerikában, hogy büntetést kapsz, ha valaki a házad előtt esik el a gyalogjárdán? (mert az egyenletlen)

2015. jún. 22. 12:50
 7/9 anonim ***** válasza:

"Mi a baj azzal, ha valaki muskátlit ültet ki? Talán nem szép? "

Az a baj vele, hogy az nem az ő tulajdona, ahova ülteti. A szomszéd meg tuját ültet, a másik meg sövényt, mert nekik meg az tetszik. Rendezetlen lesz így az utcakép, sok esetben balesetveszély áll elő (magas sövény a zebránál, gyümölcsfáról a járdára potyogó termés, stb.).

"Jobb lenne, ha úgy lenne, akár Amerikában, hogy büntetést kapsz, ha valaki a házad előtt esik el a gyalogjárdán? (mert az egyenletlen)"

Én nem tudom, "Amerikában" hogy van, de itthon bizony ez így működik. Ha télen én elcsúszok a jeges járdán a házad előtt, beperelhetlek érte.

2015. jún. 22. 16:56
 8/9 A kérdező kommentje:

Jól van, de kinek az ízlése szerint kellene ezt elrendezni? Mert mondjuk nekem pont tetszik a kinti sövény vagy muskátli vagy akármi.... bár mondjuk előttem nincs, és mindig le van a fű is nyírva, de nem szeretnék úgy hazajönni a nyaralásból, hogy feljelentettek, mert két hét alatt nő valamennyit a fű.

Visszatérve, nekem sosem jutna bepereli valakit, mert elestem a jégen, hiszen én voltam ügyetlen. Nem várom el, hogy a seggem alá rakjanak mindent vagy azt kitöröljék... azt hiszem ez már túlzás! Abban igazat adok, hogy a járdát le kell tisztítani, de amit írsz, az már túlzott városi sznob viselkedés....

2015. jún. 22. 21:38
 9/9 A kérdező kommentje:
*spsem jutna eszembe
2015. jún. 22. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!