Felszólíthatnak-e?
Nagyon kíváncsi vagyok erre a kérdésre. Jó pár frissen végzett rendőr kis semmiségért rendre próbál utasítani. Pl. Igazoltatásnál kiszálsz az autóból és hát önkénytelenül is zsebre rakod a kezed. Igazoltat a tag, őt nem zavarja és a frissen végzett rendőr megszólal "Vegye ki a zsebéből a kezét ha egy rendőrrel beszél!" (Ez most pont egy régi sztori volt.) Szóval ilyen apróságok vannak. Ezeket megtehetik? Nem véd valami jog ezek ellen? Pl.:önrendelkezéshez való jog
cselekvési szabadság (az általános emberi jogok).
Ahogy az első is írja, csak arra hívja fel a figyelmedet, hogy illetlen vagy. Ez minden emberrel szemben így van egyébként, nem szokás zsebre tett kézzel beszélni másokkal.
Ezzel együtt nem is kötelező kivenni a kezedet, csak ha nem teszed meg, nehogy találjon valami hibát az autódon.
Megvan az oka mindennek.
Ki tudja mi van a zsebedben, esetleg kés, fegyver...látni akarja a kezedet.
A frissen végzett rendőr talán még jobban ragaszkodik a tanultakhoz.
Amerikában egy gépjármű ellenőrzés során a zsebedbe nyulsz, a rendőr rögtön fegyvert fog rád, esetleg le is lő.
"Vegye ki a zsebéből a kezét ha egy rendőrrel beszél!"
Hát, civilként mit lehet erre mondani... Feltehetően élvezi a friss "tekintélyét" a taknyos. Mindenesetre a rendőrség legendás megbecsültségét ez nem fogja növelni. Derűs arccal vedd ki a kezed a zsebedből és élvezd a pillanatot, ahogy ő is. A végén meg majd mindketten azt gondoljátok a másikról: mekkora gyökér.
Igazából megteheti, csak nagyon nem mindegy, hogy mit mond és hogyan.
Ahogy előttem írták, ez egyrészt intézkedéstaktika. A rendőrnek végig kontroll alatt kell tartania az intézkedés alá vont személyt. Még akkor is, ha együttműködik, mert nem tudhatja a rendőr, hogy mikor gondolja meg magát az intézkedés alá vont. Nemrég volt egy ilyen esettanulmány. Szóval igen, ezt valóban tanítják, mert minimalizálni kell a biztonsági kockázatot.
Másrészt viszont, nagyon nem mindegy, hogy hogyan mondja. Feltételezem ugyanis, hogy nem írtad volna ki a kérdést, ha mindezt úgy mondja, hogy "Uram, legyen kedves kivenni a kezét a zsebéből!" Mert a korrekt, tisztelettudó viselkedés oda-vissza elvárt, nem csak a rendőrrel szemben. Tudom, sajnos vannak rendőrök, akik ezt nem így gondolják. Ez se az intézkedés pozitív és eredményes befejezését, sem a rendőr megbecsülését nem növeli.
Sajnos a szitán kicsit nagyok a lyukak! "If you now what I mean?!" :)
Zápor!
Vannak olyan kollégák, akik nem Budapesten ücsörögnek heten, 1 mikrobuszban, és közöttük jó, ha 1 van, aki írt már jelentést.
Itt vidéken 1db rendőr van, aki egész napját a gettóban tölti, és így a 14. órában egyszer szoktam megkérni normálisan mindenkit, mert elfogyott a türelmem.
A heten, Budapesten egy mikrobuszban, kb. már két éve megszűnt. Pesten sincsenek heten egy mikrobuszban, mindenki ki van rakva gyalog párosával, hogy "megszilárdítsák a lakosság szubjektív biztonság érzetét".
Tudom, hogy vidéken hány járőr van hány küldésre, és azt is hogy Pesten milyenek a melók.
Egyik kutya, másik eb. Senkinek sincs már türelme......
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!